INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Inapoi Inainte
Fashion Utopias @ London Fashion Week
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

Fashion Utopias @ London Fashion Week

“Intr-o perioada in care, deseori, pare ca am plonjat intr-o era a distopiei, sa te gandesti la opusul ei devine un act eliberator: daca am putea crea o Utopie, cum am vrea sa fie aceasta?” Intrebarea lui Sarah Mower, ambasadoarea British Fashion Council si critic de moda la Voguerunway.com, si-a gasit raspunsul in cadrul editiei din acest an a International Fashion Showcase, dezvoltata in jurul temei “Fashion Utopias”. Desfasurat, intre 19-23 februarie, la Saptamana Modei de la Londra, evenimentul a reunit expozitiile a 24 de tari, printre care s-a aflat si Romania.

Aceasta a reprezentat cea de-a sasea prezenta consecutiva la Saptamana Modei de la Londra si prima in care proiectul Romaniei a fost dedicat in exclusivitate bijuteriei contemporane. Conform Institutului Cultural Roman, instalatia conceputa de designerii Otilia Mihalcea, Ioana Ardelean, Andreia Popescu si Adelina Petcan a impresionat atat de tare juriul, incat acesta a acordat in cadrul Emerging Talent Awards primul trofeu pentru designul de accesorii. Otilia Mihalcea, creatoarea brandului Oval, a fost castigatoarea acestuia. In cadrul competitiei, Hala Kaiksow din Bahrain a fost desemnata cel mai bun designer, Tala Hajjar din Liban – cel mai bun curator, iar Cehia a primit trofeul Showcase Winner.

Intitulata “Found.Lost.Found”, expozitia Romaniei a prelucrat notiunea tezaurului dacic printr-o abordare conceptuala. Aceeasi idee a fost dezvoltata in directii creative diferite, exprimand viziunea fiecarei artiste. Prin colectia Neotectonics, Otilia Mihalcea a explorat dimensiunile materiale ale notiunii de istorie, ca o constructie eliberata de sub straturile de idealism, asezate inevitabil de-a lungul timpului. Rezultatul a fost o serie de bijuterii din alama placata cu aur, in care structurile organice sunt reinterpretate si prelucrate in forme abstracte. Cuts to the Pith of Matter, colectia arhitectei si creatoarei de bijuterii Ioana Ardelean, a pornit de la ideea ca, atata timp cat nu este ascuns, tezaurul ramane valoros chiar daca partile lui sunt deteriorate sau impartite. Formele si texturile bijuteriilor sunt inspirate de spatiile ramase goale in interiorul pieselor sparte, precum si de urmele lasate pe suprafata obiectelor de diferite evenimente violente. Piesele colectiei Wall of Civilization, realizata de Andreia Popescu, transpun ruinele Cetatii Sarmizegetusa in universul bijuteriei contemporane. Formele zidurilor, aflate astazi partial la suprafata, au inspirat piese cu volumetrii accentuate, devenite emblematice pentru designerul roman. Lot 26 este colectia Adelinei Petcan. Pornind de la dovezile care atesta ca unele piese ale tezaurului dacic aveau un rol strict ritualic, colectia ei isi propune sa evidentieze legatura intima care se contureaza intre o bijuterie si cel care o poarta. Incarcat de semnificatii personale, valoarea obiectului devine adesea de nepretuit.

Prezentata in una dintre cele 13 incaperi ale Somerset House, instalatia curatoriata de David Sandu a fost completata de proiectiile multimedia ale Black Horse Mansion. Asezate pe discuri suspendate in aer, bijuteriile se reflectau pe suprafata transparenta a acestora. Imaginile create astfel au devenit o continuare a obiectelor si mi-au purtat gandul la raportul descoperit – ascuns, explorat in cadrul colectiilor. Obiectul in sine reprezenta evidenta tezaurului scos la suprafata, iar reflexia lui sublinia posibilitatea ca parti din tezaur sa fie inca ascunse. Mai multe imagini cu instalatia Romaniei ce a fost realizata cu sprijinul Asociatiei Nationale pentru Bijuterie Contemporana Assamblage si al Institutului Cultural Roman la Londra, gasesti aici!

In celelalte incaperi, am descoperit instalatiile propuse de Austria, Republica Ceha, Egipt, Guatemala, Indonezia, Liban, Coreea, Portugalia, Filipine, Nigeria, Slovacia si Ucraina, precum si expozitia Next in Line, care a adus impreuna creatii realizate de designeri din tari, precum Argentina, Bahrain, Georgia, India, Kazahstan, Olanda sau Senegal. Designerii din Guatemala, de exemplu, au recreat in miniatura piesele lor vestimentare care au fost purtate de papusi traditionale (Worry Dolls). Creatiile participantilor din Indonezia au reprezentat fiecare cate un element primordial – pamant, foc, apa si vant – si au transformat instalatia intr-o cautare al celui de-al cincelea element unificator. Conturate in albastru, propunerile designerilor din Liban au transpus in vestimentatie diferite elemente arhitecturale libaneze. Chiar daca utopia a reprezentat o sursa de inspiratie, viziunile estetice ale celor 80 de designeri participanti au proiectat repere realiste pentru viitorul modei.

Foto: Agnese Sanvito via British Council, Ioana Lovin (arhiva personala)

PUBLISHED ON 25.02.2016

more in Fashion Etc