HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

Gelozia reprezinta o emotie curenta, care ne transforma in niste leoaice gata sa-si apere prada, un afect din sfera evolutionista, a carui rationalizare nu ne ajuta de cele mai multe ori cu nimic. Este un sentiment condamnat, considerat un factor care ameninta buna functionare a unei relatii. Care sunt resorturile interne ce actioneaza in cazul geloziei si cum le poti aborda pentru a te cunoaste mai bine pe tine, dar si relatia din care faci parte, aflam in randurile care urmeaza.

Exista metode de autoevaluare, ale caror raspunsuri sincere te pot ajuta sa iesi din cercul vicios pe care il creeaza deseori gelozia.

Identifica stimulii care iti provoaca gelozia: care sunt acele detalii care te scot din zona de confort, ce ganduri apar in astfel de situatii si ce insemnatate au detaliile respective pentru a reusi sa-ti starneasca gelozia. Analizeaza care sunt presupunerile favorizate in acel moment, exprima-le, fie verbal, fie in scris, si supune-le testului realitatii! Vei afla, astfel, daca presupunerile tale reprezinta ceva cu adevarat posibil sau acestea seamana mai mult cu un scenariu de film. In cazul in care presupunerile tale pot fi totusi confirmate, gandeste-te ce spun ele despre relatia voastra, despre valorile voastre si despre modul in care esti tratata si respectata. Coincid toate acestea cu nevoile si dorintele tale?

Afla care este teama care nu-ti da pace si care sta in spatele acestor ganduri si presupuneri: este vorba despre o nesiguranta personala, despre teama de pierdere, de abandon, sau este o suferinta justificata, care vine din cunoasterea partenerului tau si a comportamentului sau anterior, care a avut ca efect slabirea increderii tale in el?

Acum, ca esti in contact cu emotia ta, intreaba-te cu onestitate pe cine/la ce serveste acea emotie! Este ceva care iti aduce un bine personal, te protejeaza in vreun fel, sau tinde sa te indrepte intr-o directie gresita? Fii sincera cu tine si afla daca emotia in virtutea careia apare gelozia este una favorabila in mod real sau este una care te incurca si te saboteaza. Vorbeste despre cu ea cu oamenii in care ai incredere, accept-o ca pe o parte din tine care are un mesaj ce ti-ar fi mai util descifrat.

Inlocuieste gandurile irationale cu ganduri adaptative: gandeste-te la aspectele care fac relatia voastra puternica si unica, la acele resurse care va ajuta sa depasiti conflictele si sa va mentineti atractia unul fata de celalalt.

Sesizeaza diferenta dintre gelozia ca emotie si comportamentul gelos! Evita sa recurgi la gesturi dramatice, care de multe ori intaresc emotia bazala ce se ascunde in spatele geloziei evidente. Accepta-ti intreaga paleta de emotii fara a-i permite controlul asupra actiunilor tale!

Pana la urma, gelozia este doar un paravan cu un nume popular, sub care se ascund fie vulnerabilitati personale, fie vulnerabilitati ale relatiei. O puteti folosi ca pe un mecanism de reluare a cercului vicios personal sau de cuplu sau ca pe o sansa de evolutie, de cunoastere reciproca si de intimitate de cuplu.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 16.07.2013

more in Newsroom