WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
New Spring

New Spring

Cand am vazut proiectul realizat de COS pentru sarbatorile de iarna – cel in care sase designeri de mobilier joaca “Scaunele Muzicale” cu propriile creatii – m-am intrebat cu ce alta colaborare dintre moda si design ar mai putea sa ma surprinda la fel de placut. Cu urmatoarea, bineinteles!:)

Pentru editia Salone del Mobile 2017, COS a colaborat cu arhitectul japonez Azusa Murakami si cu artistul britanic Alexander Groves de la Studio Swine, iar rezultatul este #wow. Duo-ul creativ a conceput NEW SPRING, o instalatie multisenzoriala care seamana cu un copac ale carui flori se desprind de pe ramuri, rand pe rand. In loc de flori, sculptura emite niste bule parfumate, cu abur in interior. Cand ating pielea, acestea se sparg, insa raman intacte cand intra in contact cu materialele textile. Lucrarea este amplasata in cinematograful dezafectat Cinema Arti din Milano, iar vizitatorii pot interactiona cu ea pana pe 9 aprilie.

Sursa de inspiratie de la care a pornit totul este chiar orasul in care aceasta este prezentata. “Am fost imediat atrasi de candelabrele de murano din palatele milaneze si, in contrast, de traditia designului italienesc modern – aceste lucruri ne-au ajutat sa culegem informatii despre structura centrala pentru NEW SPRING. Dorind sa cream o experienta comunala, o alta referinta cheie au devenit fantanile publice din Italia, unul dintre cele mai mari luxuri ale tarii,” spun cei de la Studio Swine.

Ambianta din jurul sculpturii a fost influentata deloc intamplator de cinematografie, mai precis de scena cu flori a lui Kurosawa din “Cei Sapte Samurai” (1954) si din scena candelabrului din “Il Casanova di Federico Fellini” (1976). Realizata aproape integral din aluminiu reciclat, instalatia masoara aproape sase metri in inaltime, astfel incat poate gazdui mai multi oameni sub coroana ei.

“Am fost inspirati de munca de la Studio Swine si suntem foarte incantati sa vedem cum NEW SPRING prinde viata. Speram ca ideea pentru instalatia din acest an sa capteze imaginatia celor care o vor vizita. Este o bucurie pentru noi sa colaboram cu oameni atat de talentati si sa ne inspiram din comunitatea creativa atat de des pentru COS,” spune Karin Gustafsson, Directorul Creativ de la COS. “Suntem incantati sa celebram aniversarea de 10 ani si al saselea an consecutiv in Milano, pe durata Salone cu prietenii nostri din universul artei si al designului.”

Pentru cine se afla la Milano zilele acestea, cateva proiecte anterioare din portofoliul Studio Swine sunt expuse, pana pe 11 aprilie, si in magazinele COS Brera si Corso Venezia. Printre acestea, se regasesc “Hair Highway” (2014), compusa din piese din par uman, prelucrat astfel incat sa capete textura si aspect de lemn, si “Fordlandia” (2016), un proiect recent, inspirat de utopia pierduta din Padurea Amazoniana a lui Henry Ford.

Foto si video: COS

PUBLISHED ON 07.04.2017

more in Mood Board