FuturoTextiles – Stiinta e la moda
Deschisa pana pe 17 noiembrie 2013, expozitia FuturoTextiles propune vizitatorilor Muzeului National de Istorie a Romaniei o experienta inedita, in care materialele textile se transforma in sursa de inspiratie pentru moda, arta si stiinta, deopotriva.
„Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt sau glicerina pot da nastere unei fibre, unui fir, unei tesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul stiintifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enductie, apretare si microincapsulare, capata proprietati cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu isi pot modifica anumite conditii fizice in functie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…” – Caroline David, curatorul expozitiei, conform mnir.ro.
Sonic Fabric Dress & Apron
Realizata de Alyce Santoro in 2006, rochia este “croita” dintr-un material confectionat din benzi inregistrate de casete audio. Ce o face cu adevarat spectaculoasa este faptul ca, atunci cand tesatura este atinsa de un magnetofon, rochia poate produce sunete.
Cloud Dress (foto stanga)
Artistul Jum Nakao a realizat aceasta piesa dintr-o tesatura speciala ca o dantela tridimendionala. Materialul a fost inventat de Luce Couillet, care a impletit la razboi snururi din poliester cu fir de inox.
Wooden Textiles Dress (foto dreapta)
Rochia semnata Lea Peckre si Elisa Strosik te impresioneaza prin formele si senzatiile tactile neasteptate. Realizat din lemn si textil, noul material este o invitatie in lumea captivanta a contrastelor.
Herself Dress
Conceputa de Helen Storey, rochia este una dintre primele creatii fotocatalitice. Materialul din poliester si matase este impregnat cu un produs inedit ce-l transforma intr-un paravan impotriva poluarii atmosferice. Rochia are capacitatea de a respinge particulele nocive din aer.
Micro “Be” Fermented Fashion
Gary Cass si Donna Franklin au realizat o rochie din vin, mai exact dintr-o celuloza produsa de cultura de bacterii provenite din vinul rosu.
Cu ceva timp in urma va povesteam despre Hovding, o casca de protectie invizibila pentru biciclisti. Inventata de suedezele Anna Haupt si Terese Alstin, aceasta se numara printre exponatele din cadrul FuturoTextiles.
Descopera intreaga expozitie la Muzeul National de Istorie a Romaniei – Bucuresti, marti, miercuri, sambata si duminica, intre orele 10.00 – 18.00, si joia si vinerea intre 11.00 – 19.00. Mai multe informatii pe mnir.ro!
Foto: Arhiva personala