INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Gandurile-capcana: Cum sa le eviti

Disconfortul nostru afectiv pare a reflecta, in cele mai multe cazuri, situatii exterioare neplacute. Realitatea este ca mintea umana este supusa adesea unor capcane cognitive, care pot aduce si ele suferinta, precum si o slabire a contactului cu realitatea. Desi dezvoltam unele ganduri pentru a intelege si a cunoaste mai bine lumea inconjuratoare, ele pot deveni simple iluzii ale acestei cunoasteri. Adaptarea si raspunsul adecvat de tipul 'aici si acum' reprezinta una din cheile satisfactiei personale, asa ca iata care sunt acele piedici care pot sta in calea noastra!

Gandirea dihotomica, in termeni absoluti: bun/rau, totul/nimic, succes/esec
Neglijarea nuantelor fiecarei situatii specifice si reducerea ei la o valoare absoluta duce la confruntarea cu o doza inevitabila de nemultumire. In schimb, analiza situatiilor si perceptia diferitelor grade de bine/rau, reusit/nereusit ne poate oferi o vizualizare mai clara si mai utila, atat din perspectiva starii de fond, cat si din cea a pregatirii pentru situatii ulterioare. Nu inchide ochii la acele lucruri care iti pot face placere sau care iti pot oferi informatii noi, doar pentru ca nu sunt la standardele pe care le-ai stabilit pentru ele.

Generalizarea
Faptul ca nu te-ai pregatit suficient pentru un examen sau ca nu ai terminat un proiect la timp nu inseamna ca asa se va desfasura viata ta de acum incolo. Priveste aceste evenimente in ansamblu, extrage acele informatii care te pot ajuta sa devii mai bun si lasa situatia sa iti fie asezata de memorie acolo unde ii este cu adevarat locul.

Imperativele categorice
Crezi ca oamenii care-ti plac ar trebui sa te placa la randul lor? Sau ca daca te iubeste cu adevarat, iubitul tau va sti cand esti suparata si de ce? Acestea sunt exemple simple ale unor asemenea imperative, pe care fiecare din noi le experimenteaza intr-o forma sau alta. E de dorit sa le punem la indoiala din cand in cand, pentru a le verifica legatura cu realitatea. Multe din aceste imperative nu fac decat sa reflecte nevoi afective profunde, pe care le putem exprima intr-o forma care sa aiba legatura cu noi, mai degraba decat cu un anume ideal.

Personalizarea
„Nu lua lucrurile personal” este un sfat pe care il auzim adesea. Cu toate astea, mintea noastra este tentata sa analizeze lucrurile ca pe niste consecinte ale propriilor fapte, chiar daca nu exista indicii ale unei asemenea legaturi.

Orientarea centrata pe evaluare
Autoevaluarea este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem la dispozitie pentru a ne dezvolta, indiferent de directia dorita. Utilizata in exces, cu sau fara voia noastra, ea ne poate bloca in actiune. Stabileste acei factori care sunt cu adevarat importanti pentru tine si lasa-ti mintea sa-i evalueze in timp ce actionezi in timp real.

Cu totii avem astfel de disonante cognitive. Ceea ce este cu adevarat important e sa decidem daca avem cu adevarat nevoie de ele sau nu. A te gandi este o actiune in sine care poate fi controlata, mai ales atunci cand realizezi ca asemenea distorsiuni iti afecteaza activitatea, comunicarea, relatiile sau nivelul de satisfactie in general. Atentia la context, la sansele pe care le ofera acele situatii pe care le numim probleme, si evitarea inferentelor legate de valoarea ta personala pe care le extragi din situatii exterioare pot reprezenta moduri de detasare si de distantare de aceste ganduri-capcana.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 03.06.2013

more in Newsroom