INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

Gelozia reprezinta o emotie curenta, care ne transforma in niste leoaice gata sa-si apere prada, un afect din sfera evolutionista, a carui rationalizare nu ne ajuta de cele mai multe ori cu nimic. Este un sentiment condamnat, considerat un factor care ameninta buna functionare a unei relatii. Care sunt resorturile interne ce actioneaza in cazul geloziei si cum le poti aborda pentru a te cunoaste mai bine pe tine, dar si relatia din care faci parte, aflam in randurile care urmeaza.

Exista metode de autoevaluare, ale caror raspunsuri sincere te pot ajuta sa iesi din cercul vicios pe care il creeaza deseori gelozia.

Identifica stimulii care iti provoaca gelozia: care sunt acele detalii care te scot din zona de confort, ce ganduri apar in astfel de situatii si ce insemnatate au detaliile respective pentru a reusi sa-ti starneasca gelozia. Analizeaza care sunt presupunerile favorizate in acel moment, exprima-le, fie verbal, fie in scris, si supune-le testului realitatii! Vei afla, astfel, daca presupunerile tale reprezinta ceva cu adevarat posibil sau acestea seamana mai mult cu un scenariu de film. In cazul in care presupunerile tale pot fi totusi confirmate, gandeste-te ce spun ele despre relatia voastra, despre valorile voastre si despre modul in care esti tratata si respectata. Coincid toate acestea cu nevoile si dorintele tale?

Afla care este teama care nu-ti da pace si care sta in spatele acestor ganduri si presupuneri: este vorba despre o nesiguranta personala, despre teama de pierdere, de abandon, sau este o suferinta justificata, care vine din cunoasterea partenerului tau si a comportamentului sau anterior, care a avut ca efect slabirea increderii tale in el?

Acum, ca esti in contact cu emotia ta, intreaba-te cu onestitate pe cine/la ce serveste acea emotie! Este ceva care iti aduce un bine personal, te protejeaza in vreun fel, sau tinde sa te indrepte intr-o directie gresita? Fii sincera cu tine si afla daca emotia in virtutea careia apare gelozia este una favorabila in mod real sau este una care te incurca si te saboteaza. Vorbeste despre cu ea cu oamenii in care ai incredere, accept-o ca pe o parte din tine care are un mesaj ce ti-ar fi mai util descifrat.

Inlocuieste gandurile irationale cu ganduri adaptative: gandeste-te la aspectele care fac relatia voastra puternica si unica, la acele resurse care va ajuta sa depasiti conflictele si sa va mentineti atractia unul fata de celalalt.

Sesizeaza diferenta dintre gelozia ca emotie si comportamentul gelos! Evita sa recurgi la gesturi dramatice, care de multe ori intaresc emotia bazala ce se ascunde in spatele geloziei evidente. Accepta-ti intreaga paleta de emotii fara a-i permite controlul asupra actiunilor tale!

Pana la urma, gelozia este doar un paravan cu un nume popular, sub care se ascund fie vulnerabilitati personale, fie vulnerabilitati ale relatiei. O puteti folosi ca pe un mecanism de reluare a cercului vicios personal sau de cuplu sau ca pe o sansa de evolutie, de cunoastere reciproca si de intimitate de cuplu.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 16.07.2013

more in Newsroom