Maria Nedelcov aka Beba. Ilustratie si grafica
Maria Nedelcov, cunoscuta sub pseudonimul Beba, lucreaza ilustratie si grafica din 1994, pe cand era studenta la Universitatea de Arte din Bucuresti. Astazi, are propriul atelier in Centrul Vechi al Capitalei si imbina arta cu antreprenoriatul. In aceasta luna, lucrari recente semnate de ea au fost incluse intr-o expozitie de grup desfasurata la New York, oras care o inspira cu fiecare ocazie. Am invitat-o pe Beba sa ne povesteasca mai multe despre experienta new-yorkeza pe care a trait-o acum, dar si cu ani in urma – in timpul masterului in Graphic Communications, Management and Technology, despre tehnica „dip pen” care ii defineste arta, despre provocari si amintiri dragi, precum si despre expozitia pe care o pregateste pentru luna mai, la Mogosoaia.
Povesteste-mi in cateva cuvinte despre implicarea ta in proiectul colectiv „Women in Art 2015” de la Ward – Nasse Gallery din New York si despre cea mai recenta colectie de lucrari ce iti poarta semnatura, „These Thoughts of Mine”.
„Women in Art 2015” este un proiect foarte important pentru mine, ca femeie artist. Acesta a adunat laolalta 34 de artiste de nationalitati diferite intr-un spatiu multicultural. La fel de important pentru mine este ca aceasta galerie se afla in New York, un oras foarte apropiat sufletului meu.
Colectia „These Thoughts of Mine” asaza pe hartie gandurile noastre, cum se nasc ele, cum aduc bucurie si exaltare, cum ne apasa sub greutatea lor, cum ne reflectam in ele. De altfel, este si o imbinare de tehnici noua pentru mine: pe langa penita am adaugat si picurii de culoare, care apar ca gandurile!
Ai absolvit un master in cadrul New York School of Professional Studies. Ai revenit in tara, dar pe parcursul anilor ai continuat sa expui la New York. Cum ti-a influentat experienta New York-ului arta?
New York-ul a insemnat un „wake-up call”, mi-a inspirat sentimentul ca nu exista limite sau limitari! Acest oras surprinzator mi-a deschis ochii asupra lumii, m-a invatat ce inseamna multiculturalismul, mi-a aratat ca pot invata lucruri la orice pas pe care il facem prin el si, intr-adevar, mi-a dat acel sentiment ca in New York este posibil orice! Acesta este si motivul pentru care am revenit cu fiecare ocazie. Iar educatia oamenilor de acolo in ceea ce inseamna arta… pretiozitatea artei a fost elementul decisiv care m-a convins sa ma indrept inspre New York ca artist.
New York-ul este o sursa de inspiratie infinita: oameni, chipuri, natura, copaci, animale si pasari, structuri metalice si de sticla, cladiri mici, cladiri mari, parcul din mijlocul zgarie-norilor… Magnific!
„Dip pen” reprezinta o tehnica ce iti defineste lucrarile. Ce te atrage la ea?
Chiar am redescoperit de curand cateva desene facute in scoala generala si am fost uimita sa vad ca dragostea mea pentru linii exista si atunci. Linia a fost de la bun inceput „unealta” mea preferata de desen! Prin linie puteam sa redau conturul, cu linia puteam sa umplu volumul. Asa ca am cautat cel mai bun instrument care sa ma ajute sa construiesc si sa controlez linia dupa bunul plac. Iar penita a fost acel instrument care mi-a oferit simplitate, acuratete, manevrabilitate. Desi penita aluneca, hartia ii opune rezistenta si astfel reusesc sa dau liniilor directia pe care mi-o doresc. Ador sa imi trec degetele peste liniile trase si sa simt cum penita aproape ca a stantat acele linii in hartia groasa. Parca totul prinde viata atunci!
Astazi esti artist si antreprenor. Cum se imbina aceste ipostaze in contextul Bucurestiului?
