INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Matthew Shlian. Sculpturi din hartie.

Hartia nu permite sa te razgandesti. Odata impaturita intr-un anumit fel, urmele deciziei raman pentru totdeauna. Fie te adaptezi, fie schimbi foaia. Cred ca acesta este unul dintre lucrurile care ma captiveaza la lucrarile cu forme complexe, confectionate din hartie. De curand, am adaugat un nou nume pe lista celor care exploreaza acest univers creativ. Este vorba despre Matthew Shlian.

sculpturi din hartie realizate Matthew ShlianAra242 suite+b+&+w

Cand am vazut sculpturile lui geometrice pentru prima oara, am avut impresia ca in fata mea sunt mai degraba niste fotografii cu piese modelate in portelan. Am aflat mai tarziu ca asemanarea nu e chiar intamplatoare. Ceramica a fost de altfel prima lui pasiune.

Matthew Shlian a studiat ceramica si grafica la New York State College of Ceramics din cadrul Alfred University (NY) si a absolvit in 2006 un master la Cranbrook Academy of Art (MI), cu specializarea in Print Media si Paper Engineering. Astazi, lucrarile lui exploreaza arta si ingineria deopotriva.

Shilian porneste unele lucrari fara sa aiba in minte un scop precis. Ceea ce-l motiveaza in astfel de situatii este curiozitatea de a deslusi formele pe care le poate obtine utilizand un anume element. Alteori, porneste de la o lucrare conturata in imaginatie si atunci cauta modalitatea prin care o poate transforma in realitate. “De-a lungul procesului, ceva merge inevitabil prost si uneori greseala in sine devine mai interesanta decat ideea originala si continuu sa lucrez cu ea. As spune ca punctul de pornire este curiozitatea. Trebuie sa realizez lucrarea pentru a o putea intelege cu adevarat. Daca pot sa o vizualizez in detaliu de la inceput, atunci nu mai are sens sa o fac. Trebuie sa fiu surprins,” povesteste artistul pe site-ul personal.

Cunostintele in inginerie l-au ajutat sa dezvolte o serie de sculpturi cinetice, care au dus la randul lor colaborari cu oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan. “Cercetatorii considera structurile din hartie o metafora a principiilor stiintifice; eu consider cercetarea lor o sursa de inspiratie artistica,” mentioneaza el.

Dincolo de precizia matematica a elementelor, de fluiditatea miscarilor sau de jocul impresionant de forme, culori si texturi, mai este un detaliu care ma fascineaza la sculpturile lui Shlian: faptul ca acestea ar putea fi continuate la infinit.

Descopera mai multe despre Matthew Shlian pe www.mattshlian.com, pe pagina lui de Facebook sau pe Instagram.

Foto: Matthew Shlian

PUBLISHED ON 10.02.2017

more in Mood Board