INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Ileana Sebe. ZWEI.

Ileana Sebe. ZWEI.

{zwei} se contureaza din povesti culinare, pastrate in fotografii inedite, ce continua sa-ti starneasca imaginatia si sa-ti tenteze papilele gustative. Dincolo de retete reinterpretate intr-o maniera personala, Ileana Sebe exploreaza si taramul designului de obiect. Uneori alaturi de oameni dragi si intotdeauna pentru oameni dragi, ea realizeaza bijuterii, decoratiuni, carti postale si alte lucruri frumoase, numai bune de daruit. Despre cum a inceput totul, despre surse de inspiratie, provocari si planuri de viitor, ne povesteste mai multe Ileana Sebe in interviul ce urmeaza.

Cum s-a conturat povestea {zwei}?
Am stat un timp acasa incercand sa gasesc ceva de facut, care sa ma bucure mai mult decat ce faceam in acel moment (comunicare). Imi cautam un talent bine ascuns, o forma de manifestare artistica. Imi doream sa fac ceva mai concret decat facusem pana atunci, ceva „cu mainile”, ceva la care sa am un raspuns imediat daca e frumos/folositor/bun. Nu stiam incotro.
Si atunci mi-am facut un blog pe care puneam lucruri care imi placeau, se numea „inlovewithbeauty”.Adunam acolo tot felul de lucruri care ma inspirau si, stranse la un loc, am inceput sa-mi dau seama incotro. Am realizat ca nu e un singur lucru care imi place, ca ma atrag mai multe, ca nu trebuie sa ma limitez, ca vreau sa interactionez cu diferiti oameni care imi plac, ca ma pot exprima in diverse domenii.

Printre atatea lucruri frumoase adunate, incet-incet, am inceput sa pun si lucruri pe care le faceam eu: o prajitura, o poza cu un element care ma inspira sa creez un obiect, un moodboard cu mai multe obiecte… Apoi, au urmat primele proiecte si evenimente cu oamenii apropiati. Si asa s-a nascut {zwei}.

Cu ce te-a convins cuvantul {zwei} ca este varianta cea mai potrivita pentru denumirea brandului?
E scurt, in germana si spune pentru mine direct ce vreau sa fac… proiecte culinare/artistice/de design alaturi sau impreuna cu tot felul de oameni care ma inspira si care imi plac. Imi place ca spune esenta a ceea ce mi-am propus, ca nu ma limiteaza doar la partea culinara si ca se poate dezvolta in orice domeniu. In continuare, mi se pare potrivit si ma bucur ca nu am ales un nume mai aproape de „activitatea de baza”, cea culinara. Pare simplu si clar acum, dar am trecut pe langa multe nume pana l-am ales pe acesta. Initial voiam sa fie „zusammen” (= impreuna), dar apoi mi-am dat seama ca era mult prea lung si greu de memorat.

Pentru {zwei}, mancarea reprezinta pretextul potrivit pentru
a ma exprima artistic, pentru a ma intalni si a interactiona cu diversi oameni.

Cand incepi sa conturezi un nou proiect culinar, la ce surse de inspiratie apelezi?
De cele mai multe ori, inspiratia vine lucrand, ca si pofta mancand. Ma inspir din ce ma inconjoara, adica gatesc cu legume si fructe de sezon. Ma inspira mult si mersul la piata.

Apoi, e plin de inspiratie de jur imprejur, vine spre noi din toate partile, din natura, de pe internet, de la oamenii cu care ne intalnim. Mi-e greu sa definesc ceva foarte clar, deoarece proiectele se contureaza in desfasurare si cel mai frumos e ca nu stiu, decat dupa ce am terminat de aranjat o masa, cum o sa arate cu adevarat. La fata locului apar cele mai frumoase idei si solutii.

Exista anumite ingrediente preferate carora le gasesti interpretari in cele mai diferite retete? Care sunt acestea?
Imi plac legumele, fructele si florile… poti crea la nesfarsit cu ele. Retetele pe care le folosesc nu sunt nemaiauzite, modul in care combin elementele e mai personal. Pana la urma nu e vorba despre a inventa ceva, ci despre a-ti pune amprenta pe ceea ce faci si, bineinteles, sa faci cu placere.

