INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Interviu: Loredana Salcianu despre Vintage Room

Interviu: Loredana Salcianu despre Vintage Room

Daca ai avut vreodata ghinionul de a rata cele mai vandute sandale Marc Jacobs sau rochiile Lanvin, Gucci, Moschino sau gentile – statement de la Chloe, Prada, Balenciga sau Gucci, aiocazia de a regasi aceste produse la Vintage Room!

Vintage Room se recomanda ca singurul magazin de imbracaminte si accesorii vintage autentice existent la ora actuala in Romania. Are o selectie generoasa de piese de design care ne-au atras atentia atunci cand i-am calcat pragul, asa ca am decis sa aflam mai multe despre acest spatiu relativ nou in Bucuresti de la Loredana Salcianu, unul dintre proprietarii Vintage Room.

Cum ti-a venit ideea de a deschide un magazin vintage in Bucuresti si de unde te-ai inspirat pentru a o materializa?

Ideea de a deschide un magazin vintage in Bucuresti exista de ceva timp si asta pentru ca sunt pasionata de arta si frumos in general. S-a materializat insa abia acum un an, cand am hotarat sa-mi iau inima in dinti si sa pornesc la drum, alaturi de un partener care a mai lucrat in domeniu. Ne-am inarmat cu multa rabdare si optimism. Au urmat zile si nopti de documentare si numeroase calatorii in afara tarii. La ora actuala, Vintage Room este singurul magazin de profil din Romania.

Ce aduce Vintage Room nou pe piata de vintage din Romania?

Vintage Room ofera clientilor posibilitatea de a valorifica articole de moda originale, atat pentru barbati cat si pentru femei, in regim de consignatie, pentru un comision care se percepe in momentul vanzarii produsului. Totodata oferim asistenta personala, garantarea autenticitatii produselor si spa pentru genti. Iar pentru cei care sufera din cauza lipsei de timp liber, magazinul nostru online le sta la dispozitie.

Cum privesc romanii termenul de vintage? Crezi ca este corect inteles si abordat?

Din pacate, in Romania, termenul de vintage este asociat cu cel de second-hand, dar intr-o acceptiune mai larga si total eronata. De ce zic asta? Pentru ca insusi cuvantul vintage este un termen generic pentru haine, fie noi, fie la mana a doua, dar care dateaza dintr-o era anterioara. Astfel, hainele produse inainte de 1920 au denumirea de antichitati, iar cele dintre 1920 si 1960 sunt considerate vintage. Cele de dupa 1960 fac parte deja din categoria contemporana si care se gasesc in magazinele second-hand de la noi din tara. Nu cred ca vom vedea vreodata, o piesa vintage autentica, gen Chanel, in aceste magazine.

Ce branduri propune Vintage Room si ce piese statement putem gasi aici?

Vintage Room propune o selectie variata de branduri, incepand cu Alberta Ferretti, Burberry, Chanel, Cartier, Dior si terminand cu Ermenegildo Zegna – Biblia noastra zilnica. Majoritatea produselor din magazin sunt piese statement, care impresioneaza atat prin unicitate, cat si prin poveste. De exemplu, am aflat recent ca o piesa de prin anii 1970, care se gaseste la noi in magazin, se afla in acest moment si in Muzeul Gucci din Milano. Tin sa precizez aici, faptul ca, produsele comercializate de noi, nu se mai gasesc in nici un magazin din tara si de asemenea nu vindem doua produse de acelasi fel.

Cum descoperi si cum faci selectia pieselor pe care le aduceti in magazin? Banuiesc ca multe dintre ele au povesti interesante…

Selectia produselor se face dupa o lista de criterii atent stabilite. In primul rand, trebuie sa treaca examenul autenticitatii, eventual sa detina card sau holograma. In al doilea rand, trebuie sa se afle intr-o conditie foarte buna sau chiar excelenta. Apoi, cel mai important lucru e faptul ca alegem doar piese care transmit un mesaj si despre care am putea spune cu usurinta ca pot “imbraca” o persoana, la figurat bineinteles.

Dat fiind ca exista multe “asa-zise” produse vintage pe piata, ai intampinat dificultati in a pozitiona magazinul ca fiind unul de vintage autentic? Sunt oamenii inca sceptici inainte de a achizitiona?

Oameni sceptici vor exista intotdeauna. Secretul consta in pasiunea si placerea cu care lucram vizavi de oameni. Toti cei care ne trec pragul sunt primiti cu un zambet, o vorba buna si un ceai cald. Noi ne imprietenim cu ei, iar ei sunt sedusi de parfumul produselor…

Care e cea mai memorabila piesa vintage pe care ai descoperit-o?

As mentiona aici doua piese memorabile: un ceas Cartier Vermeille 925 Tank si o geanta Hermes din perioada 1950-1960.

Care este perioada ta preferata pentru imbracaminte si accesorii vintage? Care epoca din istorie crezi ca a fost cea mai prolifica pentru a alimenta moda din ziua de azi?

Ador moda anilor ’50 pentru gratie si rafinament, pentru talia bine evidentiata, pentru rochiile si fustele ample, pentru feminitatea absoluta, pentru Coco si Brigitte… Cea mai prolifica epoca din istorie, care ar putea alimenta moda din ziua de azi a fost, cu siguranta, Epoca Moderna.

Iti mai amintesti de prima piesa vanduta ?

Imi amintesc de prima piesa vanduta de parca ar fi fost ieri, tocmai pentru ca a fost un model deosebit: o geanta Gucci cu maner si inchizatoare din bambus de prin anii ’50.

Ce ai sfatui pe cineva care doreste sa poarte vintage? Cum ar trebui sa abordeze piesele, unde ar trebui sa caute produse vintage autentice? Style tips pentru a incorpora o piesa vintage in garderoba?

O piesa vintage bine aleasa face diferenta! Produsele vintage autentice se gasesc doar in magazinele de specialitate si eventual in cadrul licitatiilor organizate de persoane specializate in aceste domeniu.

Uimitor e faptul ca o piesa vintage nu se demodeaza niciodata si nici nu vei avea de suportat vreodata jena, ca la un eveniment, sa mai fie o persoana imbracata la fel. O jacheta vintage cu aplicatii de paiete sau margele colorate, un tricou basic, neutru si o pereche de jeansi cu boyfriend’s cut vor face intotdeauna deliciul asistentei. Adauga un plic vintage din piele de piton si vei fi de neuitat!

Foto: vintageroom.ro

PUBLISHED ON 29.02.2012

more in Newsroom