HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Fericirea. Suntem dresorii propriilor emotii

Fericirea. Suntem dresorii propriilor emotii

Suntem inconjurate de o anume 'exigenta', aceea de a fi fericite. Porneste din noi, ca valoare fundamentala. Apoi, se oglindeste in ochii parintilor care isi doresc ce e mai bine pentru noi, in gesturile prietenilor care ne sfatuiesc si ne protejeaza, dar si in jur: in maximele optimiste care vuiesc pe internet si in titlurile cartilor de self-help de pe rafturile librariilor.

Rutina, stresul, grija fata de viitor ne pot intrerupe din exercitiul optimismului. Astfel incat e greu uneori sa realizam cat de fericite suntem in viata de zi cu zi. In plus, nu putem zambi tot timpul, nici daca ne-am propune. Am obosi teribil si cel mai probabil gestul si-ar pierde farmecul, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur. Simpla presiune de a fi fericite ne poate impiedica sa ne apropiem cu adevarat de starea dorita. Si atunci, ce e de facut?

In primul rand, sa acceptam ceea ce simtim. Pentru asta e nevoie sa ne privim cu sinceritate in fiecare moment, sa recunoastem ce vedem in noi si sa putem transmite asta in jur, in mod asumat. Ceea ce simtim este adesea influentat de mediul extern si, fara a fi o consecinta directa a acestuia, nu constituie vina nimanui. Suntem, daca vreti, dresorii propriilor emotii. Confuzia, iritarea, tristetea, teama, neputinta, frustrarea sunt mai suportabile atunci cand sunt numite si numirea lor ne face mai pregatiti sa le diminuam efectele, prin apelarea la solutiile pe care le cunoastem ca fiind eficiente. Cu siguranta, odata ce capatam experienta cu diverse emotii, incepem sa cunoastem impactul pe care il au asupra noastra, cat dureaza si cum le putem ajuta sa treaca.

In al doilea rand, ne putem orienta mai exact directia imprimata comportamentului nostru. E bine sa stim ca putem fi arhitectii starilor noastre. Activitatile care ne fac placere, fie ca sunt hobby-uri sau modalitati de relaxare, constituie un adevarat bagaj de resurse de care nu trebuie sa uitam. In general, activitatile care implica miscare sunt cele care ne ajuta in privinta reglajului chimic dar si psihic al emotiilor. De exemplu, daca esti intr-o stare tensionata, nervoasa, iritata, o activitate fizica intensa te va ajuta sa eliberezi energia acumulata. Daca esti mai degraba nelinistita, te poti orienta catre practica tehnicilor de relaxare.

Alte posibile indeletniciri care ne ajuta sa traversam perioadele mai nefavorabile sunt cele care presupun o anume implinire. Satisfactia realizarii unui lucru util si bun pentru noi si pentru cei din jur este o componenta esentiala a starii de fericire. Gaseste, deci, acea activitate care da sens timpului. Poate fi vorba de gatit, pictura, handmade sau de o forma de voluntariat care se potriveste cu programul si valorile tale, important e sa o identifici si sa o alegi, constienta de forta pe care o are asupra starii tale de bine.

Nu in ultimul rand, este util sa ne gandim la lucrurile mici din jur, care ne sustin activitatea. Muzica pe care o ascultam in timpul zilei, filmele pe care le vizionam, cartile pe care le citim pot avea un efect de intarire a dispozitiei noastre (indiferent care este ea) sau ne pot ajuta sa o schimbam cu un ton, doua.

E esential sa realizam ca acestea sunt alegerile pe care le putem controla si ne putem folosi de ele pentru a ne apropia de o stare de satisfactie si multumire stabila.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Citeste si Cum sa mentii dorinta sexuala intr-un cuplu stabil!

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 22.04.2013

more in Newsroom