Matthew Shlian. Sculpturi din hartie.
Hartia nu permite sa te razgandesti. Odata impaturita intr-un anumit fel, urmele deciziei raman pentru totdeauna. Fie te adaptezi, fie schimbi foaia. Cred ca acesta este unul dintre lucrurile care ma captiveaza la lucrarile cu forme complexe, confectionate din hartie. De curand, am adaugat un nou nume pe lista celor care exploreaza acest univers creativ. Este vorba despre Matthew Shlian.
Cand am vazut sculpturile lui geometrice pentru prima oara, am avut impresia ca in fata mea sunt mai degraba niste fotografii cu piese modelate in portelan. Am aflat mai tarziu ca asemanarea nu e chiar intamplatoare. Ceramica a fost de altfel prima lui pasiune.
Matthew Shlian a studiat ceramica si grafica la New York State College of Ceramics din cadrul Alfred University (NY) si a absolvit in 2006 un master la Cranbrook Academy of Art (MI), cu specializarea in Print Media si Paper Engineering. Astazi, lucrarile lui exploreaza arta si ingineria deopotriva.
Shilian porneste unele lucrari fara sa aiba in minte un scop precis. Ceea ce-l motiveaza in astfel de situatii este curiozitatea de a deslusi formele pe care le poate obtine utilizand un anume element. Alteori, porneste de la o lucrare conturata in imaginatie si atunci cauta modalitatea prin care o poate transforma in realitate. “De-a lungul procesului, ceva merge inevitabil prost si uneori greseala in sine devine mai interesanta decat ideea originala si continuu sa lucrez cu ea. As spune ca punctul de pornire este curiozitatea. Trebuie sa realizez lucrarea pentru a o putea intelege cu adevarat. Daca pot sa o vizualizez in detaliu de la inceput, atunci nu mai are sens sa o fac. Trebuie sa fiu surprins,” povesteste artistul pe site-ul personal.
Cunostintele in inginerie l-au ajutat sa dezvolte o serie de sculpturi cinetice, care au dus la randul lor colaborari cu oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan. “Cercetatorii considera structurile din hartie o metafora a principiilor stiintifice; eu consider cercetarea lor o sursa de inspiratie artistica,” mentioneaza el.
Dincolo de precizia matematica a elementelor, de fluiditatea miscarilor sau de jocul impresionant de forme, culori si texturi, mai este un detaliu care ma fascineaza la sculpturile lui Shlian: faptul ca acestea ar putea fi continuate la infinit.
Descopera mai multe despre Matthew Shlian pe www.mattshlian.com, pe pagina lui de Facebook sau pe Instagram.
Foto: Matthew Shlian