AMINTIRI

Printre oracole si caiete de...

De la clasicul Nu te supara, frate!, la papusile Aradeanca, fel…

AMINTIRI

Suvenirurile, portaluri spre vacante

Experientele traite sunt cele mai pretioase suveniruri, vei spune, iar eu…

EDITOR'S CHOICE

Mood board de toamna, cu...

Toamna isi anunta venirea din timp. Asa ca, in preintampinarea ei,…

INSPIRATIE

Ai o rochie alba. Ce...

Rochia alba e una dintre piesele emblematice ale verii. O vedem…

FASHION BRIEF

Magazinul Dior de pe Avenue...

Dior mi-a parut intotdeauna un brand care domina. Dior inseamna statut….

INSPIRATIE

Tinute emblematice Barbie, inspiratie pentru...

Orice turneu de promovare a unui film are si o componenta…

INSPIRATIE

10 rochii couture fw 2023/24....

Continui traditia de a alege 10 rochii din colectiile haute-couture prezentate…

Interviu

Bijuteriile Lito

Nu as fi crezut ca estetica unui artist este asa de mult influentata de personalitatea lui, pana cand nu am cunoscut-o pe Lito Karakostanoglou, la evenimentul "meet the designer" de la Madison Perfumery. Bijuteriile ei nu sunt despre stralucire si statut. Sunt bijuterii pe care trebuie sa le incerci si abia atunci descoperi un limbaj nonverbal, prin care sa iti poti exprima cel mai bine o ipostaza a feminitatii si o stare de moment. Lito este tactila, isi poarta bijuteriile si se joaca cu ele ca si cu niste cuvinte care, daca le pui in alta ordine, isi schimba complet sensul. Si cel mai mare talent al ei este ca e o femeie adevarata, care stie exact ce vrea sa spuna si o spune perfect prin bijuteriile ei. * Se spune ca relatia cu bijuteriile este o mostenire din copilarie: de la cineva din familie sau, pur si simplu, de la cineva care ne-a placut si ne-a influentat. Care este prima ta amintire cu o bijuterie? Este un inel in forma de floare pe care il avea mama mea si pe care mi-l doream si eu, dar si fiecare dintre surorile mele. Toate eram fascinate de acel inel. Si am primit fiecare o replica a acelui inel, din partea mamei, cand am implinit 18 ani. Pentru o bijuterie, forma este un element important. Intrebarea mea este daca forma urmeaza emotia sau vicev...

Inapoi Inainte
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Ioana Boros de la Daring Trash. La intersectia dintre design & arta.

Daring Trash este un brand vestimentar din Cluj, fondat de Ioana Boros in 2017. Este primul ei proiect in care activitatea de designer se imbina cu cea de artista. Ilustratiile minimaliste, care personalizeaza cele mai multe dintre piesele de imbracaminte realizate de ea, ii poarta, la randul lor, semnatura.

Ioana Boros s-a nascut la Bistrita si, in prezent, locuieste la Cluj. Din 2008, cand a absolvit Facultatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, si pana in 2016, a lucrat la cateva proiecte personale si a colaborat, mai multi ani, cu un brand romanesc din industria modei.

Am invitat-o sa imi povesteasca mai multe despre cum s-a conturat Daring Trash in forma pe care o are astazi, dar si despre pasiunea ei pentru arta. Stiam deja ca Ioana a participat la editia Barcelona International Gallery (BIG) Awards 2018, o expozitie organizata, toamna trecuta, de CAGE Gallery din Barcelona si ca se regaseste printre artistii expozitiei Abstract Mind 2019, care va fi gazduita, in primavara, de CICA Museum din Coreea de Sud. Cu ocazia acestui interviu, am aflat si ca aceste doua realizari i-au dat, pe de-o parte, mai multa incredere si, pe de alta parte, au contribuit la promovarea lucrarilor ei.

Povestea Daring Trash a inceput cu o perioada de documentare despre printuri si ilustratie, de-a lungul careia Ioana Boros a inteles ce poate si ce nu poate realiza inca. “Mi-a placut aceasta idee de print si am hotarat sa imi fac propriul brand, cu scopul de a imprima, in totalitate, materialul cu pattern-uri create de mine. Acest procedeu s-a dovedit a fi destul de costisitor si, atunci, am ales sa incep prin a imprima ilustratii de dimensiuni mai mici – ceea ce fac in prezent – cu gandul de a nu renunta la scopul propus.”

