RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

GELOZIA – cum sa iesi din cercul ei vicios

Gelozia reprezinta o emotie curenta, care ne transforma in niste leoaice gata sa-si apere prada, un afect din sfera evolutionista, a carui rationalizare nu ne ajuta de cele mai multe ori cu nimic. Este un sentiment condamnat, considerat un factor care ameninta buna functionare a unei relatii. Care sunt resorturile interne ce actioneaza in cazul geloziei si cum le poti aborda pentru a te cunoaste mai bine pe tine, dar si relatia din care faci parte, aflam in randurile care urmeaza.

Exista metode de autoevaluare, ale caror raspunsuri sincere te pot ajuta sa iesi din cercul vicios pe care il creeaza deseori gelozia.

Identifica stimulii care iti provoaca gelozia: care sunt acele detalii care te scot din zona de confort, ce ganduri apar in astfel de situatii si ce insemnatate au detaliile respective pentru a reusi sa-ti starneasca gelozia. Analizeaza care sunt presupunerile favorizate in acel moment, exprima-le, fie verbal, fie in scris, si supune-le testului realitatii! Vei afla, astfel, daca presupunerile tale reprezinta ceva cu adevarat posibil sau acestea seamana mai mult cu un scenariu de film. In cazul in care presupunerile tale pot fi totusi confirmate, gandeste-te ce spun ele despre relatia voastra, despre valorile voastre si despre modul in care esti tratata si respectata. Coincid toate acestea cu nevoile si dorintele tale?

Afla care este teama care nu-ti da pace si care sta in spatele acestor ganduri si presupuneri: este vorba despre o nesiguranta personala, despre teama de pierdere, de abandon, sau este o suferinta justificata, care vine din cunoasterea partenerului tau si a comportamentului sau anterior, care a avut ca efect slabirea increderii tale in el?

Acum, ca esti in contact cu emotia ta, intreaba-te cu onestitate pe cine/la ce serveste acea emotie! Este ceva care iti aduce un bine personal, te protejeaza in vreun fel, sau tinde sa te indrepte intr-o directie gresita? Fii sincera cu tine si afla daca emotia in virtutea careia apare gelozia este una favorabila in mod real sau este una care te incurca si te saboteaza. Vorbeste despre cu ea cu oamenii in care ai incredere, accept-o ca pe o parte din tine care are un mesaj ce ti-ar fi mai util descifrat.

Inlocuieste gandurile irationale cu ganduri adaptative: gandeste-te la aspectele care fac relatia voastra puternica si unica, la acele resurse care va ajuta sa depasiti conflictele si sa va mentineti atractia unul fata de celalalt.

Sesizeaza diferenta dintre gelozia ca emotie si comportamentul gelos! Evita sa recurgi la gesturi dramatice, care de multe ori intaresc emotia bazala ce se ascunde in spatele geloziei evidente. Accepta-ti intreaga paleta de emotii fara a-i permite controlul asupra actiunilor tale!

Pana la urma, gelozia este doar un paravan cu un nume popular, sub care se ascund fie vulnerabilitati personale, fie vulnerabilitati ale relatiei. O puteti folosi ca pe un mecanism de reluare a cercului vicios personal sau de cuplu sau ca pe o sansa de evolutie, de cunoastere reciproca si de intimitate de cuplu.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 16.07.2013

more in Newsroom