ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Disconfortul nostru afectiv pare a reflecta, in cele mai multe cazuri, situatii exterioare neplacute. Realitatea este ca mintea umana este supusa adesea unor capcane cognitive, care pot aduce si ele suferinta, precum si o slabire a contactului cu realitatea. Desi dezvoltam unele ganduri pentru a intelege si a cunoaste mai bine lumea inconjuratoare, ele pot deveni simple iluzii ale acestei cunoasteri. Adaptarea si raspunsul adecvat de tipul 'aici si acum' reprezinta una din cheile satisfactiei personale, asa ca iata care sunt acele piedici care pot sta in calea noastra!

Gandirea dihotomica, in termeni absoluti: bun/rau, totul/nimic, succes/esec
Neglijarea nuantelor fiecarei situatii specifice si reducerea ei la o valoare absoluta duce la confruntarea cu o doza inevitabila de nemultumire. In schimb, analiza situatiilor si perceptia diferitelor grade de bine/rau, reusit/nereusit ne poate oferi o vizualizare mai clara si mai utila, atat din perspectiva starii de fond, cat si din cea a pregatirii pentru situatii ulterioare. Nu inchide ochii la acele lucruri care iti pot face placere sau care iti pot oferi informatii noi, doar pentru ca nu sunt la standardele pe care le-ai stabilit pentru ele.

Generalizarea
Faptul ca nu te-ai pregatit suficient pentru un examen sau ca nu ai terminat un proiect la timp nu inseamna ca asa se va desfasura viata ta de acum incolo. Priveste aceste evenimente in ansamblu, extrage acele informatii care te pot ajuta sa devii mai bun si lasa situatia sa iti fie asezata de memorie acolo unde ii este cu adevarat locul.

Imperativele categorice
Crezi ca oamenii care-ti plac ar trebui sa te placa la randul lor? Sau ca daca te iubeste cu adevarat, iubitul tau va sti cand esti suparata si de ce? Acestea sunt exemple simple ale unor asemenea imperative, pe care fiecare din noi le experimenteaza intr-o forma sau alta. E de dorit sa le punem la indoiala din cand in cand, pentru a le verifica legatura cu realitatea. Multe din aceste imperative nu fac decat sa reflecte nevoi afective profunde, pe care le putem exprima intr-o forma care sa aiba legatura cu noi, mai degraba decat cu un anume ideal.

Personalizarea
„Nu lua lucrurile personal” este un sfat pe care il auzim adesea. Cu toate astea, mintea noastra este tentata sa analizeze lucrurile ca pe niste consecinte ale propriilor fapte, chiar daca nu exista indicii ale unei asemenea legaturi.

Orientarea centrata pe evaluare
Autoevaluarea este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem la dispozitie pentru a ne dezvolta, indiferent de directia dorita. Utilizata in exces, cu sau fara voia noastra, ea ne poate bloca in actiune. Stabileste acei factori care sunt cu adevarat importanti pentru tine si lasa-ti mintea sa-i evalueze in timp ce actionezi in timp real.

Cu totii avem astfel de disonante cognitive. Ceea ce este cu adevarat important e sa decidem daca avem cu adevarat nevoie de ele sau nu. A te gandi este o actiune in sine care poate fi controlata, mai ales atunci cand realizezi ca asemenea distorsiuni iti afecteaza activitatea, comunicarea, relatiile sau nivelul de satisfactie in general. Atentia la context, la sansele pe care le ofera acele situatii pe care le numim probleme, si evitarea inferentelor legate de valoarea ta personala pe care le extragi din situatii exterioare pot reprezenta moduri de detasare si de distantare de aceste ganduri-capcana.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 03.06.2013

more in Newsroom