EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea. Time Can Space.

Marius Bercea prezinta o serie de noi lucrari in cadrul expozitiei “Time Can Space”, gazduita, in aceasta primavara, de Galeria Blain|Southern. Daca ajungi la Berlin, intre 2 martie si 14 aprilie, iti recomandam sa incluzi in itinerariul tau si spatiul expozitional din Potsdamer Straße 77–87, (Mercator Hofe).


Marius Bercea, The Citizen of Cactus Republic

Spre deosebire de exercitiul narativ din seria “Transylfornia”, noile lucrari ale artistului nascut in Cluj, in 1979, contureaza o experienta senzoriala. Natura si arhitectura specifice Californiei, a doua lui casa, ii inspira in continuare compozitiile, insa locurile reale se impletesc, de aceasta data, cu cele imaginare.

Nuantele de verde domina si acum paleta cromatica. Fie ca ilustreaza spatii exterioare, fie ca surprind interiorul unor cladiri, compozitiile sunt invadate de plante, iar prezenta oamenilor ramane minimala.

Artistul pastreaza si obiceiul de a ilustra cadre ce par a fi observate pe ascuns. Asumandu-si perspectiva din culise, pictorul surprinde si reda momente aparent intime, privite prin fereastra sau plasate in spatele unei gradini, unghiul din care sunt privite amintind de scenele lui Hitchcock. Dar acesta este un voaierism inselator, temperat de distanta. Realizand toate lucrarile in atelierul sau din Cluj, Bercea se joaca cu distanta dintre cele doua patrii, cu subiectele si cu fragilitatea memoriei. Astfel, el prezinta o stare liminala, plasata intre doua realitati si doua dispozitii mentale; foloseste piscinele ca motiv recurent, dar nu atat ca pe niste clisee californiene, cat ca pe ipostaze ale unor situatii: sub, intre si deasupra apei,” – este mentionat in descrierea expozitiei al carei design a fost realizat in colaborare cu arhitectul Attila Kim.


Marius Bercea, Earth Gender, 2017, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Lucrarilor de mari dimensiuni li se alatura picturi realizate pe bucati patrate de lemn, cu latura de pana in 15 cm. Acestea din urma reprezinta elemente de design si de arhitectura, intalnite de artist, de-a lungul timpului, in albumele, revistele si jurnalele de arhitectura, pe care le colectioneaza.

Vazute impreuna, compozitiile cu dimensiuni generoase devin interpretari mai ample ale micilor fragmente. De exemplu, o compozitie monumentala, realizata ca un poliptic din patru panouri, include, printre diferite obiecte codificate, si o reprezentare a unei picturi de mici dimensiuni. Acea pictura face, la randul ei, parte din expozitie si este asezata pe un alt perete al galeriei berlineze.

Poti afla mai multe despre expozitia #TimeCanSpace pe blainsouthern.com.


Marius Bercea, Time to escape, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Appearance’s hourly change (1), 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Marius Bercea, Pluralizing Rhythm, 2016, Prin amabilitatea artistului si galeriei BlainSouthern, Foto: Peter Mallet

Fotografie principala: Peter Mallet, detaliu din imaginea lui cu lucrarea Pluralizing Rhythm, 2016

PUBLISHED ON 26.02.2018

more in Newsroom