WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Iris van Herpen. Meta Morphism & Metaverse.
We like
Autor: Ioana Lovin

Iris van Herpen. Meta Morphism & Metaverse.

Iris van Herpen stabileste punti de legatura intre concepte aflate in contrast si o face cu o curiozitate si cu o maiestrie iesite din comun. Trecutul si prezentul inspira forme ce par aduse din viitor. Manufactura se imbina cu tehnologia, moda cu arta.

Sursa foto: Hepta.ro

Pentru colectia Meta Morphism, cea care marcheaza implinirea a 15 ani de la primul ei show, Iris van Herpen a creat o noua punte de legatura. De aceasta data, intre real si virtual.

Designerul a explorat cum redefinesc noile tehnologii conceptul de identitate, iar creatiile ei sculpturale surprind adesea trecerea de la o fateta la alta, astfel incat rezultatul final, intregul, devine inevitabil un hibrid.

Sursa foto: Hepta.ro

Unul dintre cele mai elocvente exemple este lookul inspirat de transformarea lui Daphne, personaj din mitologia greaca, dintr-o nimfa intr-un dafin. Piesa vestimentara care infatiseaza momentul este compusa din elemente ce reprezinta atat frunze, cat si structuri osoase. Si portretele realizate din panglici multicolore, care decoreaza doua dintre tinutele colectiei, sugereaza ideea de transformare, de jonglare intre identitatea reala si cea virtuala.


Sursa foto: Hepta.ro

In descrierea colectiei, este mentionat, ca sursa principala de inspiratie, poemul Metamorfoze, al poetului Ovidiu (Publius Ovidius Naso). Transformarea este, fara doar si poate, o tema atemporala. Si tocmai de aceea, metamorfozelor explorate de poetul roman li se alatura si una actuala, cea generata de metaverse. Realitatea virtuala deschide noi rute de cercetat, iar acestea promit sa duca, printre altele, si la redefinirea modei. Eu recunosc ca, atunci cand citesc despre acest subiect intens dezbatut in ultima perioada, simt ca e nevoie sa imi pun centura de siguranta. In cazul meu, una imaginara.

Sursa foto: Hepta.ro

Iris van Herpen imbratiseaza schimbarea cu mult mai multa usurinta. Desi tehnicile manuale de lucru raman o componenta importanta, viziunea ei artistica este sinonima cu tehnologia. Si asta nu de acum, ci dintotdeauna. Ea foloseste printul 3D pentru piesele vestimentare pe care le creeaza, de mai bine de un deceniu. Parcursul ei profesional ma face sa cred ca, asa cum a devenit un nume relevant in industria modei, sansele sunt sa ajunga la fel si in extensia virtuala a acesteia. Nu sunt curioasa daca, ci mai degraba cum se va intampla asta.

Sursa fotografie principala: Hepta.ro
Sursa info: Pagina de Facebook Iris van Herpen

PUBLISHED ON 07.07.2022

more in Fashion Etc