RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
M-am indragostit de persoana nepotrivita – Tipare in relatia de cuplu

M-am indragostit de persoana nepotrivita – Tipare in relatia de cuplu

'M-am indragostit de persoana nepotrivita'. Ce se ascunde in spatele uneia dintre cele mai raspandite afirmatii legate de cupluri? Adesea, ea tradeaza un pattern dizarmonic al relatiei, proiectat, asa cum ne e cel mai la indemana, asupra partenerului.

Copilaria reprezinta perioada in care invatam enorm despre relatii si despre iubire, de la parintii nostri si de la membrii importanti ai familiei. Modul in care se comunica in cuplu, gestionarea divergentelor si a ranilor personale, modul in care cei doi parteneri se accepta si se sustin sau, din contra, diversele forme de abuz (indiferent de intensitate) sunt preluate intr-un mod extrem de personal de catre copil, iar acest lucru isi va pune amprenta asupra relatiilor sale din perioada adulta.

De cele mai multe ori, atractia fata de o persoana nepotrivita ne indica o posibila relatie anterioara nevindecata pe deplin. Un tata absent sau inconstant, un iubit abuziv sau indisponibil afectiv pot fi o sursa de repetitie a relatiilor de cuplu cu potential toxic. Exista uneori inca de la inceput semnale care pot atrage atentia asupra unei asemenea relatii:

  • O stare progresiva de insatisfactie in relatia de cuplu;
  • O tensiune fata de partener, adesea greu de pus in cuvinte, resimtita mai mult la nivel somatic: dureri de stomac, greata, nevralgii, ameteli, etc;
  • Incapacitatea de a exprima nevoi si dorinte fata de partener;
  • Suferinta crescuta in momentele in care iubitul tau nu e langa tine sau din contra, neputinta de a-ti manifesta afectiunea, un fel de “inghetare” emotionala;

Toate aceste semnale declanseaza si intaresc credinte personale cu privire la propria persoana, la partener si la relatie (ca de exemplu: “eu nu merit sa fiu fericita”, “daca nu imi ghiceste dorintele, iubitul meu nu ma iubeste suficient”, “trebuie sa rezist, pentru ca il iubesc”, “mai bine nu ne certam”, “nu pot trai fara el”) care ajung sa ne contureze comportamentul, durata relatiei si atractia fata de alti potentiali parteneri care se potrivesc tiparului personal.

La o prima vedere, ti se poate parea ca esti prinsa intr-o capcana, dar de fapt, retrairea ciclica a unei suferinte este o sansa la schimbare pe care ti-o acorzi. Iata cum:

  • Fii atenta la ce anume te sensibilizeaza mai mult in relatie cu iubitul tau. Care sunt acele comportamente sau vorbe ale sale care au un efect extrem, care te supara si te incarca excesiv?
  • Analizati-va conflictele. Daca sunt certuri repetitive, incercati sa identificati impreuna care sunt mecanismele care va fac sa reactionati mereu la fel, de ce anume incercati sa va aparati unul de celalalt. Nu va indoiti de intentiile bune reciproce, ba chiar exprimati-le deschis cu fiecare ocazie.
  • Fiti o echipa in fata propriilor tipare de relationare. Partenerul tau nu este un inamic, ci un agent care sa te ajute in procesul de dezvoltare personala. Si viceversa.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 17.09.2013

more in Newsroom