{zwei} inseamna mai mult decat proiecte culinare. Designul de obiect reprezinta inca un capitol al acestei povesti. Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru designul de obiect si cum s-a concretizat ea?
Imi plac obiectele vechi, cu poveste, bine lucrate, in care se simte ca cel care le-a creat a pus putin „din el” in acele lucruri. Cu adevarat, pe vremuri, lucrurile se faceau altfel.

Obiectele sunt doar o alta forma de a ma exprima si de a interactiona cu alti oameni care imi plac si ma atrag.

Cu food styling-ul si cu proiectele culinare exista o frustrare, pentru ca muncesti foarte mult in foarte scurt timp si, apoi, in jumatate de ora s-a mancat totul si ramai doar cu niste poze frumoase. De aceea, obiectele, uneori, ma atrag mai mult. Ai timp sa te gandesti la ele, sa le pregatesti pe indelete si, apoi, ai mult timp in fata dovada lucrului bine facut.

Descrie-ne in cateva cuvinte personalitatea {zwei}!
{zwei} este sensibil si simplu fara a fi simplist, este delicat si ordonat, atras de extreme pentru a reveni in final la un echilibru estetic.

In prezentarea de pe site-ul tau, spui ca: „Pana la urma, {zwei} va fi despre lucruri, experiente si proiecte frumoase.”  Vorbeste-ne despre cea mai recenta experienta frumoasa traita alaturi de {zwei}!
{zwei} a mers de curand la „Tanztag”. Terasa UNAgaleria a fost redeschisa pentru o sambata. Au fost expuse cateva sute de Schallplatten/discuri, descoperite intr-o arhiva bine pastrata. Eclectico Studio a amenajat o sufragerie DDR-ista cu obiecte de design foarte frumoase. Iar {zwei} a venit cu prajituri pentru a completa menu-ul de muzica, Wurst, Bier si distractie maxima.
A fost o Superseara, exact cum imi inchipui eu ca ar trebui sa fie orice petrecere reusita.

Lucrezi in domeniul comunicarii si al publicitatii si te dedici, totodata, acestui proiect personal. Cum reusesti sa imbini responsabilitatile pe care le implica fiecare activitate?
Cu greu, dar exista o motivatie foarte buna pentru a continua ambele lucruri pentru o vreme. Ele se si intrepatrund pe alocuri, nu sunt deloc atat de separate si diferite. Toata experienta de comunicare m-a ajutat in conturarea unei idei, in gandirea unui eveniment, in partea de organizare, iar acum ma ajuta sa ma bucur ba de una, ba de alta. Sunt perioade in care una devine mai solicitanta decat alta si alternez cu focusul. Iar proiectele de branding si comunicare in care pot aduce ceva din „spiritul” {zwei} sunt din ce in ce mai dese in ultima vreme.

Ce planuri de viitor ai pentru {zwei}?
Si aici alternez. Uneori, am planuri mari, alteori, imi place ca este doar un hobby si ca pun atata pasiune in el. Mi-e teama ca daca ar deveni un business si-ar pierde din farmec.
Zwei a crescut organic si natural, iar in ultima vreme „se cere” sa se dezvolte mai mult.
Ma gandesc astfel sa gasesc curand o formula sa fac mai multe proiecte culinare. O varianta pe care o explorez acum este sa fac partea de idee si food design, iar de gatit sa se ocupe o firma de catering… Astfel, as putea accepta si proiecte mai mari. Acum, cand gatesc singura, nu pot pregati evenimente pentru mai mult de 50 de persoane.
Si partea de design si-ar dori sa gaseasca timp sa creasca.
Nu stiu sigur, nu am un plan clar, dar sunt convinsa, ca asa cum am ajuns in punctul asta, care imi place foarte mult, asa vor veni spre mine exact proiectele si ideile pe care {zwei} si le doreste.

Descopera aici mai multe proiecte ce poarta semnatura {zwei}!

Foto: zwei

PUBLISHED ON 06.08.2013

more in Conversation Marks