EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
Duo-uri creative
Autor: Ioana Lovin

Loredana Munteanu si Cristina Dobrescu. Arta nu musca

In primavara, un proiect inedit a trezit multora dintre noi nostalgia gandurilor asternute pe hartie, sigilate apoi intr-un plic si trimise la o adresa fara @. Printr-un mix intre online si offline, Livrez dragoste ne-a amintit ce frumos este sentimentul de a tine cuvintele in maini. Si nu putini au fost cei care si-au dorit sa ofere acest sentiment cuiva drag din viata lor. Si-au lasat cu sinceritate gandurile intr-un mesaj electronic, iar cei de la Livrez dragoste au facut partea lor de magie si le-au transformat in scrisori palpabile, pe care le-au dus la destinatar pe bicicleta. Totul a inceput in Bucuresti, insa astazi dragostea este livrata prin curier si in restul tarii.

In spatele proiectului, se afla asociatia Arta nu musca, dezvoltata de Loredana Munteanu impreuna cu Cristina Dobrescu. Ne-am dorit sa aflam mai multe despre drumul strabatut de duo-ul creativ in universul antreprenoriatului artistic si iata ce am aflat.

„Conceptul a debutat initial ca tema de disertatie. Ulterior, incurajata de contextul socio-cultural, cu 3 ani in urma, am decis sa pun bazele unui ONG dedicat artei, ca extensie a personalitatii mele si din pasiune pentru acest domeniu. Am construit proiecte neconventionale, cu scopul de a apropia publicul, de a-l incuraja sa consume produse culturale si de a promova tineri artisti talentati”, povesteste Loredana, licentiata in Stiinte Politice si Sociologie  si absolventa a masterului in Management si Guvernare.

arta nu musca (2)

Cum ea considera ca lucrurile cele mai trainice se fac in doi, echipa Arta nu musca a fost intregita in momentul in care i s-a alaturat Cristina Dobrescu. Absolventa a Facultatii de Finante si Banci si a unui masterat in Contabilitate si Audit, ea avea patru ani de experienta in contabilitate. De atunci, Loredana livreaza idei de proiecte creative, se ocupa de partea de consultanta, stabileste obiective, contureaza viziuni si construieste campanii de promovare si de comunicare, iar Cristina acopera tot ce tine de implementare si organizare, de atragerea de resurse si de consolidarea parteneriatelor. Complementaritatea dintre ele le transforma intr-o echipa grozava, iar responsabilitatile s-au impartit firesc, in armonie cu personalitatea fiecareia. Dupa cum spune Loredana in cateva cuvinte, Cristina este “calculata, dar sensibila, atenta, perseverenta, vesnic cu dorinta de a face sa se intample lucruri.” In viziunea Cristinei, Loredana este “boema, creativa, o persoana calda cu un zambet tare frumos.”

In acesti ani, Arta nu musca a crescut armonios, iar obiectivul de a apropia si mai mult arta de oameni a fost declinat in diverse concepte creative. Pe de-o parte un raspuns direct la diferite prejudecati care genereaza reticenta fata de arta, numele asociatiei sugereaza, pe de alta parte, dorinta de a prezenta arta si in afara spatiilor inchise ale muzeelor sau ale salilor de spectacol. Arta este vie, nu musca si traieste prin intermediul oamenilor care o intalnesc si o cunosc. Unul dintre proiectele dezvoltate de Loredana si Cristina exploreaza tocmai aceasta idee si transforma  oamenii de la metrou din calatori prin rutina lor zilnica in spectatorii unor concerte de muzica clasica. Pentru Loredana, acesta este unul dintre cele mai dragi proiecte dezvoltate pana acum. “Cele 3 editii de Muzica clasica la metrou au demontat toate miturile despre <muzica clasica se asculta doar la Ateneu sau publicul ei este unul foarte pretentios>. Este un concept unic in lume. Timp de 5 zile, in cele mai tranzitate 4 statii, in intervalul orar maxim traficat, dam startul la cele mai antrenante concerte si momente artistice inedite. Oameni simpli cu bucurii mari.” Aceasta initiativa a conturat momente de care isi aduce aminte cu placere: “Sunt multe, dar as puncta momentele emotionante din cadrul concertelor de muzica clasica la metrou, cand oamenii ne felicita si ne spun ca nu au avut sansa sa participe la un astfel spectacol niciodata, unii plang, vin multi copii, iar multi dintre ei se reintorc. Acest lucru ma umple de bucurie.”

arta nu musca (4)

Pentru Cristina, Livrez Dragoste este incarcat de atat de multa emotie, incat simte cum aceasta se distribuie nu doar la destinatari ci si la restul oamenilor implicati. “Proiectul Livrez Dragoste – serviciul de scris si de livrat scrisori caligrafice – mi-a schimbat perceptia asupra scrisului de mana si asupra insemnatatii literelor. Povestile de dragoste ale oamenilor necunoscuti care ne scriu devin medicament si o forta pe viitor.”  Unul dintre cele mai dragi momente traite datorita acestui proiect a fost: “Cand am livrat o scrisoare la maternitate. Cu ea intr-o mana, mama citea, si in cealalta mana isi tinea pruncul nascut cu cateva ore in urma. M-a impresionat complet!”

Cand vine vorba despre provocari, cea mai mare dintre cele cu care s-au confruntat pe parcurs a fost sa invete sa spuna “nu” atunci cand este nevoie. “Nu din rautate sau aroganta, ci din dorinta fireasca de a ne conserva energia, timpul si entuziasmul pentru proiecte gratie carora aducem acel plus de valoare in spatiul socio-cultural,” povestesc ele. Loredana si Cristina considera “arta un instrument fascinant de a ajuta oamenii sa devina mai deschisi, mai selectivi, mai preocupati de zona frumosului, mai destepti, mai inspirati”, iar fiecare proiect ce le poarta semnatura se dezvolta in jurul acestor repere.

artanumusca.ro
livrezdragoste.ro

Foto: Andreea Macri

 

PUBLISHED ON 23.12.2014

more in Conversation Marks