INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

La Muzeul National al Taranului Roman, artistul Peter Jacobi prezinta o colectie de fotografii ce infatiseaza doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, purtand costume traditionale romanesti. Vernisajul expozitiei intitulate 'Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras' are loc pe 22 martie, la ora 18.00.

Indragind si purtand costumul traditional romanesc, Regina Elisabeta a fost cea care a schimbat perceptia pe care inalta societate o avea asupra acestuia, considerandu-l un strai al taranilor. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de doamnele din inalta societate romaneasca. Astfel, portul popular si-a facut loc intr-o lume obisnuita, pana atunci, mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutiile traditiei autohtone.

Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul anului 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile doamnelor din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic.

Pentru el, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate le innobileaza. Artistul lasa timpul sa intervina peste fotografiile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane.

Expozitia de desfasoara pana pe 29 aprilie, la Sala Oaspeti, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Intrarea este libera.

Foto: Muzeul National al Taranului Roman

PUBLISHED ON 14.03.2012

more in Newsroom