INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Designerul Irina Neacsu, despre TheCraftLAB

Indragostita de povestile patinate pe care piesele vechi de mobilier i le dezvaluie, Irina Neacsu le-a adunat una cate una si a inceput, apoi, sa le reconditioneze. La inceput, totul a fost un simplu hobby, insa treptat acesta s-a transformat intr-un brand:TheCraftLAB. Anul trecut, creatiile colectiei sale Foliage au fost expuse la I Saloni Milano - unul dintre cele mai importante targuri de mobila din lume. In aceasta luna, Irina Neacsu va deveni primul designer roman prezent la categoria Cote Deco a Targului Maison&Object de la Paris. Despre drumul ei de la arhitectura la design interior, despre provocari si surse de inspiratie, ne povesteste mai multe in interviul care urmeaza.

Pasiunea Irinei Neacsu pentru designul interior a venit mai degraba din mers si reprezinta, astazi, o meserie minunata pe care nu ar schimba-o pentru nimic in lume.  „Nu stiu cum s-a intamplat. Ce pot spune clar este ca tot timpul mi-a placut partea creativa, desenul si exprimarea grafica. Am urmat facultatea de arhitectura. Pe parcurs insa, mi-am dat seama ca ma atrag mult mai mult detaliile decat lucrul la scara mare, ceea ce m-a dus intr-un mod foarte natural spre proiecte de design interior.” Atractia ei fata de povestile ascunse in piesele vechi de mobilier a existat dintotdeauna. A invatat sa le repovesteasca intr-o maniera personala la cursurile de restaurare din facultate, domeniu pe care s-a si specializat.

„TheCraft LAB a luat nastere dintr-un vis in care nu a crezut nimeni, in afara de mine. A inceput dintr-o pasiune de-a mea pentru vechi, pentru autentic.” In urma cu cativa ani, pe cand se dedica deja biroului de amenajari interioare, balconul Irinei Neacsu a devenit neincapator pentru toate piesele vechi de mobilier adunate (in special scaune).  Atunci, s-a vazut nevoita sa gaseasca un spatiu pe masura hobby-ului, iar hobby-ul s-a dezvoltat intr-un brand apreciat astazi atat in tara, cat si pe plan international. Milano, Koln, New York sunt doar cateva dintre locurile in care au fost expuse creatiile ei. „Proiectul TheCraft LAB a plecat dintr-o pasiune. Am creat primele scaune, au placut, s-au vandut.  Au venit si urmatoarele, au aparut clientii si asa, incet-incet, a explodat intr-un brand care exista deja de trei ani. Astazi, nu mai lucram doar produse restaurate. De cele mai multe ori, cream produse noi care pastreaza linia rosie care a definit brandul de la inceput, si anume: piese unicat, cu tapiterii personalizate, realizate manual.” Cand spune „noi”, Irina se refera la o echipa constanta de doi, ea si designerul Ana Dumitrescu, carora li se alatura colaboratori pe proiect.

Fotografie din cadrul I Saloni Milano

Lucrarile ce poarta semnatura TheCraftLAB te cuceresc cu un zambet. Culorile, elementul „fun”, mixul de texturi, broderiile si printurile pe textil definesc acest univers creativ. La targul I Saloni Milano, TheCraftLAB a avut parte de un feedback coplesitor de pozitiv. Inspirata de lumea padurilor alpine, colectia Foliage prezentata aici cuprinde sase modele de scaune viu colorate, realizate prin alaturari surprinzatoare de materiale, precum catifea si fetru, textil si foite de aur, cu broderii realizate manual. Pe langa o importanta sursa de incredere, experienta a constituit pentru Irina Neacsu si un moment important de „scuturare a ideilor si de concentrare pe acele lucruri care au placut.”

Cand vine vorba despre inspiratie, aceasta apare de pretutindeni. In cazul restaurarilor, forma sau stadiul de deteriorare a unei piese poate contura traseul pe care Irina urmeaza sa porneasca. Uneori, cele mai recente carti citite sau filme vazute pot influenta deciziile ei creative. Alteori, povestile de viata ale clientilor sau alegoriile lor creioneaza intregul concept. „Lucrul cel mai graitor si cel mai recent este colectia pe care am realizat-o pentru Florence Design Week, in mai 2013, si care va fi vernisata in Bucuresti, in septembrie. Am avut perechi de scaune vechi, unul lasat vechi si unul restaurat intr-o poveste, cu un concept pe care l-am facut cap-coada pentru acest eveniment. Scaunele restaurate au devenit niste personaje care spun o poveste, poarta niste haine.” Asa cum dezvaluie si titlul, „Life of a Dream” este o colectie despre vise, iar fiecare pereche de scaune devine alegoria unui vis abandonat caruia Irina Neacsu ii ofera sansa de a se implini.

