ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Film: DRAGOSTEA DUREAZA TREI ANI, in regia lui Frederic Beigbeder

Film: DRAGOSTEA DUREAZA TREI ANI, in regia lui Frederic Beigbeder

Frederic Beigbeder a lansat in cinematografe, pe 18 ianuarie, primul film regizat de el: 'Dragostea dureaza trei ani', o comedie romantica, 'pentru baieti', dupa cum o numeste el. Autorul francez a acordat de curand un interviu publicatiei Le Figaro in care a vorbit despre ecranizarea propriului romanului, lansat in 1997.

Intrebat daca este mai greu sau mai usor sa adapteze propriul roman pentru cinema, “autorul dandy”, cum il numesc cei de la Le Figaro, a raspuns cu umor: „Este o munca mult mai usoara, deoarece nu exista niciun scriitor care sa-ti sufle in ceafa, sa-ti corecteze fiecare virgula sau sa iti explice ca nu ai respectat sensul dat de el unei anumite fraze. Nu am avut nicio disputa cu autorul cartii. De altfel, nici nu mi-a pasat de el. Mi-am luat libertatea de a ma juca cu textul, pentru ca nu era o carte recenta. A fost publicata in urma cu 15 ani si uitata pe un raft prafuit.”

Iata in continuare cateva dintre intrebarile adresate de Le Figaro:

Trebuie sa fii megaloman pentru a face un film?
Mai putin decat atunci cand scrii carti. Cand scrii o carte, megalomania poate fi o calitate. Cand faci un film, iti expui viziunea, dar trebuie sa accepti si ideile echipei cu care lucrezi. Eu chiar am renuntat la megalomanie pentru cateva luni!

De ce nu l-ai interpretat pe Mark Marronnier, personajul principal al cartii?
Sunt un actor jalnic. Gaspard Proust este mult mai bun decat mine! Si, in viata, este mult mai cinic. Eu am avut deja cateva aparitii in filme. Intotdeauna dezastroase sau taiate la montaj!

Este o mare diferenta intre cel care erai in urma 15 ani si Beigbeder de astazi?
As vrea sa pot raspunde ca am crescut, m-am maturizat, am devenit un adult. Din pacate, imi dau seama, si este ingrozitor, ca problemele lui Mark Marronnier sunt inca ale mele.

Care probleme?
Frica de angajament, dorinta de pasiune romantica …

Care sunt regizorii pe care ii admiri?
Am o mare admiratie pentru Woody Allen. Nu cred ca as fi vrut sa fac filme daca nu era acest regizor. Imi place Sasha Guitry, bineinteles. Ce-mi place la cei doi mari regizori este ca gasesc in filmele lor femei frumoase, imbracate in rochii lungi, care au dialoguri geniale. Iubesc filmele vorbarete!

Intotdeauna regizorul flirteaza cu actritele care joaca in filmele lui?
Mi-as dori. Din pacate, nu mi s-a intamplat inca! Iti propui o multime de lucruri atunci cand incepi sa lucrezi in cinematografie: o viata in lumina reflectoarelor, sex cu starurile… Dar este complet fals! Ne trezim in fiecare zi la sase si jumatate dimineata si ajungem acasa la miezul noptii, fara nici o recompensa de acest fel.

Un slogan care sa evidentieze calitatile filmului si cartii Dragostea dureaza trei ani?
Pornesti in doi, sfarsesti de unul singur!

Sursa info: Editura Trei
Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 20.01.2012

more in Newsroom