Mereu am fost de parere ca fiecare domeniu nou pe care il invat, fiecare cunostinta pe care o acumulez ma ajuta sa imi construiesc arta. Antreprenoriatul m-a ajutat sa intru in contact direct cu oamenii, sa receptez reactii, sa comunic, dar si sa ma lovesc de neputintele unora. Bucurestiul este un oras interesant, plin de lucruri frumoase daca reusesti sa ridici capul din pamant. Este un oras care are multe de oferit si artistului si antreprenorului, insa iti trebuie multa rabdare si perseverenta sa reusesti sa iesi la suprafata.
Daca ar trebui sa alegi o amintire draga de pe parcursul tau artistic, care ar fi aceasta?
Cea mai draga si surprinzatoare amintire a fost vizita unui profesor si pictor grec (artist de talie internationala si profesor la universitatea Yale) in mica mea galerie de arta, pe care am avut-o o perioada, chiar in partea din spate a Ateneului Roman. Adus de fratele meu, si el artist – pictor de icoana, sa viziteze mica mea galerie, a avut o reactie surprinzatoare: „Fratele tau mi-a spus asa ca si tu cochetezi cu arta, insa esti un artist adevarat! Bine ai venit in lumea noastra!” M-a lasat fara cuvinte. A fost uimitor de frumos.
Dar una dintre cele mai mari provocari?
Primul targ de arta la care am participat in New York a fost cea mai mare provocare a mea. In acel moment nu prea stiam ce si cum despre arta, despre artisti, despre evenimente in arta. Am plecat din Romania impreuna cu sotul meu, cu o gramada de lucrari, sa am de unde alege. Am ajuns dis de dimineata la locul in care se tinea targul, inarmata cu foarfeca, surubelnita, ata de agatat, etichete, tot ce aveam nevoie ca sa pot sa imi panotez lucrarile. Dar surpriza, la 10 dimineata, cand noi ar fi trebuit sa ne apucam sa asezam standurile, peretii standurilor nici nu erau montati. Abia pe la 4 dupa-amiaza erau gata standurile. A fost un adevarat maraton sa termin cu totul pana la 8 seara cand se inchidea locatia. A doua zi, dupa deschidere, lumea a inceput sa apara si timp de 4 zile s-au perindat mii de ochi prin fata lucrarilor mele. Lumea se oprea curioasa sa vada desenele, sa intrebe despre tehnica folosita (penita fiind o tehnica destul de rar folosita, mai ales intr-un stil neasteptat, nou si original), despre tema desenelor, de ce femeia se afla in rolul principal in desenul meu, de ce barbatul este intr-un plan secundar si multe altele. Am invatat atat de multe lucruri acolo, si ca artist, si ca om. Recomand oricarui artist sa incerce o astfel de experienta.
Pregatesti pentru luna mai un solo show la Mogosoaia. Povesteste-ne mai multe despre acest proiect.
Acum cativa ani am participat la organizarea unui eveniment international la Mogosoaia si am fost impresionata de somptuozitatea spatiului de acolo. Este un spatiu total dedicat artei. Din fericire o buna prietena a mea, care este de altfel si curatoarea expozitiei, Madalina Mirea, a reusit sa ma coopteze in randul artistilor ce expun la Mogosoaia. Expozitia va avea loc in galeria Foisor, intre 9 mai – 7 iunie 2015, perioada ce va cuprinde si evenimentul Noaptea Muzeelor, pe data de 16 mai.
Am inceput deja lucrul la o noua colectie, testez si experimentez lucruri noi, lucrez foarte mult fiind nerabdatoare si curioasa sa vad lucrarile finale!
Pe Beba o puteti gasi pe:
www.beba.ro
Facebook
Twitter
Imaginea principala prezinta lucrarea: Think outside the egg, colectie The Egg, 2013
Copyright: Maria Nedelcov