EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Matthew Shlian. Sculpturi din hartie.

Hartia nu permite sa te razgandesti. Odata impaturita intr-un anumit fel, urmele deciziei raman pentru totdeauna. Fie te adaptezi, fie schimbi foaia. Cred ca acesta este unul dintre lucrurile care ma captiveaza la lucrarile cu forme complexe, confectionate din hartie. De curand, am adaugat un nou nume pe lista celor care exploreaza acest univers creativ. Este vorba despre Matthew Shlian.

sculpturi din hartie realizate Matthew ShlianAra242 suite+b+&+w

Cand am vazut sculpturile lui geometrice pentru prima oara, am avut impresia ca in fata mea sunt mai degraba niste fotografii cu piese modelate in portelan. Am aflat mai tarziu ca asemanarea nu e chiar intamplatoare. Ceramica a fost de altfel prima lui pasiune.

Matthew Shlian a studiat ceramica si grafica la New York State College of Ceramics din cadrul Alfred University (NY) si a absolvit in 2006 un master la Cranbrook Academy of Art (MI), cu specializarea in Print Media si Paper Engineering. Astazi, lucrarile lui exploreaza arta si ingineria deopotriva.

Shilian porneste unele lucrari fara sa aiba in minte un scop precis. Ceea ce-l motiveaza in astfel de situatii este curiozitatea de a deslusi formele pe care le poate obtine utilizand un anume element. Alteori, porneste de la o lucrare conturata in imaginatie si atunci cauta modalitatea prin care o poate transforma in realitate. “De-a lungul procesului, ceva merge inevitabil prost si uneori greseala in sine devine mai interesanta decat ideea originala si continuu sa lucrez cu ea. As spune ca punctul de pornire este curiozitatea. Trebuie sa realizez lucrarea pentru a o putea intelege cu adevarat. Daca pot sa o vizualizez in detaliu de la inceput, atunci nu mai are sens sa o fac. Trebuie sa fiu surprins,” povesteste artistul pe site-ul personal.

Cunostintele in inginerie l-au ajutat sa dezvolte o serie de sculpturi cinetice, care au dus la randul lor colaborari cu oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan. “Cercetatorii considera structurile din hartie o metafora a principiilor stiintifice; eu consider cercetarea lor o sursa de inspiratie artistica,” mentioneaza el.

Dincolo de precizia matematica a elementelor, de fluiditatea miscarilor sau de jocul impresionant de forme, culori si texturi, mai este un detaliu care ma fascineaza la sculpturile lui Shlian: faptul ca acestea ar putea fi continuate la infinit.

Descopera mai multe despre Matthew Shlian pe www.mattshlian.com, pe pagina lui de Facebook sau pe Instagram.

Foto: Matthew Shlian

PUBLISHED ON 10.02.2017

more in Mood Board