Piese din colectia Life of a dream prezentata la Florence Design Week (foto stanga) / Irina Neacsu (foto dreapta)

Daca ar fi sa adune inspiratia intr-un cuvant, acesta ar fi: natura. „Stiu ca suna cliseist, dar, de cele mai multe ori, tot in natura o caut si tot acolo o si gasesc.” Pentru Irina Neacsu, weekendurile se transforma in prilejul perfect pentru escapade in natura,  unde spune ea: „raman tot timpul cu ochii deschisi sa inregistrez culori, contraste, senzatii, mirosuri, forme, detalii pe care apoi le integrez in design.”

Imbinarea intre clasic si modern caracterizeaza nu doar piesele de mobilier semnate TheCraftLAB, ci si proiectele de amenajari interioare ce poarta semnatura ei. „Un proiect care noua ne-a fost la suflet este amenajarea zonei de lounge a unei firme de publicitate din Bucuresti, care ne-a cerut sa mixam o atitudine clasica cu un spirit foarte creativ. Asta ne-a coafat perfect pentru ca este exact filozofia pe care o aplicam in proiecte si anume: de a pastra traditiile, ceea ce e autentic si clasic, intr-o varianta noua. Rezultatul a devenit un spatiu extraordinar de placut si de creativ.” Angajatii s-au indragostit de noul lounge petrecandu-si cu placere timpul aici.

Plaiul Talii – Magazin

Irina Neacsu exploreaza universul designului interior si din perspectiva de profesor. Printre cursurile pe care le preda, se numara si cele sustinute de ea la DallesGO. Acestea sunt dedicate atat incepatorilor cat si avansatilor, astfel incat ele pot fi urmate de oricine este fascinat de domeniu. „Sunt persoane care aleg sa-si schimbe cariera si sa ramana undeva in zona de design si, atunci, pe ele le sfatuim sa vina si la cursul de avansati, unde vor fi date foarte tehnice care se refera la un proiect de design.” Despre cursul de incepatori, ea povesteste ca: „In aceasta prima faza, vorbim despre lucruri pe care oricine le poate aplica si acasa, despre stiluri, astfel incat sa stim ce stiluri avem in jur, de unde provin, cum sa le mixam sau cum sa nu le mixam, despre notiuni de culoare. Realizam si niste prime exercitii de familiarizare cu un proiect de design interior, cu o exprimare grafica intr-o maniera facila. Pentru ca in mare parte cursantii nu au notiuni de desen, exista aceasta bariera psihologica cum ca n-ar putea deveni designeri sau nu ar putea sa se exprime pentru ca nu cunosc aceste tehnici. Demolam tot timpul aceasta gandire si aratam ca exprimarea este posibila, ca exista creativitate, dar ca, atata vreme cat ne punem o bariera, ea nu se va manifesta niciodata. Lucram foarte mult cu colaje, cu tot felul de tehnici usoare, astfel incat sa indepartam bariera usor-usor. Stam si discutam foarte mult despre conceptul de design, despre de ce in anumite spatii ne simtim bine si in altele rau si ca, indiferent de buget si de stilul pe care il abordam, lucrurile trebuie sa functioneze conceptual si sa treaca prin niste filtre ca apoi sa se exprime”.

Septembrie va fi o luna nebuna”,  mi-a raspuns Irina Neacsu cand am intrebat-o despre planurile pentru viitorul apropiat. A urmat, apoi, si enumararea proiectelor care urmeaza sa se concretizeze in aceasta toamna. Printre ele – Targul Maison&Object de la Paris. Evenimentul i-a oferit o surpriza placuta si totodata o apreciere fata de ceea ce creeaza. “M-au anuntat ca intru la sectiunea cote deco si am aflat ca sunt primul roman care primeste locatia acolo, ceea ce este evident o mandrie reala si, in acelasi timp, o presiune foarte mare. Parisul a fost de la inceput dorinta mea. Este un  targ care prezinta lifestyle, nu numai mobilier sau design ultra-avangardist asa cum e la Milano. La Paris, gasesti textile, gasesti bijuterie, haine… E un targ extraordinar pe care il recomand.” Prima luna a sezonului rece inseamna, pe langa lansarea colectiei <Life of a Dream> la Bucuresti, si startul site-ului irinaneacsu.com, dar si o lansare speciala care paseste in zona de fashion, despre care vom afla mai multe la momentul potrivit.

Ms. Her & Mr. Him sunt doua dintre personajele care pleaca la Paris.

Facebook: Thecraft LAB

Site-uri: irinaneacsu.ro si irinaneacsu.com

Foto si video via Irina Neacsu

PUBLISHED ON 13.08.2013

more in Conversation Marks