ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu: Kukl dezvaluie corpul in feluri surprinzatoare

Interviu: Kukl dezvaluie corpul in feluri surprinzatoare

'Simplu, natural, brut.' Daca ar avea la indemana doar trei cuvinte pentru a descrie universul Kukl, acestea ar fi cele alese de designerul Maria Botau. I-am descoperit creatiile, de curand, pe Facebook si mi-a placut indrazneala cu care decupajele rochiilor descopera pielea, dar si cursivitatea cu care fustele asimetrice vorbesc despre echilibru.

Maria Botau a lansat prima ei colectie la inceputul acestui an. Designul vestimentar nu a fost insa prima ei alegere in cariera. Chiar daca s-a simtit intotdeauna atrasa de arta, Maria a studiat stomatologia. “In primii ani de facultate, mi-am cumparat o masina de cusut pe care am folosit-o putin”, marturiseste ea.  A cochetat  si cu ideea de a se apuca de scenografie, critica de arta sau regie, insa totul s-a cristalizat in penultimul an de facultate: “In anul cinci de stomatologie, am inceput in paralel cursurile School of Art and Style, la indemnul unei prietene. Aici, am invatat sa desenez, sa fac tipare, sa cos si am putut sa-mi dau seama concret daca mi se potriveste designul.”

“New Purity” este colectia pe care Maria Botau a realizat-o la incheierea celor trei ani de studiu la scoala de arta si stil. “Colectia Noua Puritate merge pe linii simple pentru ca am vrut sa aiba un design curat si firesc. Merge totodata si pe antiteza dintre decupajele adanci si nota de cumintenie pe care mi-am dorit sa o transmita. Am vrut ca decupajele sa aduca, mai presus de orice altceva, un accent de agresivitate  si sa vina in opozitie cu ivoire-ul si griul potolit, cu rigoarea si cumintenia pliseurilor sau a creturilor. Mi-am imaginat un personaj cu o natura duala:  feminin,  rezervat, interiorizat, aparent fragil, care ascunde un spirit agresiv si rebel in opozitie cu o puritate linistita”.

Dincolo de numele colectiei, Maria a gasit si cuvantul care ii reprezinta cel mai bine stilul. Denumirea brandului Kukl a venit prin intermediul muzicii: “Prima oara, m-am gandit la o referinta anatomica legata de ochi. Dar cand am inceput sa ma gandesc mai concret la asta, raspunsul a venit foarte repede in timp ce citeam despre viata lui Bjork si am descoperit ca in anii ’80 fusese intr-o trupa de punk care se numea Kukl. Mi-a placut pentru ca e scurt, are melodicitate si inseamna vrajitorie in islandeza medievala.”

Daca ar fi nevoita sa numeasca o singura piesa care sa o reprezinte intr-o expozitie de design vestimentar, alegerea ar fi una dificila: “Nu stiu. Rochia neagra sau una din fustele asimetrice cu pliseuri ivoare sau gri. Acestea spun poate mai multe de sine statatoare decat celelalte piese din colectie, care vorbesc mai bine daca sunt intr-un context.”

Poate ca e prea devreme ca Maria Botau sa ne vorbeasca despre provocari intampinate, insa nu e prea devreme sa ne povesteasca despre lucruri dragi legate de Kukl: “Ma simt foarte bine cand stau multe zile la rand sa ma gandesc activ la o noua colectie si aproape numai asta fac. Imi imaginez personajul care imi poarta hainele, vizualizez conceptul pentru sedinta foto si adun referinte. Imi place mult si desenatul in sine. Ma simt foarte bine la sfarsitul unei zile dupa ce am facut si fizic ceva, adica un tipar sau am croit materialul.” Ea considera ca provocarea va fi sa invete sa dezvolte Kukl.

Cand vine vorba de inspiratie, grunge-ul, anii ’90, designul japonez, detaliile de la hainele sport si unele uniforme se regasesc printre sursele inepuizabile la care apeleaza. In ceea ce priveste designerii preferati,”Imi plac Junya Watanabe, Rei Kawakubo, Tao Kurihara, Issey Miyake si Vivienne Westwood pentru cum reinterpreteaza si exagereaza, dar hainele lor au intotdeauna sens. Pe Vivienne Westwood o admir pentru superbele referinte din istoria costumului si pentru felul original in care le interpreteaza, pentru curajul de a combina stiluri si printuri si cumva hainele ei  au un aspect lejer. Imi plac Damir Doma si Rick Owens pentru ca si-au creat un univers coerent, dar si pentru cum au reinterpretat drapajele si suprapunerile.  Imi place Stella McCartney pentru felul in care reinventeaza volumetriile si da elegantei un ton nepretentios”, spune ea.

Ca fiica de actrita (Luminita Gheorghiu), teatrul si filmul au constituit parti semnificative din viata ei. Cu toate acestea, actoria nu a reprezentat o optiune in ceea ce priveste cariera. “Nu m-a tentat actoria. Nu e in natura mea sa fiu in fata camerei sau pe o scena, dar mi-ar placea sa contribui altfel la teatru sau film.” Designul de costume ar putea reprezenta o altfel de contributie. Intrebata daca i-ar placea sa se orienteze in aceasta directie, Maria a marturisit ca: “Da. Mi-ar placea mai ales cel de teatru. Mi se pare foarte ofertant pentru ca iti da multa libertate creativa si poti sa explorezi zone pe care nu prea ai cum sa le accesezi in designul vestimentar.

Si pentru ca ne-a povestit cum muzica a fost cea care a condus-o spre numele brandului pe care il reprezinta, mi-am dorit sa aflu care sunt artistii ei preferati. Ea mi-a raspuns ca: “Zilele astea ascult Radioahead, Atoms for peace – proiectul lui Thom Yorke, Apparat, Arvo Part, coloana sonora a filmului Pina si mixurile Domnului X. Imi mai plac Bjork, Sigur Ros, Grimes, Incubus, Portishead, The Smiths, XXYYXX, Skunk Anansie, Tool, Olafur Arnalds, Placebo, Florence and the Machine, OCS, Kultur Shock, Lhasa de Sela, The Weeknd, Henrik Gorecki, Bat for Lashes.”

Acum, designerul lucreaza la o noua colectie despre care ne-a dezvaluit deja cateva detalii: ne va purta putin intr-o alta zona, va fi mai relaxata si nu-i va lipsi culoarea. Dar despre ea vom vorbi mai multe la momentul potrivit.

Pentru a descoperi intreaga colectie New Purity, viziteaza pagina de Facebook Kukl!

Model: Luiza Andreea, MRA Models Agency
Foto: Vlad Bîrdu photographer
Machiaj: Cristina Popa
Coafura: Codruta Farcas

PUBLISHED ON 20.03.2013

more in Newsroom