HOT TREND

Imbracamintea matlasata. Cat de cool...

Imbracamintea matlasata este nelipsita de pe scena tendintelor pentru sezonul rece,…

AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Disconfortul nostru afectiv pare a reflecta, in cele mai multe cazuri, situatii exterioare neplacute. Realitatea este ca mintea umana este supusa adesea unor capcane cognitive, care pot aduce si ele suferinta, precum si o slabire a contactului cu realitatea. Desi dezvoltam unele ganduri pentru a intelege si a cunoaste mai bine lumea inconjuratoare, ele pot deveni simple iluzii ale acestei cunoasteri. Adaptarea si raspunsul adecvat de tipul 'aici si acum' reprezinta una din cheile satisfactiei personale, asa ca iata care sunt acele piedici care pot sta in calea noastra!

Gandirea dihotomica, in termeni absoluti: bun/rau, totul/nimic, succes/esec
Neglijarea nuantelor fiecarei situatii specifice si reducerea ei la o valoare absoluta duce la confruntarea cu o doza inevitabila de nemultumire. In schimb, analiza situatiilor si perceptia diferitelor grade de bine/rau, reusit/nereusit ne poate oferi o vizualizare mai clara si mai utila, atat din perspectiva starii de fond, cat si din cea a pregatirii pentru situatii ulterioare. Nu inchide ochii la acele lucruri care iti pot face placere sau care iti pot oferi informatii noi, doar pentru ca nu sunt la standardele pe care le-ai stabilit pentru ele.

Generalizarea
Faptul ca nu te-ai pregatit suficient pentru un examen sau ca nu ai terminat un proiect la timp nu inseamna ca asa se va desfasura viata ta de acum incolo. Priveste aceste evenimente in ansamblu, extrage acele informatii care te pot ajuta sa devii mai bun si lasa situatia sa iti fie asezata de memorie acolo unde ii este cu adevarat locul.

Imperativele categorice
Crezi ca oamenii care-ti plac ar trebui sa te placa la randul lor? Sau ca daca te iubeste cu adevarat, iubitul tau va sti cand esti suparata si de ce? Acestea sunt exemple simple ale unor asemenea imperative, pe care fiecare din noi le experimenteaza intr-o forma sau alta. E de dorit sa le punem la indoiala din cand in cand, pentru a le verifica legatura cu realitatea. Multe din aceste imperative nu fac decat sa reflecte nevoi afective profunde, pe care le putem exprima intr-o forma care sa aiba legatura cu noi, mai degraba decat cu un anume ideal.

Personalizarea
„Nu lua lucrurile personal” este un sfat pe care il auzim adesea. Cu toate astea, mintea noastra este tentata sa analizeze lucrurile ca pe niste consecinte ale propriilor fapte, chiar daca nu exista indicii ale unei asemenea legaturi.

Orientarea centrata pe evaluare
Autoevaluarea este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem la dispozitie pentru a ne dezvolta, indiferent de directia dorita. Utilizata in exces, cu sau fara voia noastra, ea ne poate bloca in actiune. Stabileste acei factori care sunt cu adevarat importanti pentru tine si lasa-ti mintea sa-i evalueze in timp ce actionezi in timp real.

Cu totii avem astfel de disonante cognitive. Ceea ce este cu adevarat important e sa decidem daca avem cu adevarat nevoie de ele sau nu. A te gandi este o actiune in sine care poate fi controlata, mai ales atunci cand realizezi ca asemenea distorsiuni iti afecteaza activitatea, comunicarea, relatiile sau nivelul de satisfactie in general. Atentia la context, la sansele pe care le ofera acele situatii pe care le numim probleme, si evitarea inferentelor legate de valoarea ta personala pe care le extragi din situatii exterioare pot reprezenta moduri de detasare si de distantare de aceste ganduri-capcana.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 03.06.2013

more in Newsroom