WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea prezinta o serie de noi lucrari in cadrul expozitiei “Time Can Space”, gazduita, in aceasta primavara, de Galeria Blain|Southern. Daca ajungi la Berlin, intre 2 martie si 14 aprilie, iti recomandam sa incluzi in itinerariul tau si spatiul expozitional din Potsdamer Straße 77–87, (Mercator Hofe).


Marius Bercea, The Citizen of Cactus Republic

Spre deosebire de exercitiul narativ din seria “Transylfornia”, noile lucrari ale artistului nascut in Cluj, in 1979, contureaza o experienta senzoriala. Natura si arhitectura specifice Californiei, a doua lui casa, ii inspira in continuare compozitiile, insa locurile reale se impletesc, de aceasta data, cu cele imaginare.

Nuantele de verde domina si acum paleta cromatica. Fie ca ilustreaza spatii exterioare, fie ca surprind interiorul unor cladiri, compozitiile sunt invadate de plante, iar prezenta oamenilor ramane minimala.

Artistul pastreaza si obiceiul de a ilustra cadre ce par a fi observate pe ascuns. Asumandu-si perspectiva din culise, pictorul surprinde si reda momente aparent intime, privite prin fereastra sau plasate in spatele unei gradini, unghiul din care sunt privite amintind de scenele lui Hitchcock. Dar acesta este un voaierism inselator, temperat de distanta. Realizand toate lucrarile in atelierul sau din Cluj, Bercea se joaca cu distanta dintre cele doua patrii, cu subiectele si cu fragilitatea memoriei. Astfel, el prezinta o stare liminala, plasata intre doua realitati si doua dispozitii mentale; foloseste piscinele ca motiv recurent, dar nu atat ca pe niste clisee californiene, cat ca pe ipostaze ale unor situatii: sub, intre si deasupra apei,” – este mentionat in descrierea expozitiei al carei design a fost realizat in colaborare cu arhitectul Attila Kim.


Marius Bercea, Earth Gender, 2017, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Lucrarilor de mari dimensiuni li se alatura picturi realizate pe bucati patrate de lemn, cu latura de pana in 15 cm. Acestea din urma reprezinta elemente de design si de arhitectura, intalnite de artist, de-a lungul timpului, in albumele, revistele si jurnalele de arhitectura, pe care le colectioneaza.

Vazute impreuna, compozitiile cu dimensiuni generoase devin interpretari mai ample ale micilor fragmente. De exemplu, o compozitie monumentala, realizata ca un poliptic din patru panouri, include, printre diferite obiecte codificate, si o reprezentare a unei picturi de mici dimensiuni. Acea pictura face, la randul ei, parte din expozitie si este asezata pe un alt perete al galeriei berlineze.

Poti afla mai multe despre expozitia #TimeCanSpace pe blainsouthern.com.


Marius Bercea, Time to escape, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Appearance’s hourly change (1), 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Pluralizing Rhythm, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Fotografie principala: Peter Mallet, detaliu din imaginea lui cu lucrarea Pluralizing Rhythm, 2016

PUBLISHED ON 26.02.2018

more in Newsroom