EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte

Universul Parfumurilor

Artizanii Olfactivi prezinta expozitia “Universul Parfumurilor”, care va fi gazduita, intre 19 si 21 martie 2017, la ceainaria Carturesti Verona. Sticlute vechi de parfum vor fi insotite de parfumuri de nisa actuale, iar cele din urma vor putea fi testate de vizitatori. Povesti si legende despre cele mai importante ingrediente vor ilustra evolutia captivanta a parfumului. Si, pentru ca experienta sa fie completa, cateva ingrediente olfactive vor fi transpuse in surprize culinare. De testat si ele.

Deschisa publicului larg pe 19 martie, intre orele 12:00 si 20:00, expozitia este conceputa astfel incat sa incite toate simturile: auzul, vazul, simtul tactil, dar mai ales pe cel olfactiv si pe cel gustativ. Parfumurile vor ramane in spatiul ceainariei si pe parcursul zilelor urmatoare. Serile de 20 si 21 martie vor fi insa dedicate celor care care se inscriu la noua editie de seminarii, intitulate ”Parfumierii si creatiile lor”.

Artizanii Olfactivi reprezinta un proiect fondat de expertul parfumier Alexandra Giuca si de producatorul de televiziune Valentina Baintan. Le-am intalnit in aceasta formula cu ceva timp in urma, la primul atelier sustinut de ele in acest an, intitulat “Incursiune in universul parfumurilor”. Alexandra Ghiuca a impartasit atunci informatii generoase despre istoria parfumului si despre industrie, iar Valentina Baintan a completat seminarul cu reportaje si interviuri realizate de ea, dar si cu dulciuri inspirate de ingrediente folosite si in bucatarie si in parfumerie. Este ciudat sa spui ca nu te-ai simtit niciodata mai aproape de un parfum, cand il porti pe piele in fiecare zi, insa acesta este sentimentul pe care l-am avut in timpul seminarului.

Povesti compuse din note olfactive

Am testat ingrediente in stare naturala si uleiuri esentiale, pe care le-am identificat apoi in ape de parfum sau de toaleta. Nu am invatat cum sa creez un parfum – nu acesta este scopul proiectului, dar interactiunea directa cu atatea arome si informatiile acumulate m-au invatat cum sa ma orientez, intr-o mare de posibilitati, spre cea potrivita mie.

Imi place sa cred ca parfumierii determina corespondente intre cuvinte si note olfactive si spun prin intermediul lor povesti despre si pentru noi. Poate tocmai din acest motiv, partea despre ingrediente si cum continua sa evolueze acestea, asemeni oricarui limbaj pana la urma, mi s-a intiparit in minte. Va scriu in continuare doar cateva detalii.

Cautarile neincetate de ingrediente s-au incheiat uneori in cele mai neasteptate locuri. De exemplu, ambra este de fapt produsa in intestinul casalotilor. Resturile dure de mancare sunt invelite de o secretie vascoasa pe care mamiferele marine le elimina din organism in mod natural. Curentii apei le aduc pe plaja de unde sunt culese si procesate pentru a fi folosite in parfumeria de lux ca fixator al mirosului.

Este multa chimie si maiestrie intr-o sticla de parfum. Zeci de ingrediente puse impreuna, astfel incat rezultatul sa fie unic si memorabil. Mi s-a parut interesant ca exista flori – precum lacramioarele sau liliacul – din care nu pot fi obtinute uleiuri esentiale, astfel incat specialistii le-au reconstituit aroma in laborator.

De-a lungul timpului, unele ingrediente naturale au fost inlocuite cu unele sintetice si din motive ce tin de etica. Obtinerea moscului, de exemplu, un ingredient des intalnit printre notele de baza ale parfumurilor, implica uciderea mamiferului cu acelasi nume. Din fericire, utilizarea moscului animal a fost interzisa in 1979, iar astazi il intalnim in parfumuri doar in varianta sintetica.

Rezultatele cercetarilor din domeniu sau noile reglementari bazate pe etica si sanatate influenteaza nu doar formulele de parfum care urmeaza sa fie concepute, ci si pe cele care si-au castigat statutul de clasice. Odata trecuta pe lista alergenilor de exemplu, utilizarea unei anumite substante poate fi limitata sau interzisa cu totul. Atunci, parfumierii incearca sa-i gaseasca un sinonim astfel incat sa pastreze povestile parfumurilor create. Acest lucru este posibil uneori, alteori nu.

Parfumuri, amintiri, emotii

“Parfumul este un element de conectare emotionala. Fiecare amintire, fiecare experienta, fiecare persoana si fiecare emotie inregistrata alaturi de aceasta contine si o coordonata olfactiva, poate cea mai importanta,” considera Artizanii Olfactivi. Incursiunea in universul olfactiv s-a transformat pentru mine si intr-o incursiune in copilarie, pentru a repera primele mele amintiri despre parfumuri. M-am oprit la unul dintre weekendurile pe care obisnuiam sa le petrec la bunica. Parfumul facea parte din micul ei ritual de frumusete. Obisnuia sa toarne pe degete cateva picaturi dintr-o sticluta transparenta pe a carei eticheta, daca tin bine minte, era schitat un buchet de lacramioare. Tapota zona gatului de-o parte si de cealalta, iar cand eram langa ea simteam cum aroma apei de toaleta se dezlipeste de pe piele si vine discret spre mine. Nu-mi amintesc mirosul, ci doar senzatia de proaspat, de curat… pe care o caut la parfumuri si astazi.

Intrarea la expozitia “Universul Parfumurilor” este libera. Informatii despre cum se poate participa la seminarii gasesti pe pagina de Facebook de eveniment dedicata lor.

Foto: arhiva personale / sunt realizate in timpul seminarului organizat de Artizanii Olfactivi

PUBLISHED ON 14.03.2017

more in Newsroom