EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte

Marius Bercea. (on) relatively calm dispute.

Artistul clujean Marius Bercea prezinta (on) relatively calm dispute, cea de-a treia expozitie solo gazduita de Galeria Francois Ghebaly din Los Angeles. Aceasta poate fi vizitata pana pe 14 mai 2016, iar pentru cei care nu avem ocazia sa o vedem live, online-ul ne aduce o parte din ea mai aproape. Picturile recente reprezinta o continuare a seriei Transylfornia, initiata in 2014, in perioada de aproape un an pe care artistul a petrecut-o pe Coasta de Vest a Statelor Unite, alaturi de sotia lui, Smaranda Almasan. De aceasta data, insa, artistul vine cu o perspectiva noua asupra experientelor care l-au impresionat.

personified wildness 80 x 116 cm, oil on canvas, 2015, Marius Berceapersonified wildness 80 x 116 cm, ulei pe panza, 2015, Marius Bercea

Daca Transylfornia sugereaza mai degraba ideea de contopire a doua lumi ce au impartit la un moment dat rolul de “acasa” – Transilvania si California, (on) relatively calm dispute scoate la iveala contradictiile remarcate de artist.

Tablourile aduc impreuna elemente alese parca din decoruri ce apartin mai multor scenografii. Considerata emblematica pentru viziunea artistului, utilizarea transanta a culorilor defineste si noua serie de picturi. Pastelat, crud, stralucitor sau intunecat, verdele domina de aceasta data paleta cromatica. Pe aceeasi panza, isi gasesc locul atat constructii cu o arhitectura moderna, cat si zone cu vegetatie exuberanta, astfel incat devine imposibila identificarea unui anumit spatiu geografic sau a unui anumit moment. Aceasta ambiguitate a cadrelor defineste si personajele din interiorul lor. „Identitatile sunt mai mereu fie fragmentare, fie imprecise, fie contradictorii. Intr-un decor incoerent ca spatiu si care are structura unui vast studio de productie cinematografica, in care fragmente din lumi diferite și straine unele de altele se juxtapun implauzibil, un cowboy – surfer se distinge ca <erou principal>. Care e adevarata identitate si care e masca? E un cowboy care face surf sau un surfer costumat in cowboy? Si, mai ales, mai are sens intrebarea intr-o civilizatie contemporana occidentala supusa atat de masiv proceselor de <californication> si <hollywood-izare>?”  mentioneaza criticul Bogdan Iacob despre expozitie. In lucrarile din (on) relatively calm dispute, Marius Bercea ilustreaza ceea ce ramane odata ce experientele si observatiile care le insotesc se decanteaza. Rezultatul acestui proces ofera, deopotriva, raspunsuri si intrebari.

Marius Bercea s-a nascut in 1979, la Cluj-Napoca, oras in care locuieste in prezent. Pe parcursul anilor, lucrarile lui au fost prezentate in diferite expozitii internationale, atat solo cat si de grup. Printre cele mai recente proiecte, se regasesc Young Collectors 2 – Elgiz Museum of Contemporary Art, Istanbul (2015), Hypernova – Blain|Southern, London (2014), Concrete Gardens – Francois Ghebaly Gallery, Los Angeles (2012), Remains of Tomorrow – Blain|Southern, London (2011) si Time will Tell – Chungking Project, Los Angeles (2009).

Marius Bercea, 40 x 50 cm, ulei pe panza, 2015,
40 x 50 cm, oil on canvas, 2015, Marius Bercea
Sheppards , sulfuric Moonflowers, 160 x 190 cm, oil and spray on canvas 2016, Marius Bercea
Sheppards, sulfuric Moonflowers, 160 x 190 cm, ulei si spray pe panza 2016, Marius Bercea
PUBLISHED ON 13.04.2016

more in Mood Board