CATWALK

De pe catwalk pe covorul...

Saptamana Modei de la Paris, dedicata colectiilor haute couture toamna-iarna 2025,…

WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
‘It’s complicated’, noul status universal al iubirii

‘It’s complicated’, noul status universal al iubirii

Despre relatii s-a stiut dintotdeauna cat de complicate sunt. S-a scris si s-a spus atat de mult despre asta, incat orice argument nou pare nefolositor. E un adevar universal. Facebook i-a dedicat un relationship status, pe care tot mai multi oameni se grabesc sa si-l insuseasca pe reteaua de socializare, dar si dincolo de ea, in reteaua 'inimii'.

In jurul nostru se produc, parca, mai multe despartiri decat celebrari ale iubirii. Am numarat sapte in grupul de cunoscuti, inca de la inceputul anului. Ele reprezentau relatii cu o aparenta trainica, cu sentimente indestructibile – aliante pe care le-ai fi oferit ca exemple pentru o istorie de cuplu sanatoasa. Cand astfel de duete se separa, dupa ani de convietuire, apare, pe buzele fostilor iubiti, intrebarea inconfortabila: “De ce s-a intamplat asta?”, completata de uzualele “Cum voi incepe din nou sa cunosc oameni?” si, mai ales, “Voi mai gasi pe cineva?”.

Psihologia vine cu o veste nu prea favorabila pentru era in care traim: relatiile solide si armonioase capata brusc statusul de oaze. E din ce in ce mai greu sa construiesti ceva durabil si real. Societatea noastra s-a modificat structural in ultima decada. Contopirea vietii sociale cu cea virtuala, abuzul acceptat de internet si dependenta de viteza au condus la o alienare mascata a indivizilor. De aceea, nu e de mirare ca, dupa incheierea unei legaturi cu o persoana pe care o cunosti de mai multi ani si langa care, practic, ai crescut, cu obiceiuri si comportamente similare sau acceptate reciproc, te simti dezabuzat si haotic in “jungla” singuratatii, incercand sa legi o relatie cu cineva nou.

Da, este intr-adevar mai dificil ca “inainte”. Departarea de traditie, de scopuri comune, dorinta de a inchega o legatura reala cu altcineva, merg pana la ruptura. Libertatea se tranforma, incet-incet, intr-o forma de supravietuire nomada, in special post-separare. Individualitatea tinde sa castige acest razboi moral, intelectual si sufletesc pe care il aduce cu sine dorinta de apartenenta, divizata de dorinta de descoperire, de optiune, de experiment.

Astfel ca lucrurile sunt mai complicate ca niciodata. Blazarea, ignoranta mascata, cinismul sunt alte elemente pe care in ziua de astazi, ca oameni, le folosim curent pentru a ne proteja de eventuala suferinta si de stresul pe care le aduce o legatura esuata. Solutia salvatoare pentru ca relatiile de azi, si, in general, cele ce se succed unei despartiri dureroase, ramane pastrarea deschiderii emotionale spre legaturi cu potential de a deveni armonioase si evitarea, pe cat posibil, a conexiunilor cu persoane nepotrivite pentru dorintele si aspiratiile noastre.

Foto: http://vk.com/photo-27313407_280447744

PUBLISHED ON 26.03.2012

more in Newsroom