INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu: Mihaela Pascu, despre Mic Dejun de Bucuresti

Interviu: Mihaela Pascu, despre Mic Dejun de Bucuresti

Voi incepe cu o intrebare de 'cultura generala': cati dintre voi iau micul dejun in fiecare dimineata? Mi-am amintit de importanta acestui obicei matinal dupa ce am cunoscut-o pe Mihaela Pascu, care, din dorinta de a-si pastra o alimentatie sanatoasa si din pasiunea pentru fotografie, a decis sa isi surprinda fiecare masa de dimineata pe blogul Mic Dejun de Bucuresti.

Si, pentru ca este unul dintre oamenii care ne inspira la acest inceput de primavara, am stat putin de vorba cu ea despre proiectul sau si despre cum un mic dejun sanatos, savuros si luat intr-un cadru sau intr-o companie buna, face dreptate zicalei “fericirea trece prin stomac”.


Povesteste-ne despre tine. Cine este Mihaela Pascu si cum a pornit proiectul Mic dejun de Bucuresti?

Nu stiu niciodata ce sa raspund la intrebarea cine este Mihaela Pascu. Pot sa spun doar ca e vegetariana de trei ani, ca si-a facut blogul Mic dejun de Bucuresti si ca ii place sa organizeze evenimente si sa aduca oameni laolalta. Proiectul a pornit din inspiratia pe care cred ca le-am oferit-o si eu altora mai tarziu. Simply Breakfast, faimosul blog newyorkez, e de vina. Si pasiunea mea pentru dulciuri, evident. Dulciuri pregatite in casa, sa fim intelesi.

Care sunt secretele unui mic dejun sanatos si reusit?

In primul rand, “marele” secret nu are legatura cu mancarea, ci cu ora: daca vrei un mic dejun sanatos si reusit, trezeste-te devreme. Dupa ce ani de-a randul nu mancam dimineata, spunand ca “eu efectiv nu pot sa mananc dimineata, e prea devreme”, am ajuns nu numai sa nu sar peste niciun mic dejun, dar sa mananc cu cea mai mare placere la 7 dimineata.

Ma feresc de alimentele prajite, chiar daca vedem mereu cum obisnuitul mic dejun american abunda in oua ochiuri, sunca si French toast. Prefer iaurtul, granola pregatita in casa, porridge-ul facut din fulgi de ovaz si secara, combinat cu fructe uscate. Sucurile naturale ar trebui sa fie obligatorii, macar in cateva dimineti pe saptamana. Spanac pregatit la abur, combinat cu oua gatite cu putin unt si cu o crema de branza proaspata. Oua Benedict si avocado, paine cu seminte de in si multe altele pe care uitam sa le includem in alimentatia zilnica. Rutina e un lucru rau doar atunci cand e nesanatoasa. Un exemplu in acest sens ar fi cafeaua bauta dimineata, pe stomacul gol, fara sa mai luam micul dejun.

Traim intr-o epoca a vitezei, in care o necesitate placuta si sanatoasa precum micul dejun a devenit aproape un moft. Cum ai convinge pe cineva cu un program zilnic agitat si incarcat sa ia micul dejun in fiecare dimineata?

E ceva minunat in a-ti incepe ziua astfel. Te binedispune si, pe termen lung, prima masa a zilei te scapa de multe probleme pe care noi le asociem cu stressul sau cu oboseala. N-as spune ca e moft. Cred ca trebuie sa ne straduim doar foarte putin ca sa ne facem timp pentru asa ceva. Este mult prea important ca sa consideram micul dejun un lux. Daca nici pentru asta nu mai avem timp, spre ce ne grabim?

Ce locuri din Bucuresti ne recomanzi pentru un mic dejun delicios?

Van Gogh.
Nu pot sa nu-mi vina in minte acele mic dejunuri luate primavara pe terasa lor de pe Smardan. Si restaurantul Chocolat are o oferta destul de bogata. Nu as trece insa peste locuri precum City Grill unde omleta cu legume este foarte buna. O impatimita a prajiturilor ca mine se va opri insa mult mai des pe la French Bakery sau in Atelierul Mecanic, pentru cele mai bune tarte din lume facute de Agnes Lukacs. Dar uite, asta e o rutina a ciocolatei. Cred sincer ca alti oameni ar trebui sa-mi recomande mie locuri de luat micul dejun.



Te ocupi si de un targ cu nume omonim proiectului…poveste-ne putin si despre acesta
.

Ideea pentru prima editie a Mic dejun de Bucuresti Food Fair s-a nascut intr-o ceainarie, din vorba in vorba cu o prietena. Mi-am dat seama ca succesul i-ar putea fi asigurat pentru ca, la acel moment, nu exista niciun targ culinar creat special pentru promovarea acestor bloguri si pentru transpunerea lor din online in viata reala.

Pe 18 martie organizam deja cea de-a doua editie in barul Papiota (Lipscani 43) si speram sa luam un mic dejun de primavara. Ii lasam iernii timp suficient sa se retraga si ne dorim ca multi bucuresteni sa iasa din casa in acea zi si sa ne viziteze oferta delicioasa de tarte, placinte, briose, paine facuta in casa, cookies, quiches si multe alte preparate facute de unii dintre cei mai cunoscuti bloggeri culinari autohtoni.

Ce tipsuri deco ne poti oferi pentru ca bucataria sau incaperea in care luam micul dejun acasa sa ne inspire sa cultivam acest obicei?

Incepem cu un ceas desteptator in dormitor, setat dimineata devreme. Mie imi place sa mananc langa fereastra si sa am in apropiere plante naturale, condimente cultivate in ghiveci sau diferite flori care te binedispun prin atmosfera pe care o creeaza. E bine sa cautam inspiratia pe bloguri sau pe site-uri culinare diverse, sa experimentam si sa vedem ce ni se potriveste noua. Sa alternam tipurile de mic dejun si sa incercam lucruri noi. Sa nu cadem in rutina sandvisurilor care, de la o vreme, nu vor mai avea niciun gust. Micul dejun este si trebuie sa fie perceput ca un ritual. Cu el dam tonul intregii zile.

Nu tine de deco tips, dar recomand si mic dejunul in doi.

Recomanda-ne o reteta de mic dejun in ton cu aceasta primavara.

Am crezut prima oara ca vreti sa va recomand ceva cu ton si ma pregateam sa stramb din nas. Nu-mi place tonul, noroc ca acum am o scuza buna si nu mai mananc niciun fel de peste. Pentru primavara, ca sa alungam astenia (uite, suntem in ton!), e bine sa consumam alimente bogate in fibre (granola pregatita in casa din cereale integrale este mereu o solutie ideala), sa amestecam fructe proaspete cu miere sau sa adaugam multe verdeturi si legume in omleta (spanac, broccoli, mazare, ceapa verde, patrunjel proaspat tocat etc.).

Sa renuntam, asadar, la cerealele procesate pe care le gasim in comert si sa le inlocuim cu o combinatie de un milion de ori mai gustoasa. Reteta pentru granola cu ciocolata neagra o gasiti aici.

Foto: Mihaela Pascu

PUBLISHED ON 28.02.2012

more in Newsroom