HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea prezinta o serie de noi lucrari in cadrul expozitiei “Time Can Space”, gazduita, in aceasta primavara, de Galeria Blain|Southern. Daca ajungi la Berlin, intre 2 martie si 14 aprilie, iti recomandam sa incluzi in itinerariul tau si spatiul expozitional din Potsdamer Straße 77–87, (Mercator Hofe).


Marius Bercea, The Citizen of Cactus Republic

Spre deosebire de exercitiul narativ din seria “Transylfornia”, noile lucrari ale artistului nascut in Cluj, in 1979, contureaza o experienta senzoriala. Natura si arhitectura specifice Californiei, a doua lui casa, ii inspira in continuare compozitiile, insa locurile reale se impletesc, de aceasta data, cu cele imaginare.

Nuantele de verde domina si acum paleta cromatica. Fie ca ilustreaza spatii exterioare, fie ca surprind interiorul unor cladiri, compozitiile sunt invadate de plante, iar prezenta oamenilor ramane minimala.

Artistul pastreaza si obiceiul de a ilustra cadre ce par a fi observate pe ascuns. Asumandu-si perspectiva din culise, pictorul surprinde si reda momente aparent intime, privite prin fereastra sau plasate in spatele unei gradini, unghiul din care sunt privite amintind de scenele lui Hitchcock. Dar acesta este un voaierism inselator, temperat de distanta. Realizand toate lucrarile in atelierul sau din Cluj, Bercea se joaca cu distanta dintre cele doua patrii, cu subiectele si cu fragilitatea memoriei. Astfel, el prezinta o stare liminala, plasata intre doua realitati si doua dispozitii mentale; foloseste piscinele ca motiv recurent, dar nu atat ca pe niste clisee californiene, cat ca pe ipostaze ale unor situatii: sub, intre si deasupra apei,” – este mentionat in descrierea expozitiei al carei design a fost realizat in colaborare cu arhitectul Attila Kim.


Marius Bercea, Earth Gender, 2017, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Lucrarilor de mari dimensiuni li se alatura picturi realizate pe bucati patrate de lemn, cu latura de pana in 15 cm. Acestea din urma reprezinta elemente de design si de arhitectura, intalnite de artist, de-a lungul timpului, in albumele, revistele si jurnalele de arhitectura, pe care le colectioneaza.

Vazute impreuna, compozitiile cu dimensiuni generoase devin interpretari mai ample ale micilor fragmente. De exemplu, o compozitie monumentala, realizata ca un poliptic din patru panouri, include, printre diferite obiecte codificate, si o reprezentare a unei picturi de mici dimensiuni. Acea pictura face, la randul ei, parte din expozitie si este asezata pe un alt perete al galeriei berlineze.

Poti afla mai multe despre expozitia #TimeCanSpace pe blainsouthern.com.


Marius Bercea, Time to escape, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Appearance’s hourly change (1), 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Pluralizing Rhythm, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Fotografie principala: Peter Mallet, detaliu din imaginea lui cu lucrarea Pluralizing Rhythm, 2016

PUBLISHED ON 26.02.2018

more in Newsroom