WE LIKE

Povestiri pe masura timpului tau...

Short Edition este o platforma de povestiri, dar si de poezii…

INSPIRATIE

Coafuri si machiaje. Inspiratie pentru...

Sunt anumite coafuri si/sau machiaje cu care ne simtim confortabil si…

INSPIRATIE

Ce tinute alegi pentru petrecerile...

Cand nu stim cu ce sa purtam o anumita piesa vestimentara,…

NEWS

Cum arata o colectie de...

Drumurile lungi se strabat mai usor intr-o companie placuta, nu-i asa?…

INSPIRATIE

5 trenduri in coafura pentru...

Ce coafuri se poarta in sezonul primavara-vara 2019? Daca ti-ai pus…

RED CARPET

Elle Fanning @ Deschiderea Festivalului...

Elle Fanning si-a facut aparitia la ceremonia de deschidere a Festivalului…

HOT TREND

Ce accesorii pentru par sunt...

Accesoriile pentru par reprezinta o modalitate la indemana de a schimba…

Inspiratie

Mici trucuri de mare efect, invatate de la Marie Kondo

Nu am urmat inca, de la un cap la altul, metoda lui Marie Kondo de a elibera si organiza casa. Totusi, cateva trucuri simple invatate de la ea s-au insinuat in rutina mea de zi cu zi si am simtit putin din magia ordinii. Imi plac casele in care vad ca s-au adunat amintiri, cu multe carti si mici obiecte decorative in rafturi, cu magneti, cu foi desenate sau cu fotografii pe frigider, cu o canapea cu perne colorate, aruncate la intamplare, cu vase lasate pe suportul din bucatarie si dupa ce s-au uscat, cu o esarfa iesind din maneca unei haine agatate in cuier. Astfel de detalii fac spatiul sa traiasca. Pentru mine, putina dezordine este esentiala pentru a ma simti confortabil. Nu stiu ce parere ar avea Marie Kondo despre toate aceste lucruri. Stiu sigur insa ca, desi viziunile noastre despre curatenie nu se suprapun in totalitate, metoda ei m-a inspirat. Am aflat de ea in urma cu cativa ani, intr-un articol scris de Diana Cosmin pe FineSociety.ro. Apoi, la inceputul anului, lansarea seriei Tidying Up with Marie Kondo de pe Netflix a readus-o pe Marie Kondo in lumina reflectoarelor. Newsfeed-ul meu a fost bombardat de opinii pro si contra metodei promovate de ea. Aceasta este denumita KonMari, printr-un mix al silabelor din numele ei. Foto: Prudence Earl pe Unsplash Marie...

Inapoi Inainte

Interviu: Chef Patrizia Paglieri – Calatoria gusturilor

Pasiunea Patriziei Paglieri pentru arta culinara s-a conturat inca din copilarie. In bucataria bunicii, a descoperit cum sa imbine aromele care dau farmecul mancarurilor traditionale din Liguria. Patrizia a crescut in Sanremo, unde a lucrat pana la 25 de ani in restaurantul mamei sale. Mai tarziu, viata avea sa o poarte la Bucuresti, unde pasiunea a devenit din nou profesie, iar ea - unul dintre cei mai apreciati chefi.

Patrizia Paglieri a ajuns in Bucuresti in 1993, la un an dupa ce parintii ei s-au mutat in Romania. “Am venit pentru o luna sa vad cum e in Romania, daca imi place. Tin minte ca am plecat de la Sanremo imbracata de Sanremo, unde, cand e cel mai frig, sunt 10 grade. Era februarie si aici erau zile de viscol. Cand am coborat de la aeroport, am crezut ca o sa mor congelata”, isi aminteste amuzata. Patrizia vorbeste romaneste cu un accent savuros, iar cuvintele in italiana se strecoara din cand in cand printre propozitii. E plina de energie, glumeste si zambeste mult – lucruri care adauga un plus de savoare experientelor culinare pe care le ofera.

Luna de proba a transformat casa din Mogosoaia a parintilor in noul acasa, iar dupa patru ani, s-a hotarat impreuna cu mama ei sa deschida un restaurant in Bucuresti. Chiriile prea mari si nevoia unor investitii considerabile pentru a reconditiona spatiile mai ieftine le-au ghidat spre decizia finala: “Hai sa incercam sa-l deschidem acasa!”, i-a propus mamei. “Si asa am deschis la Mogosoaia un restaurant cu trei mese.  Am avut noroc ca mama a cumparat casa la soseaua principala, iar intr-o zi s-au oprit doi baieti de la Pro TV. Au fost primii mei clienti si ii mai am si acum.”

