RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
We like
Autor: Ioana Lovin

Moda si personaje de poveste

Fotograful Bill Cunningham considera ca: “Moda este armura care te ajuta sa supravietuiesti realitatii zilnice”. Tot moda e cea care te ajuta, de multe ori, sa te simti intr-o poveste, iar expozitia “Fairy Tale Fashion”, gazduita de Muzeul Fashion Institute of Technology din New York, reprezinta cu siguranta una dintre acele ocazii.

Condurul Cenusaresei, capa Scufitei Rosii, rochiile purtate de Alba ca Zapada, Rapunzel sau Frumoasa din Padurea Adormita sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute piese din lumea basmelor. Pe pacursul timpului, acestea si multe altele au fost reimaginate de designeri, iar rezultatul este unul uluitor. Daca va intrebati de importanta tinutelor purtate de personajele de poveste si de cum ajung acestea in mintea marilor creatori, raspunsul vine de la Colleen Hill, curatoarea expozitiei: “Moda ne ofera o descriere perfecta a personajului si personalitatii sale. Scriitorii sunt foarte constienti de asta. In Vrajitorul din Oz, de exemplu, dupa ce Dorothy ajunge in Oz, merge acasa si se schimba intr-o rochie in carouri cu alb si albastru – e o descriere foarte precisa.” Ea mentioneaza ca: “Nu toate creatiile prezentate [in cadrul expozitiei] sunt inspirate direct de povestile pe care le reprezinta, dar pot fi foarte usor asociate cu textele lor. Aceasta abordare imaginativa este influentata de nenumaratele forme prin care povestile au fost ilustrate de-a lungul timpului, in masura in care artistii se bazeaza pe descrieri limitate pentru a-si contura personajele.” Creatiile vestimentare sunt completate de ilustratii realizate, la inceputul secolului XX, de artisti ca Edmund Dulac, Arthur Rackham sau A.H. Watson, precum si de fotografiile din seria Wonderland, semnata de Kirsty Mitchell.

Alexander McQueen, Marchesa, Comme des Garcons, Jean Paul Gaultier sau Dolce & Gabbana sunt o parte dintre designerii ale caror creatii au fost folosite in cadrul expozitiei care ramane deschisa publicului pana pe 16 aprilie. Scufita Rosie, singurul personaj cu o identitate sartoriala, e reprezentata de o selectie de cape. Cea mai veche provine din secolul al XVIII-lea, iar cea mai recenta este o creatie Comme des Garcons, cu gluga din piele lacuita. Cenusareasa e imaginata intr-o creatie Christian Dior din anii ’50, dar si intr-o rochie Altuzarra, inspirata din moda secolului al XVIII-lea. Pantofii ei, imprimati 3D de designerul japonez Noritaka Tatehana, ne amintesc de magia povestii nemuritoare – aceeasi conduri de clestar, insa cu un design ultra nou. Fie ca e vorba despre Craiasa Zapezii, Alba ca Zapada, Rapunzel sau Mica Sirena, lumea povestilor devine si mai fascinanta atunci cand e ilustrata prin cele mai fine tesaturi, pietre pretioase sau accesorii impresionante.

Pentru o vizita virtuala in interiorul muzeului newyorkez, te invitam sa urmaresti galeria de imagini de mai jos!

Fotografii: © The Museum at FIT

PUBLISHED ON 03.02.2016

more in Fashion Etc