INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Gabriela Bodin. Archive.

Gabriela Bodin. Archive.

Am descoperit lucrarile Gabrielei Bodin in luna februarie a acestui an, cu ocazia expozitiei Retention de la galeria ARCUB. Aceea fost prima expozitie personala din Romania a artistei. Al doilea proiect dedicat ei nu s-a lasat mult asteptat, iar astazi publicul de la noi poate vedea, pana pe 7 mai, si alte lucrari ce-i poarta semnatura, in cadrul expozitiei Archive de la Galateca.

Nascuta in 1983 la Focsani, Gabriela Bodin locuieste de la varsta de 17 ani in Italia. Dupa ce a absolvit colegiul Gheorghe Tatarescu, si-a continuat studiile la Colonna Gatti Professional Institute of Technical Fashion in Nettuno, Italia. Ea este considerata unul dintre reprezentantii noului val al picturii figurative, iar criticii au asemanat tehnica ei cu cea a lui Francis Bacon sau Lucian Freud. Conform Galateca, artista a declarat la randul ei ca: “In prezent, stilul meu este inspirat si format de gesturile de miscare ale personajelor din tablourile lui Francis Bacon, importanta carnii pe care o acorda Lucian Freud si atmosfera misterioasa a portretelor lui Rembrandt.”

gabriela bodin archive galateca 1

Intitulat Black Cube, conceptul noii expozitii ofera vizitarilor o experienta diferita. Picturile sunt prezentate intr-o incapere ce sugereaza forma unui cub, ale carei suprafete sunt vopsite in negru (mai putin cea pe care pasesti). Personajele Gabrielei Bodin sunt pictate si ele pe un fundal negru, astfel incat, atunci cand sunt agatate de perete, marginile tablourilor se estompeaza si creeaza iluzia unei singure lucrari intinse de jur imprejurul tau. De cele mai multe ori, trasaturile personajelor sunt doar sugerate, parca pentru a le pastra anonima identitatea. Lipsa acestor detalii evoca, insa, prezenta sentimentului de singuratate si nesiguranta pe care acestea il traiesc – elemente emblematice pentru arta Gabrielei Bodin. La vernisajul expozitiei, desfasurat pe 30 martie, experienta vizuala a fost completata de versurile recitate de poetul Bogdan Ghiu.

Pana in prezent, talentul artistei a fost recompensat cu premii la diferite competitii de specialitate. Printre acestea, se regasesc locul I la concursul Morlotti, sectiunea tineri artisti, in 2011, Premiul Arte Giovane, in 2011, si locul 1 la concursul de pictura Luigi Brambatti, Castiglione d’Adda, in 2010. Tot o recunoastere a talentului ei este si faptul ca  lucrarile ei au fost prezentate in expozitii solo si de grup atat in Italia, cat si pe plan international. Living Art Gallery (Hungerford, UK), Tiny Griffon Gallery (Nurnberg, Germania), OpenArt Galery Milano, Italia), Galgarte (Bergamo, Italia) sau Moitre (Torino, Italia) reprezinta o parte dintre galeriile care i-au gazduit picturile.

PUBLISHED ON 04.04.2016

more in Mood Board