Acesta a fost inceputul. Pe parcursul celor 11 ani care au urmat, au trecut pragul micului restaurant de la oameni obisnuiti la actori renumiti, veniti la studiourile din Buftea pentru diverse proiecte. Nume precum Andy Garcia sau Donald Sutherland se regasesc pe lista celebritatilor care s-au bucurat de gustul mancarurilor pregatite de ea. Insa, lista starurilor era inceputa cu mult timp inainte, inca de la Sanremo.  Festivalurile de muzica, organizate in orasul in care a crescut, reunesc  la fiecare editie artisti din intreaga lume. Astfel, Gianni Morandi, Joe Cocker si Liza Minnelli sunt doar o parte dintre starurile pentru care a gatit in restaurantul mamei.

Patrizia Paglieri s-a nascut in Bahamas, a crescut in Italia si acum locuieste in Romania, calatoriile au fost, astfel, parte din viata ei. Cand vine vorba de gusturile asociate oraselor in care a pasit, locul in care a crescut are cea mai iubita savoare: “Orasul meu de suflet este Sanremo, normal.  Cand merg la Sanremo, mananc mancare tipica, anghinare umpluta, flori de dovleac umplute, salata de caracatita si cateva deserturi. Cand ma duc la Budapesta, mananc gulas si foie gras. In Paris, ma duc la restaurente chinezesti. Ador mancarea chinezeasca si acolo sunt niste restaurante foarte bune.  Imi place Istanbul la nebunie si acolo mananc peste facut la gratar. Se mananca exceptional, iar Istanbulul are un farmec aparte.”

Astazi, Patrizia Paglieri este cheful restaurantului Le Premier din Constanta si planuieste sa redeschida restaurantul de la Mogosoaia. Printre proiectele de viitor, se regaseste si unul care va atrage atentia pasionatilor de arta culinara. La inceputul anului viitor, Patrizia va dezvalui secretele bucatariei din Liguria si nu numai, in cadrul unui curs special, organizat la Dallesgo. “Am impartit cursul in asa fel incat, dupa fiecare sedinta, sa poti merge acasa si sa gatesti o cina completa, de la gustare pana la desert.” Sunt 12 sedinte in care teoria este pusa in practica pentru a realiza meniuri delicioase, usor de recreat in orice bucatarie, fara sa fie nevoie de aparate sofisticate. “Gatim la fiecare sedinta, dupa care stam la masa impreuna si fiecare gusta cum le-a iesit mancarea.” Cursul se va desfasura intr-un salon de evenimente, care isi pune bucataria la dispozitia DallesGo. Aici, Patrizia arata pas cu pas cum se realizeaza cele mai diverse mancaruri: “Va fi un curs cu de toate, de la peste la paste, de la carne la supa si pana la desert. E un meniu foarte complex. Vom invata foarte multe: cum se curata un peste, cum se curata fructele de mare, homarul, scoicile, cum se taie si cum se curata muschiul de vita si apoi cum se gateste…”

Fiecare chef are anumite ingrediente a caror versatilitate inspira povesti culinare nenumarate. Pentru Patrizia Paglieri, primul dintre ele este busuiocul. “Nu pot sa deschid bucataria dimineata daca nu am busuioc proaspat. Cred ca as fi pus busuioc si in desert daca puteam,” glumeste ea.  “Busuiocul, rozmarinul, salvia sunt ingrediente pe care le folosesc foarte mult. Rosiile, care sunt clasice, oregano proaspat, ulei extra virgin. Acestea sunt ingredientele de baza.” Printre mancarurile preferate, se regasesc pastele care ofera interpretari nelimitate. “Fac paste multe si diferite. Le fac si colorate: rosii – cu sfecla, verzi – cu spanac, galbene – cu sofran.” Iar cand vine vorba de sosuri, capitolul nu are sfarsit.

De multe ori, mersul la piata da startul unor experimente culinare, inedite, de al caror rezultat au parte si clientii. Iar atunci cand acestia arata cat sunt de placut impresionati, momentul se adauga in sertarul cu amintiri frumoase. Secretul mancarurilor reusite nu sta doar in maiestria cu care imbina ingredientele in cantitati perfecte, ci si in faptul ca Patrizia Paglieri alege sa foloseasca ingrediente de sezon. Ea marturiseste ca supa de rosii isi pierde locul din meniu pe timpul iernii si revine abia atunci cand rosiile de gradina, cu gust adevarat, se regasesc pe tarabe. Nu e de mirare ca astept cu nerabdare vara, pentru a incerca si eu talioglini cu sos de rosii, busuioc si parmesan. “O bunatate!”, spune Patrizia.

Daca ideea cursurilor DallesGo ti-a atras atentia, afli mai multe detalii pe site-ul dalles.go.

Foto via DallesGo

PUBLISHED ON 16.12.2013

more in Conversation Marks