WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Lumina & Miscare. Umut Yamac.

Lumina & Miscare. Umut Yamac.

Obiectele de design create de Umut Yamac imbina de multe ori lumina cu miscarea. Cateva pasari din hartie, cu ciocuri si cozi din alama, compun impreuna o lustra. La o simpla atingere, acestea se balanseaza usor pe ramura pe care sunt asezate. Cand lampa este pornita, lumina pe care o distribuie are o intensitate scazuta, in armonie cu miscarile usoare care o insotesc.

Produsul prin intermediul caruia am aflat de Umut Yamac – cel ilustrat in imaginea de mai sus – reprezinta doar unul dintre cele sase realizate de el pentru compania Moooi. Il insotesc patru modele de veioze cu o singura pasare, care fie se prind de perete, fie se asaza pe masa sau direct pe podea, si inca o lustra formata dintr-un stol de pasari pe ramurile unui copac reinterpretat intr-o forma minimalista.

Proiectul The Perch Light family a fost lansat anul trecut la Salone del Mobile de la Milano si este o continuare a unui proiect conceput de designer intr-o formula mai restransa, in 2014. El a prezentat atunci doua piese lucrate manual la Design Junction de la Londra.

Poti vedea intreaga colectie pe moooi.com, iar un video cu primele produsele in miscare aici.

In portofoliul designerului, am mai intalnit si veioza Bloom, pe care o poti vedea in video-ul de la inceput. Si ea inspirata tot de natura. Construit ca o piesa de origami, obiectul mi-a amintit nu doar de flori, ci si de moristile de vant cu care ma jucam in copilarie. La fel ca produsele din proiectul cu pasari, veioza se misca usor distribuind o lumina calda in spatiul in care este asezata.

Conform site-ului personal, Yamac s-a nascut in 1980 la Londra, intr-o familie de origine turca. A studiat arhitectura la Bartlett School of Architecture in orasul natal, unde locuieste si astazi. Treptat interesul lui s-a extins si asupra designului, iar pasiunea pentru obiectele kinetice a contribuit la conturarea acestor corpuri de iluminat.

Gasesti proiectele de design si de arhitectura dezvoltate de el pe umutyamac.com.

Foto: Moooi via Hepta.ro

PUBLISHED ON 16.08.2017

more in Mood Board