WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
Les Films de Cannes a Bucarest 8

Les Films de Cannes a Bucarest 8

Cea de-a opta editie Les Films de Cannes a Bucarest debuteaza astazi, 13 octombrie, cu 4 filme de Palme d’Or. De-a lungul celor 10 zile de festival, publicul are ocazia sa vizioneze productii cinematografice premiate si, totodata, sa-i intalneasca live la Bucuresti pe regizorii Laurent Cantet si Bela Tarr sau pe actorul Louis Garrel.

Gala de deschidere de la ora 19:00 este urmata astazi de filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, proiectat la Cinema Muzeul Taranului, de la 20:30, in prezenta echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro, va rula filmul castigator al Palme d’Or-ului de anul acesta, “The Square”, urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund.

La Cinema Elvira Popescu, ruleaza astazi “Entre les murs”, care a adus Palme d’Or-ul lui Laurent Cantet, unul dintre invitatii speciali ai festivalului si, totodata, cel caruia ii este dedicata una dintre retrospectivele editiei. Regizorul francez va ajunge in Romania pe 18 octombrie, cand va prezenta filmul “Retour a Ithaque”. Acesta va fi precedat de scurtmetrajul sau, “Tous a la manif”, recompensat cu premiul Jean Vigo in 1994. Pe 19 octombrie, Laurent Cantet va participa si la premiera celui mai recent film al sau, “L’Atelier”, prezent anul acesta in competitia Un Certain Regard de la Cannes. Cu aceasta ocazie, va raspunde si intrebarilor publicului, in cadrul unei discutii moderate de Boglarka Naghi.

Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat astazi este “Pelle the conqueror” (1987), in regia lui Bille August. Recompensat cu doua astfel de trofee, cineastul a devenit primul castigator de Palme d’Or care a hotarat sa realizeze un film pentru piata chineza. Este vorba despre “The Chinese Widow”, care poate fi vizionat duminica, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul FOCUS-ului dedicat anul acesta Chinei.

I Am Not Madame Bovary, regie Xiaogang Feng

In deschiderea FOCUS CHINA, va fi proiectat scurtmetrajul “A Gentle Night” de Qiu Yang, castigator al unui Palme d’Or in 2017. Vizionarea va avea loc sambata, la Cinema Muzeul Taranului, incepand cu ora 18:00, si va fi introdusa de criticul de film Maggie Lee (Variety), in prezenta pe Skype a regizorului.  Lungmetrajul  “Mystery” de Ye Lou (Un certain regard, Cannes 2012), “I Am Not Madame Bovary” de Xiaogang Feng (film care a avut premiera mondiala la Cannes si a castigat numeroase premii in festivaluri din intreaga lume), “Angels Wear White” de Vivian Qu si “The Assassin” de Hsiao-Hsien Hou (castigator al Premiului pentru regie la Cannes in 2015) se regasesc printre productiile din FOCUS CHINA. Sectiunea se incheie cu “Mrs. Fang”, filmul documentaristului radical Wang Bing si castigatorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno.

Duminica, 15 octombrie, publicul il va intalni pe Louis Garrel. Prezent in doua dintre peliculele festivalului, actorul va raspunde intrebarilor publicului dupa proiectia de la Cinema Pro a filmului “Le Redoubtable”, in regia lui Michel Hazanavicius. Garrel interpreteaza aici personajul lui Jean-Luc Godard, figura emblematica a Noului Val Francez.

Bela Tarr

Acest weekend gazduieste si Retrospectiva Bela Tarr. Proiectia filmului “Almanac of Fall” (1985) are loc azi de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie. Sambata, de la 15:45, va fi proiectata capodopera “Werckmeister Harmonies” (2001) si, de la ora 19:00, ultimul film realizat de el inainte de a se retrage din industrie, “The Turin Horse” (2011). Duminica, tot la Cinemateca Eforie, se va proiecta pe pelicula “Satantango” (1994), filmul de 7 ore jumatate al regizorului.

Bela Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian, va participa la o discutie libera despre cinema si filmele sale,  sambata la Cinemateca Eforie, in cadrul proiectiei de la ora 19:00. Regizorul va dialoga cu criticul francez Jean Michel Frodon.

Editia din acest an a festivalului se desfasoara, pana pe 22 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Cinemateca Eforie din Bucuresti. Evenimentul are loc in acest an si la Brasov pana 19  octombrie, dar si la Cluj, intre 13-15 octombrie. Biletele pentru Les Films de Cannes a Bucarest sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro si in reteaua Eventbook. Programul complet si mai multe detalii despre filme si invitati sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.

Foto si info via Les Films de Cannes a Bucarest, imaginea principala – Ionut Dobre

PUBLISHED ON 13.10.2017

more in Newsroom