INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Matthew Shlian. Sculpturi din hartie.

Hartia nu permite sa te razgandesti. Odata impaturita intr-un anumit fel, urmele deciziei raman pentru totdeauna. Fie te adaptezi, fie schimbi foaia. Cred ca acesta este unul dintre lucrurile care ma captiveaza la lucrarile cu forme complexe, confectionate din hartie. De curand, am adaugat un nou nume pe lista celor care exploreaza acest univers creativ. Este vorba despre Matthew Shlian.

sculpturi din hartie realizate Matthew ShlianAra242 suite+b+&+w

Cand am vazut sculpturile lui geometrice pentru prima oara, am avut impresia ca in fata mea sunt mai degraba niste fotografii cu piese modelate in portelan. Am aflat mai tarziu ca asemanarea nu e chiar intamplatoare. Ceramica a fost de altfel prima lui pasiune.

Matthew Shlian a studiat ceramica si grafica la New York State College of Ceramics din cadrul Alfred University (NY) si a absolvit in 2006 un master la Cranbrook Academy of Art (MI), cu specializarea in Print Media si Paper Engineering. Astazi, lucrarile lui exploreaza arta si ingineria deopotriva.

Shilian porneste unele lucrari fara sa aiba in minte un scop precis. Ceea ce-l motiveaza in astfel de situatii este curiozitatea de a deslusi formele pe care le poate obtine utilizand un anume element. Alteori, porneste de la o lucrare conturata in imaginatie si atunci cauta modalitatea prin care o poate transforma in realitate. “De-a lungul procesului, ceva merge inevitabil prost si uneori greseala in sine devine mai interesanta decat ideea originala si continuu sa lucrez cu ea. As spune ca punctul de pornire este curiozitatea. Trebuie sa realizez lucrarea pentru a o putea intelege cu adevarat. Daca pot sa o vizualizez in detaliu de la inceput, atunci nu mai are sens sa o fac. Trebuie sa fiu surprins,” povesteste artistul pe site-ul personal.

Cunostintele in inginerie l-au ajutat sa dezvolte o serie de sculpturi cinetice, care au dus la randul lor colaborari cu oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan. “Cercetatorii considera structurile din hartie o metafora a principiilor stiintifice; eu consider cercetarea lor o sursa de inspiratie artistica,” mentioneaza el.

Dincolo de precizia matematica a elementelor, de fluiditatea miscarilor sau de jocul impresionant de forme, culori si texturi, mai este un detaliu care ma fascineaza la sculpturile lui Shlian: faptul ca acestea ar putea fi continuate la infinit.

Descopera mai multe despre Matthew Shlian pe www.mattshlian.com, pe pagina lui de Facebook sau pe Instagram.

Foto: Matthew Shlian

PUBLISHED ON 10.02.2017

more in Mood Board