EDITOR'S CHOICE

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite…

RED CARPET

10 rochii couture FW 2024/25....

Continui exercitiul de imaginatie dedicat rochiilor pe care mizez ca le…

WE LIKE

FITS 2024. Orasul ca scena.

Arta e una dintre cele mai la indemana surse de fericire…

INSPIRATIE

Rochiile verii

Pentru mine, rochiile verii au lungime medie si sunt croite din…

INSPIRATIE

“And it was all yellow”

Culoarea galbena are coloana sonora: melodia Yellow a trupei Coldplay. Obisnuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Design vestimentar la RDW 2024

Instalatia de design vestimentar din cadrul expozitiei centrale Romania Design Week…

RED CARPET

Inspiratie de pe covorul rosu...

Mi-au placut multe dintre tinutele purtate pe covorul rosu al Festivalului…

Amintiri

Moda anilor '90, din copilarie in prezent

Moda anilor '90 a revenit in trend de cateva sezoane si promite sa ramana cu noi o perioada. Mai in gluma, mai (putin) in serios, am interpretat aceasta revenire ca pe o a doua sansa pe care mi-o da timpul pentru a repara greselile de styling din trecut. Pentru mine, moda anilor '90 e moda copilariei si a adolescentei si, odata cu asta, a celor mai nastrusnice experimente vestimentare… atat de nastrusnice incat, macar din acest punct de vedere, nu ma supar ca am prea putine fotografii din acea perioada. MM6 Maison Margiela SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Tot putine erau si sursele de inspiratie, de la copiii mai mari de la bloc, la cele cateva reviste rasfoite din cand in cand, precum Bravo sau Popcorn, si pana la videoclipurile muzicale, pe care le percepeam ca pe adevarate show-uri de moda. Peste toate astea, magazinele cu imbracaminte erau si ele putine. Daca e sa compar cu prezentul, contextul nu era unul favorabil pentru explorarea creativitatii in moda si, totusi, cum se face ca rezonez si azi cu piesele vestimentare indragite atunci? E, cu siguranta, si datorita nostalgiei si a faptului ca primele intalniri cu moda lasa o amprenta puternica asupra noastra. Nu pot nega asta, dar parca e mai mult de-atat. Saint Laurent SS 2024 / Sursa foto: Hepta.ro Cr...

Inapoi Inainte
Inca trei motive pentru a face miscare

Inca trei motive pentru a face miscare

Imi vine in minte refrenul unuia dintre cantecele invatate in scoala generala: “Miscarea e viata, viata e miscare/ Toti copiii lumii stralucesc sub soare…” Nu stiu ce sa spun despre afirmatia din al doilea vers, insa cea din primul surprinde destul de bine rolul important pe care il poate juca miscarea pe scena vietii noastre de zi cu zi. Este un rol care capata mai multe valente pe masura ce rezultatele cercetarilor in domeniul medical extind sau contrazic, uneori, ceea ce stiam despre corpul uman.

Am adunat aici cateva studii care sa ma motiveze sa (re)includ sportul in viata mea. Desi miscarea a fost parte din rutina mea zilnica pentru multi ani de zile, la un moment dat, relatia s-a rupt si, de atunci, nu am reusit sa o reconsolidez intr-o formula coerenta.

Miscarea – antrenament pentru o memorie si o stare de spirit mai bune

De curand, am ascultat discursul sustinut de Sandrine Thuret, specialist in neurostiinte, la TED in 2015. (Mai bine mai tarziu decat niciodata, stiu.:)) Ea a vorbit despre neurogeneza si mai exact despre capacitatea creierului adult de a crea noi neuroni, lucru care era necunoscut pana in anii ‘90. Cercetatoarea a vorbit atunci despre cum putem contribui la regenerarea celulelor nervoase din hipocamp – parte a creierului asociata cu memoria, invatarea, dispozitia si emotiile – si la prevenirea declinului acestui proces corelat cu imbatranirea si cu stresul.

Faptul ca putem interveni in favoarea noastra prin intermediul unor obiceiuri mai mult sau mai putin simple pare incurajator. Asa cum probabil te astepti, unul dintre aceste obiceiuri este, intr-adevar, miscarea. Sandrine Thuret a mentionat alergarea,  dar intrebata la finalul discursului daca doar alergarea sau orice fel de activitate fizica are acest rol benefic, ea a raspuns ca: “In acest moment, nu putem spune sigur daca e doar alergarea, dar credem ca orice [activitate fizica ce] creste productia sau circulatia sanguina catre creier ar trebui sa fie benefica.” – Poti asculta intregul ei discurs pe Ted.com.


