FEMEI CARE NE INSPIRA

Andreea Caranda, a life of...

 Andreea Caranda, producatorul executiv de la “Vorbeste Lumea”, aniverseaza azi, impreuna…

CATWALK

De pe catwalk pe covorul...

Saptamana Modei de la Paris, dedicata colectiilor haute couture toamna-iarna 2025,…

WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte

Marius Bercea. (on) relatively calm dispute.

Artistul clujean Marius Bercea prezinta (on) relatively calm dispute, cea de-a treia expozitie solo gazduita de Galeria Francois Ghebaly din Los Angeles. Aceasta poate fi vizitata pana pe 14 mai 2016, iar pentru cei care nu avem ocazia sa o vedem live, online-ul ne aduce o parte din ea mai aproape. Picturile recente reprezinta o continuare a seriei Transylfornia, initiata in 2014, in perioada de aproape un an pe care artistul a petrecut-o pe Coasta de Vest a Statelor Unite, alaturi de sotia lui, Smaranda Almasan. De aceasta data, insa, artistul vine cu o perspectiva noua asupra experientelor care l-au impresionat.

personified wildness 80 x 116 cm, oil on canvas, 2015, Marius Berceapersonified wildness 80 x 116 cm, ulei pe panza, 2015, Marius Bercea

Daca Transylfornia sugereaza mai degraba ideea de contopire a doua lumi ce au impartit la un moment dat rolul de “acasa” – Transilvania si California, (on) relatively calm dispute scoate la iveala contradictiile remarcate de artist.

Tablourile aduc impreuna elemente alese parca din decoruri ce apartin mai multor scenografii. Considerata emblematica pentru viziunea artistului, utilizarea transanta a culorilor defineste si noua serie de picturi. Pastelat, crud, stralucitor sau intunecat, verdele domina de aceasta data paleta cromatica. Pe aceeasi panza, isi gasesc locul atat constructii cu o arhitectura moderna, cat si zone cu vegetatie exuberanta, astfel incat devine imposibila identificarea unui anumit spatiu geografic sau a unui anumit moment. Aceasta ambiguitate a cadrelor defineste si personajele din interiorul lor. „Identitatile sunt mai mereu fie fragmentare, fie imprecise, fie contradictorii. Intr-un decor incoerent ca spatiu si care are structura unui vast studio de productie cinematografica, in care fragmente din lumi diferite și straine unele de altele se juxtapun implauzibil, un cowboy – surfer se distinge ca <erou principal>. Care e adevarata identitate si care e masca? E un cowboy care face surf sau un surfer costumat in cowboy? Si, mai ales, mai are sens intrebarea intr-o civilizatie contemporana occidentala supusa atat de masiv proceselor de <californication> si <hollywood-izare>?”  mentioneaza criticul Bogdan Iacob despre expozitie. In lucrarile din (on) relatively calm dispute, Marius Bercea ilustreaza ceea ce ramane odata ce experientele si observatiile care le insotesc se decanteaza. Rezultatul acestui proces ofera, deopotriva, raspunsuri si intrebari.

Marius Bercea s-a nascut in 1979, la Cluj-Napoca, oras in care locuieste in prezent. Pe parcursul anilor, lucrarile lui au fost prezentate in diferite expozitii internationale, atat solo cat si de grup. Printre cele mai recente proiecte, se regasesc Young Collectors 2 – Elgiz Museum of Contemporary Art, Istanbul (2015), Hypernova – Blain|Southern, London (2014), Concrete Gardens – Francois Ghebaly Gallery, Los Angeles (2012), Remains of Tomorrow – Blain|Southern, London (2011) si Time will Tell – Chungking Project, Los Angeles (2009).

Marius Bercea, 40 x 50 cm, ulei pe panza, 2015,
40 x 50 cm, oil on canvas, 2015, Marius Bercea
Sheppards , sulfuric Moonflowers, 160 x 190 cm, oil and spray on canvas 2016, Marius Bercea
Sheppards, sulfuric Moonflowers, 160 x 190 cm, ulei si spray pe panza 2016, Marius Bercea
PUBLISHED ON 13.04.2016

more in Mood Board