ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Iris van Herpen. Meta Morphism & Metaverse.
We like
Autor: Ioana Lovin

Iris van Herpen. Meta Morphism & Metaverse.

Iris van Herpen stabileste punti de legatura intre concepte aflate in contrast si o face cu o curiozitate si cu o maiestrie iesite din comun. Trecutul si prezentul inspira forme ce par aduse din viitor. Manufactura se imbina cu tehnologia, moda cu arta.

Sursa foto: Hepta.ro

Pentru colectia Meta Morphism, cea care marcheaza implinirea a 15 ani de la primul ei show, Iris van Herpen a creat o noua punte de legatura. De aceasta data, intre real si virtual.

Designerul a explorat cum redefinesc noile tehnologii conceptul de identitate, iar creatiile ei sculpturale surprind adesea trecerea de la o fateta la alta, astfel incat rezultatul final, intregul, devine inevitabil un hibrid.

Sursa foto: Hepta.ro

Unul dintre cele mai elocvente exemple este lookul inspirat de transformarea lui Daphne, personaj din mitologia greaca, dintr-o nimfa intr-un dafin. Piesa vestimentara care infatiseaza momentul este compusa din elemente ce reprezinta atat frunze, cat si structuri osoase. Si portretele realizate din panglici multicolore, care decoreaza doua dintre tinutele colectiei, sugereaza ideea de transformare, de jonglare intre identitatea reala si cea virtuala.


Sursa foto: Hepta.ro

In descrierea colectiei, este mentionat, ca sursa principala de inspiratie, poemul Metamorfoze, al poetului Ovidiu (Publius Ovidius Naso). Transformarea este, fara doar si poate, o tema atemporala. Si tocmai de aceea, metamorfozelor explorate de poetul roman li se alatura si una actuala, cea generata de metaverse. Realitatea virtuala deschide noi rute de cercetat, iar acestea promit sa duca, printre altele, si la redefinirea modei. Eu recunosc ca, atunci cand citesc despre acest subiect intens dezbatut in ultima perioada, simt ca e nevoie sa imi pun centura de siguranta. In cazul meu, una imaginara.

Sursa foto: Hepta.ro

Iris van Herpen imbratiseaza schimbarea cu mult mai multa usurinta. Desi tehnicile manuale de lucru raman o componenta importanta, viziunea ei artistica este sinonima cu tehnologia. Si asta nu de acum, ci dintotdeauna. Ea foloseste printul 3D pentru piesele vestimentare pe care le creeaza, de mai bine de un deceniu. Parcursul ei profesional ma face sa cred ca, asa cum a devenit un nume relevant in industria modei, sansele sunt sa ajunga la fel si in extensia virtuala a acesteia. Nu sunt curioasa daca, ci mai degraba cum se va intampla asta.

Sursa fotografie principala: Hepta.ro
Sursa info: Pagina de Facebook Iris van Herpen

PUBLISHED ON 07.07.2022

more in Fashion Etc