RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Fericirea. Suntem dresorii propriilor emotii

Fericirea. Suntem dresorii propriilor emotii

Suntem inconjurate de o anume 'exigenta', aceea de a fi fericite. Porneste din noi, ca valoare fundamentala. Apoi, se oglindeste in ochii parintilor care isi doresc ce e mai bine pentru noi, in gesturile prietenilor care ne sfatuiesc si ne protejeaza, dar si in jur: in maximele optimiste care vuiesc pe internet si in titlurile cartilor de self-help de pe rafturile librariilor.

Rutina, stresul, grija fata de viitor ne pot intrerupe din exercitiul optimismului. Astfel incat e greu uneori sa realizam cat de fericite suntem in viata de zi cu zi. In plus, nu putem zambi tot timpul, nici daca ne-am propune. Am obosi teribil si cel mai probabil gestul si-ar pierde farmecul, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur. Simpla presiune de a fi fericite ne poate impiedica sa ne apropiem cu adevarat de starea dorita. Si atunci, ce e de facut?

In primul rand, sa acceptam ceea ce simtim. Pentru asta e nevoie sa ne privim cu sinceritate in fiecare moment, sa recunoastem ce vedem in noi si sa putem transmite asta in jur, in mod asumat. Ceea ce simtim este adesea influentat de mediul extern si, fara a fi o consecinta directa a acestuia, nu constituie vina nimanui. Suntem, daca vreti, dresorii propriilor emotii. Confuzia, iritarea, tristetea, teama, neputinta, frustrarea sunt mai suportabile atunci cand sunt numite si numirea lor ne face mai pregatiti sa le diminuam efectele, prin apelarea la solutiile pe care le cunoastem ca fiind eficiente. Cu siguranta, odata ce capatam experienta cu diverse emotii, incepem sa cunoastem impactul pe care il au asupra noastra, cat dureaza si cum le putem ajuta sa treaca.

In al doilea rand, ne putem orienta mai exact directia imprimata comportamentului nostru. E bine sa stim ca putem fi arhitectii starilor noastre. Activitatile care ne fac placere, fie ca sunt hobby-uri sau modalitati de relaxare, constituie un adevarat bagaj de resurse de care nu trebuie sa uitam. In general, activitatile care implica miscare sunt cele care ne ajuta in privinta reglajului chimic dar si psihic al emotiilor. De exemplu, daca esti intr-o stare tensionata, nervoasa, iritata, o activitate fizica intensa te va ajuta sa eliberezi energia acumulata. Daca esti mai degraba nelinistita, te poti orienta catre practica tehnicilor de relaxare.

Alte posibile indeletniciri care ne ajuta sa traversam perioadele mai nefavorabile sunt cele care presupun o anume implinire. Satisfactia realizarii unui lucru util si bun pentru noi si pentru cei din jur este o componenta esentiala a starii de fericire. Gaseste, deci, acea activitate care da sens timpului. Poate fi vorba de gatit, pictura, handmade sau de o forma de voluntariat care se potriveste cu programul si valorile tale, important e sa o identifici si sa o alegi, constienta de forta pe care o are asupra starii tale de bine.

Nu in ultimul rand, este util sa ne gandim la lucrurile mici din jur, care ne sustin activitatea. Muzica pe care o ascultam in timpul zilei, filmele pe care le vizionam, cartile pe care le citim pot avea un efect de intarire a dispozitiei noastre (indiferent care este ea) sau ne pot ajuta sa o schimbam cu un ton, doua.

E esential sa realizam ca acestea sunt alegerile pe care le putem controla si ne putem folosi de ele pentru a ne apropia de o stare de satisfactie si multumire stabila.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

Citeste si Cum sa mentii dorinta sexuala intr-un cuplu stabil!

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 22.04.2013

more in Newsroom