INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras

La Muzeul National al Taranului Roman, artistul Peter Jacobi prezinta o colectie de fotografii ce infatiseaza doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, purtand costume traditionale romanesti. Vernisajul expozitiei intitulate 'Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras' are loc pe 22 martie, la ora 18.00.

Indragind si purtand costumul traditional romanesc, Regina Elisabeta a fost cea care a schimbat perceptia pe care inalta societate o avea asupra acestuia, considerandu-l un strai al taranilor. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de doamnele din inalta societate romaneasca. Astfel, portul popular si-a facut loc intr-o lume obisnuita, pana atunci, mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutiile traditiei autohtone.

Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul anului 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile doamnelor din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic.

Pentru el, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate le innobileaza. Artistul lasa timpul sa intervina peste fotografiile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane.

Expozitia de desfasoara pana pe 29 aprilie, la Sala Oaspeti, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Intrarea este libera.

Foto: Muzeul National al Taranului Roman

PUBLISHED ON 14.03.2012

more in Newsroom