Foto: Arek Adeoye de pe Unsplash.com

Miscarea – remediu impotriva oboselii

Si pentru ca am vorbit despre unul dintre efectele pozitive pe care le are miscarea asupra organismului, vreau sa mentionez aici si unul dintre efectele negative pe care le poate avea lipsa ei.  Sedentarismul este inclus printre motivele din spatele unei stari permanente de oboseala – atunci cand cauza directa nu este lipsa somnului.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetatori ai University of Georgia arata ca persoanele sedentare, care se simt obosite fara a suferi de vreo afectiune, isi pot creste nivelul de energie si pot reduce starea de oboseala practicand cate 20 de minute de exercitii fizice, la o intensitate scazuta sau moderata, de trei ori pe saptamana.

Dupa sase saptamani, toate persoanele care au inclus miscarea in rutina lor au inregistrat o imbunatatire a nivelului de energie cu 20% si o reducere semnificativa a starii de oboseala. Cele care au practicat antrenamentele mai usoare au avut parte de o reducere a starii de oboseala de 65%,  o rata mai mare decat cei 45% (care suna bine si ei) inregistrati de persoanele care au facut antrenamente moderate. Patrick O’Connor, co-autor al cercetarii, a explicat ca aceasta diferenta poate fi cauzata de faptul ca,  simtindu-se deja obosite, persoanele au considerat antrenamentele moderate prea solicitante.

Pe scurt, una dintre scuzele cu care aman sa fac miscare este chiar unul dintre efectele negative pe care lipsa miscarii le poate avea asupra mea. Nu am reusit inca sa bifez sase saptamani consecutive cu cate trei antrenamente, dar marturisesc ca acest studiu mi-a dat un imbold in aceasta directie.

“Miscarea este asociata in mod traditional cu sanatatea fizica, dar aflam foarte repede ca exercitiul are un efect mai holistic asupra corpului uman si ca include efecte asupra sanatatii psihologice. Asta inseamna ca, in timpul unui antrenament, un pas nu reprezinta doar un pas mai aproape de un corp mai sanatos, ci si de o minte mai sanatoasa,” a complet Tim Puetz, co-echipierul lui O’Connor in cercetarea ale carei rezultate detaliate au fost prezentate in 2008 pe site-ul universitatii.

Miscarea – un aliat impotriva stresului

Traim pe repede inainte, iar acest ritm accelerat este adesea acompaniat de stres. Si da, sportul poate influenta modul in care facem fata stresului. Conform cnn.com, J. Kip Matthews, doctor in psihologie, considera: “Ceea ce pare sa se intample este faptul ca exercitiile [fizice] acorda organismului oportunitatea de a practica raspunsul la stres, simplificand comunicarea dintre sistemele implicate in generarea acestui raspuns. Cu cat devenim mai putin activi, cu atat devine mai mare provocarea de a confrunta stresul.” Declaratia lui a inchis cercul si m-a readus la discursul neurologului Sandrine Thuret, care a mentionat stresul ca unul dintre factorii care contribuie la reducerea neurogenezei din hipocamp.

In lumina acestor studii, miscarea se contureaza ca un panaceu. Chiar daca nu este neaparat un remediu universal, contributia pe care o poate aduce miscarea la calitatea vietii este una importanta. Acestea fiind spuse, mi-ar placea sa ma pot declara cu 20% mai energica peste vreo sase saptamani.:)

*

In cazul in care iti lipsesc anumite elemente din echipamentul tau sportiv, iata in continuare cateva sugestii care sa te inspire:

Ayurvida este gama de accesorii de wellness lansata de Prisum International Trading, distribuitor in Romania al portofoliului de produse Himalaya – Hboutique.ro. Aceasta cuprinde perne, genti pentru saltele, genti multifunctionale si covorase pentru yoga, irigatoare nazale Neti Pot si saltele cu puncte de presopunctura.
Pantofi de antrenament cu benzi interschimbabile OYSHO, 119,90 lei. Au talpa antiaderenta si sunt ganditi pentru dans, yoga, pilates sau body-balance.

Colanti adidas Stella Sport 60,99 euro, asos.com

Corectura 2.05.2019: : Intr-o versiune anterioara, Sandrine Thuret a fost prezentata ca neurolog, in loc de specialist in neurostiinte.

Fotografie principala: Martine Jacobsen on Unsplash
Foto produse: Hboutique.ro, Oysho.com, Asos.com

PUBLISHED ON 04.10.2017

more in Beauty Lines