WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Iv cel naiv si Vali Petridean. Cand 1 plus 1 fac cel putin 3.
Duo-uri creative
Autor: Ioana Lovin

Iv cel naiv si Vali Petridean. Cand 1 plus 1 fac cel putin 3.

Cand m-am gandit la oameni care au ales sa dezvolte diferite proiecte in doi, Iv cel naiv si Vali Petridean au fost printre primele nume pe care le-am asternut pe foaie. I-am descoperit in urma cu trei ani, la scurt timp dupa lansarea volumului „Versez”, in care poeziile lui Iv sunt ilustrate de Vali Petridean si animate, apoi, de imaginatia fiecarui cititor. Au urmat „Uibesc” si „Nesfarsesc”, iar povestea colaborarii dintre ei promite sa continue in ritmul pe care il sugereaza titlul celui de-al treilea volum.

Cum s-a conturat pasiunea voastra pentru poezie, respectiv ilustratie?
Iv cel naiv
: Foarte greu. Am scris, bineinteles si in perioada in care tot omul scrie – in jur de 20 de ani. Dar au mai trecut inca 10 ani pana sa ajung, la indemnul iubitei mele de atunci, sa pun pe un blog ceea ce ii scriam ei. De trait, insa, am trait intr-un fel de poezie interioara tot timpul. Doar ca, asa cum am zis, mi-am dat seama ceva mai tarziu.
Vali Petridean: S-o conturat incet, de unde tre’ sa inceapa conturul, din copilarie. Apoi, tot incetuc, pe o cale fireasca si previzibila, incepand cu “imi place”, apoi “inca imi place”, p’orma ” cel mai mult imi place…”, si tot asa…

Ce v-a determinat sa colaborati pentru realizarea volumelor de poezii ilustrate?
Iv cel naiv
: Faptul ca sintem prieteni. Si ca il cred pe Vali unul dintre cei mai buni artisti digitali din tara. Pentru mine este cel mai bun. A contat, fireste, si faptul ca lui Vali ii placeau poeziile mele.
Vali Petridean: Ne leaga o veche si buna prietenie si, cel mai important, o incredere reciproca in aptitudinile celuilalt de a scrie ori de a desena. Astea-s singurele ingrediente ale chimiei noastre si sunt indeajuns.

Cum considerati ca imbogatesc ilustratiile povestea versurilor si invers?
Vali Petridean: Uneori sunt o extensie a versurilor, alteori o replica in imagine a cuvintelor, alteori, un alt inteles, o alta latura a sensului poeziei. Marele merit al ilustratiei e ca transforma o carte intr-un obiect, bucurand astfel si ochiul cititorului, pe langa gand ori suflet. Orice ilustratie adusa unei scrieri, desi scrierea in sine rezista si fara, e un plus , putand fi chiar un mare plus, depinde cum e receptata/privita.
Iv cel naiv: Cred ca fara ilustratii, cartile mele ar fi doar volume de versuri. Iar fara poezie, cartile lui Vali ar fi doar niste albume de ilustratie. Impreuna fac mult mai mult decat suma dintre noi. Impreuna, vali si cu mine, facem cel putin 3.

Povestiti-mi cate o intamplare din timpul acestei colaborari de care va amintiti cu drag.
Iv cel naiv: Cele mai frumoase momente din colaborarea cu Vali sunt cele cand apare pe nepusa masa cu toate desenele din carte si am jumatate de ora de delectare cu niste ilustratii extraordinare.
Vali Petridean: “Intamplare” e mult spus, pentru ca n-am trecut nici munti, nici vai, nici n-am simtit adrenalina, nici macar la “amintirea” deadline-ului autoimpus pe care o trebuit sa-l respectam de fiecare data. Nu mi s-a intamplat nimic in timp ce stateam pe scaun, ilustrand. Mi-aduc aminte cu placere cerul unei seri de deasupra Bucurestiului, din balconul in care revizuiam schitele celui de-al 3-lea volum: curat, rece, vant, rosiatic, albastru-galbui, ganduri, “tre’ sa plec ca-ntarzii la … pai bine bai Valentine…”

Si despre o provocare cu care v-ati confruntat si despre cum ati depasit-o.
Vali Petridean: In ceea ce ma priveste, volumele 2 si 3 au fost ilustrate in 4 zile si 3 nopti fiecare. Am depasit-o stand treaz.:)
Iv cel naiv: Provocarile n-au venit niciodata nici din partea cu desenatul, nici din partea cu scrisul. Mai degraba pregatirea pentru tipar a cartilor a fost o chestie de care ne-am izbit la un moment dat. Dar, punand cap la cap tot ce stiam, noi si prietenii nostri (multumim, tic!), am trecut peste si am reusit sa le oferim oamenilor un obiect frumos.

Daca ati fi nevoiti sa alegeti o singura ilustratie si o singura poezie dintre cele publicate de voi pana acum, care ar fi acestea?
Vali Petridean: Imi e imposibil sa aleg o ilustratie sau o poezie din simplul motiv ca prefer mai multe. Pot, cel mult, sa spun ca nu exista nici o ilustratie ori poezie care sa-mi displaca total sau sa nu ma inspire. Am avut grija sa le eliminam din start.:)
Iv cel naiv: Ilustratia mea preferata se afla la paginile 5-6 din ultimul volum – nesfarsesc. Si nici poezia nu e rea.

Descrie-l pe Vali Petridean in cateva cuvinte.
Iv cel naiv: Cel mai sensibil fost brutar pe care il cunosc.

Descrie-l pe Iv cel naiv in cateva cuvinte.
Vali Petridean: Pe Iv cel Naiv il cunosc, recunosc, mai putin decat il cunosc altii. Nu sunt, din pacate, un cititor. Il citesc accidental, daca imi apare vreo poezie de-a lui in timp ce dau scroll down pe facebook. Stiu doar ca e un poet virtual care, cu o incapatanare catarnica (da, e inventata notiunea) cotizeaza zi de zi la zambetele, gandurile, tristetile, iubirile, simtirile fiecaruia,in casa fiecaruia. E cea mai buna servire la domiciliu pentru oricare infometat dupa vers.

ivcelnaiv.ro

valipetridean.com

Imagine realizata de Vali Petridean

PUBLISHED ON 03.12.2014

more in Conversation Marks