AMINTIRI

Orasul ca scena pentru arta

Cand orasul devine scena pentru arta, atmosfera obisnuita a strazilor si…

CATWALK

#LoveBringsLove

45 de case de moda si designerii lor au adus un…

EDITOR'S CHOICE

Inele ca mici sculpturi purtabile

Care este piesa ta de bijuterie preferata? E o intrebare pe…

INSPIRATIE

Tres Chic

Cand m-am uitat peste tinutele participantelor la Saptamana Modei de la…

WE LIKE

Videoclipuri cu coregrafii care te...

Pot sa ma inveselesc sau, dimpotriva, sa ma balacesc in butoiul…

INSPIRATIE

Filme si tinute de vazut....

Pentru mine, din ipostaza de redactor la Petocuri.ro, marile festivaluri de…

RED CARPET

Met Gala 2021. Cod vestimentar:...

Dupa o pauza de un an, Met Gala a revenit ieri…

Hot Trend

Cum mai arata relatia noastra cu machiajul

Distantarea sociala a provocat, vrand-nevrand, si o distantare intre noi si lumea machiajului. Multe activitati pentru care ne aranjam in functie de stilul nostru inainte de a iesi din casa au disparut o perioada buna, iar, cand situatia a revenit cat de cat la ritmul pe care il aveam inainte de pandemie, unele dintre noi am reluat relatia obisnuita pe care o aveam cu machiajul, altele, cum e si cazul meu, nu chiar. Stii exercitiile alea in care iti imaginezi ce ai alege daca ar trebui sa pastrezi trei obiecte din viata ta, fie ca mergi pe o insula pustie, fie ca nu. Ei bine, daca m-ar fi intrebat cineva asta in legatura cu trusa mea de machiaj (destul de minimalista de altfel), pana in luna martie a anului trecut, as fi raspuns ca pot renunta la orice altceva, atata timp cat nu e vorba despre anticearcan, eyeliner si mascara. Consideram ca m-as putea descurca bine-mersi cu aceste trei produse. Eyelinerul era o emblema a machiajului meu. Ani de zile, am trasat atatea linii alungite pe pleoapele superioare, incat am ajuns sa am impresia ca le-as putea face si fara ajutorul oglinzii. Cand m-am trezit, la un moment dat, in situatia de a incerca asta, a devenit cat se poate de clar ca nu, nu pot de fapt. Dupa luna martie a anului trecut, am descoperit ca, totusi, pot si fara ey...

Inapoi Inainte
Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

La Muzeul National al Taranului Roman, artistul Peter Jacobi prezinta o colectie de fotografii ce infatiseaza doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, purtand costume traditionale romanesti. Vernisajul expozitiei intitulate 'Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras' are loc pe 22 martie, la ora 18.00.

Indragind si purtand costumul traditional romanesc, Regina Elisabeta a fost cea care a schimbat perceptia pe care inalta societate o avea asupra acestuia, considerandu-l un strai al taranilor. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de doamnele din inalta societate romaneasca. Astfel, portul popular si-a facut loc intr-o lume obisnuita, pana atunci, mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutiile traditiei autohtone.

Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul anului 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile doamnelor din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic.

Pentru el, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate le innobileaza. Artistul lasa timpul sa intervina peste fotografiile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane.

Expozitia de desfasoara pana pe 29 aprilie, la Sala Oaspeti, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Intrarea este libera.

Foto: Muzeul National al Taranului Roman

PUBLISHED ON 14.03.2012

more in Newsroom