INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond

Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond

Galeria Galateca gazduieste, intre 1 si 6 septembrie, expozitia “Hands of Korea”. Conturata in jurul a trei mestesuguri specifice culturii coreene – Hanbok, Bojaghi si Joomchi, aceasta reuneste atat piese de patrimoniu cat si interpretarile contemporane semnate de artisti si designeri coreeni:

Young Im Na (designer hanbok), Soon Hee Kim (Korea Masterhand, director la muzeul Chojun Textile Quilt Art Museum), Kyung Hee Kim, Young Soon Kim, Im Sun Noh, Young Sim Baek, Jung Sook Lee, Young Min Lee, Cheong Sil Lee, Jiseon Lee, Hyun Ju Lee, Mik Young Jang, Yun Suk Jeong, Mi Sun Chang, Yea-Geum Jung, Hwa-Ja Jeon, Ji Sun Cha, Eun Je Choi, In Sook Choi, Ji Yeon Hwang, Chyu Ree, Hee Soon Yoo (Korea Masterhand), Geum Hwa Ko, Soon Aea Park, Hae Hong Chang, Jihye Shin, So Ra Lee, Jung-Suk Ham, Chunghie Lee (preşedinte la Korea Bojaghi Forum) si Jiyoung Chung (joomchi artist).

Apreciat pentru jocurile de culori influentate atat de geografia, cat si de clima din peninsula coreeana, hanbok – tinuta traditionala a poporului coreean – si-a inceput povestea in urma cu peste 1.600 de ani. Pana acum un secol, costumul era purtat in fiecare zi. In prezent insa, coreenii il poarta doar la anumite evenimente speciale, precum zilele nationale sau la diferite festivitati si aniversari.

Bojaghi reprezinta o panza coreeana traditionala, folosita pentru a impacheta, a acoperi si a proteja documente de nunta, ornamente corporale sau produse alimentare. Pe langa scopul decorativ, aceasta panza indeplineste si un rol religios. Cu o istorie de 7 secole, aceasta traditie a fost folosita atat de aristocrati cat si de oamenii obisnuiti. Astazi, ea reprezinta o sursa importanta de inspiratie pentru artisti.

Joomchi reprezinta o tehnica coreeana de fabricare a hartiei, veche de 1000 de ani. Aceasta foloseste apa pentru a sigila manual mai multe straturi subtiri de hartie, care puse impreuna capata o textura foarte rezistenta. Desi nu foarte raspandita, aceasta tehnica s-a bucurat, in ultimii ani, de un real interes din partea artizanilor si a artistilor vizuali. Prin instalatiile si experimentele sale artistice, Jiyoung Chung – prezenta in cadrul expozitiei de la Galateca – a contribuit la extinderea acestei traditii pe teritoriul artei contemporane.

Vernisajul are loc marti, 1 septembrie, de la orele 17:00. Expozitia marcheaza 25 de ani de la infiintarea relatiilor diplomatice romano-coreene si a fost dezvoltata in cadrul primului “Festival al Ambasadelor 2015”.

Foto si info: Galateca

PUBLISHED ON 31.08.2015

more in Newsroom