Alaturi de imprimeuri, simplitatea este un alt element care defineste proiectul Daring Trash. Un tricou alb sau negru, o rochie-tricou sau un hanorac nu se demodeaza. Sunt piese minimaliste, usor de purtat si de integrat in garderoba, cu ilustratii care, desi deloc ostentative, iti capteaza usor atentia. In plus, asa cum spune ea: “Produsele Daring Trash sunt realizate in Cluj, manual. Nu cumpar tricourile gata facute, cumpar materialele si ma straduiesc sa fie de cea mai buna calitate. Toate etapele se desfasoara in firma, incepand de la ideea de print, tipare, croi, coasere pana la produsul finit.”

Sentimentul pe care l-am avut ca Ioana Boros se distanteaza de tendintele din moda mi-a fost confirmat de cuvintele ei. Nu impartaseste ideea trendurilor, pe care le considera superficiale si uniformizatoare. “Cred ca trebuie sa continuam sa fim noi insine – chiar daca asta inseamna sa fim diferiti – pentru a ne pastra originalitatea.”

De altfel, si numele Daring Trash s-a cristalizat tot in urma unei alegeri de a merge impotriva curentului. Cand a observat ca sunt anumite lucruri carora oamenii nu le acorda atentie, si-a propus sa faca exact invers. S-a aplecat asupra lor sa le studieze si spune ea: “Am constatat ca si ele sunt la fel de importante si ascund la fel de multa munca si efort creativ. Ca sa fiu mai explicita, o plasa alba mototolita, aruncata in strada, este la fel de importanta ca o plasa alba, afisata intr-o vitrina.” Prima fotografie de pe contul de Instagram al brandului ilustreaza tocmai o plasa din hartie alba, mototolita.

Arta si designul au pasionat-o de cand era mica si, acum, ele reprezinta mai mult decat simple pasiuni. Sunt “o ocupatie si o forma de exprimare artistica, libera”. In ceea ce priveste ilustratiile care devin imprimeuri, acestea sunt concepute de ea special pentru produsele respective. O alta caracteristica a lor este faptul ca sunt adesea monocrome, in contrast cu celelalte lucrari realizate de Ioana Boros, care sunt multicolore.

Despre stilul ei, spune ca: “A evoluat treptat, prin multa munca si documentare. Apreciez ca, fata de ceea ce lucram in 2016, acum, in 2019, stilul meu a evoluat foarte mult. Tot ceea ce vreau sa sugerez prin lucrarile mele, fie ca e vorba de idei, emotii, sentimente, exprim prin forma, culoare si contraste. Ca tehnica, folosesc atat metodele traditionale, cat si pe cele moderne, digitale.”

Am fost curioasa cum se intampla cu inspiratia: vine ea mai des sau trebuie sa o caute? “Ne gasim, cumva, una pe alta,” a raspuns ea. “In arta, ma inspira, uneori, Kumi Sugai, Ikko Tanaka, Yayoi Kusama, alteori, Geta Bratescu, depinde… Imi plac, iarasi, foarte mult cei de la Memphis Milano, iar, pe partea de moda, inspiratia mea definitiva sunt Yohji Yamamoto si Rei Kawakubo (Comme des Garcons).”

Dupa un 2018 cu realizari importante pentru ea, cum sunt aparitia in albumul de arta Pictoria Vol. 2 – The Best Contemporary Illustrators Worldwide, editat de Capsules Book Australia, si participarea la expozitia de grup de la Barcelona, Ioana Boros a pasit in noul an cu ganduri despre care a preferat sa nu dezvaluie inca nimic: “Am cateva planuri pe 2019, dar, deocamdata, nu le fac publice. Toate la timpul lor.”

Daca vrei sa ramai in contact cu activitatea ei pentru Daring Trash, intra pe site-ul DaringTrash.com, pe pagina de Facebook a brandului si pe contul de Instagram.

Intersection, lucrare ce va fi expusa la CICA Museum din Coreea de Sud

Joy, lucrare ce a fost expusa la CAGE Gallery Barcelona


Schita Nova

Lucrarea Unknown Flower

Lucrarea Wall No. 21

Fotografii: cu amabilitatea Ioanei Boros

PUBLISHED ON 22.01.2019

more in Conversation Marks