ARTA & DESIGN

RDW10. Un mesaj, un concept,...

Cea de-a 10-a editie Romanian Design Week (RDW10) exploreaza posibilele trasee…

EDITOR'S CHOICE

Barceloning (deocamdata, doar cu gandul)

Mi-e dor de Barcelona. Am vizitat-o in urma cu peste zece…

WE LIKE

“Subscribe and share” sau, mai...

“Subscribe and share” este o piesa de teatru care vorbeste despre…

EDITOR'S CHOICE

Serialele cu care ne relaxam...

In ultima perioada, serialele par a fi printre putinele lucruri pe…

INSPIRATIE

Un pas in plus la...

Un pas in plus la coafura de zi cu zi poate…

INSPIRATIE

Bucuria machiajului

Conceptul joyspotting se refera la identificarea si concentrarea atentiei asupra lucrurilor…

EDITOR'S CHOICE

Arta tablourilor vii

Imi place cum suna aceasta expresie: arta tablourilor vii. Imi pare…

Inspiratie

Mai multa biniste acasa

Nu e intotdeauna la fel de bine si de liniste nici in casa in care locuim, nici in mintea in care ne locuiesc gandurile, asa ca e fireasca dorinta de-a avea mai mult din fiecare, adica: mai multa biniste. Am citit recent Carticica de biniste, ocazie cu care am analizat putin propriile obiceiuri si am notat cateva idei care pot contribui la implinirea dorintei mentionate. Biniste este un cuvant inventat de Cristina Andrei, blogger culinar, propus ca echivalent local al conceptului danez "hygge". Inspiratia a venit in sufrageria ei, intr-o duminica petrecuta alaturi de cativa prieteni pentru care a pregatit mancare. O astfel de zi ar putea fi trecuta, cu certitudine, la exemple perfecte de biniste. Sansele sunt sa fi intalnit cuvantul in online, inca dinainte de publicarea ghidului fericirii acasa, la care au contribuit sapte autori: scriitorul Iv cel Naiv, Sanziana Pop, designer de interior si fondatoare Visuell, Gaspar Gyorgy, psiholog clinician si psihoterapeut relational, Ana Constantinescu, designer biofilic la Cresc Studio, Dan Byron, vocalistul trupei Byron, Diana Mihaila, Master Professional Organizer, si Cristina Andrei. Eu imi amintesc ca am aflat de el cand se vota ilustratia ce urma sa ajunga pe coperta. * CAND ORASUL S-A MUTAT LA NOI ACASA Proiectul mi-a a...

Inapoi Inainte
Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond

Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond

Galeria Galateca gazduieste, intre 1 si 6 septembrie, expozitia “Hands of Korea”. Conturata in jurul a trei mestesuguri specifice culturii coreene – Hanbok, Bojaghi si Joomchi, aceasta reuneste atat piese de patrimoniu cat si interpretarile contemporane semnate de artisti si designeri coreeni:

Young Im Na (designer hanbok), Soon Hee Kim (Korea Masterhand, director la muzeul Chojun Textile Quilt Art Museum), Kyung Hee Kim, Young Soon Kim, Im Sun Noh, Young Sim Baek, Jung Sook Lee, Young Min Lee, Cheong Sil Lee, Jiseon Lee, Hyun Ju Lee, Mik Young Jang, Yun Suk Jeong, Mi Sun Chang, Yea-Geum Jung, Hwa-Ja Jeon, Ji Sun Cha, Eun Je Choi, In Sook Choi, Ji Yeon Hwang, Chyu Ree, Hee Soon Yoo (Korea Masterhand), Geum Hwa Ko, Soon Aea Park, Hae Hong Chang, Jihye Shin, So Ra Lee, Jung-Suk Ham, Chunghie Lee (preşedinte la Korea Bojaghi Forum) si Jiyoung Chung (joomchi artist).

Apreciat pentru jocurile de culori influentate atat de geografia, cat si de clima din peninsula coreeana, hanbok – tinuta traditionala a poporului coreean – si-a inceput povestea in urma cu peste 1.600 de ani. Pana acum un secol, costumul era purtat in fiecare zi. In prezent insa, coreenii il poarta doar la anumite evenimente speciale, precum zilele nationale sau la diferite festivitati si aniversari.

Bojaghi reprezinta o panza coreeana traditionala, folosita pentru a impacheta, a acoperi si a proteja documente de nunta, ornamente corporale sau produse alimentare. Pe langa scopul decorativ, aceasta panza indeplineste si un rol religios. Cu o istorie de 7 secole, aceasta traditie a fost folosita atat de aristocrati cat si de oamenii obisnuiti. Astazi, ea reprezinta o sursa importanta de inspiratie pentru artisti.

Joomchi reprezinta o tehnica coreeana de fabricare a hartiei, veche de 1000 de ani. Aceasta foloseste apa pentru a sigila manual mai multe straturi subtiri de hartie, care puse impreuna capata o textura foarte rezistenta. Desi nu foarte raspandita, aceasta tehnica s-a bucurat, in ultimii ani, de un real interes din partea artizanilor si a artistilor vizuali. Prin instalatiile si experimentele sale artistice, Jiyoung Chung – prezenta in cadrul expozitiei de la Galateca – a contribuit la extinderea acestei traditii pe teritoriul artei contemporane.

Vernisajul are loc marti, 1 septembrie, de la orele 17:00. Expozitia marcheaza 25 de ani de la infiintarea relatiilor diplomatice romano-coreene si a fost dezvoltata in cadrul primului “Festival al Ambasadelor 2015”.

Foto si info: Galateca

PUBLISHED ON 31.08.2015

more in Newsroom