Hubert de Givenchy: To Audrey with Love
S-au intalnit in 1953 la Paris. Audrey Hepburn, pe atunci un star in devenire, l-a vizitat pe Hubert de Givenchy sa-i propuna o colaborare pe partea de costume pentru filmul “Sabrina”. Presat de pregatirile pentru colectia toamna-iarna a propriei case de moda, pe care a fondat-o cu doar un an inainte, couturierul francez aproape ca a refuzat invitatia actritei. Ea a insistat insa ca va gasi ceva potrivit pentru rol printre creatiile lui anterioare. Si nu s-a inselat. Alegerile facute atunci au devenit memorabile si au contribuit la Oscarul cu care pelicula a fost recompensata pentru designul de costume.
Hubert de Givenchy, 1960,
Fotografie: Robert Doisneau; prin amabilitatea lui Hubert de Givenchy
Acesta a fost inceputul unei colaborari ce avea sa fie dublata de o prietenie pe viata. Astazi nu poti spune cu adevarat povestea designerului Givenchy fara sa o mentionezi pe Audrey Hepburn, asa cum, daca vorbesti despre cariera actritei, contributia marelui couturier in conturarea personajelor ei devine inevitabil parte din conversatie. Din acest motiv, nu e de mirare faptul ca expozitia retrospectiva dedicata lui Hubert de Givenchy si gazduita pana pe 26 martie 2017 de Gemeentemuseum din Haga, o aduce in prim plan si pe Audrey Hepburn.
De fapt, “Hubert de Givenchy: To Audrey with Love” vine ca o continuare a proiectului “Hubert de Givenchy. Haute Couture worn by Audrey Hepburn”, desfasurat in 1988 in spatiul aceluiasi muzeu. Atunci, protagonistii au participat impreuna la vernisaj. Acum, la peste doua decenii de la moartea lui Hepburn, expozitia a devenit un tribut pentru ea. “Revenirea in Olanda reprezinta intotdeauna un moment important pentru mine, cu atat mai mult cu cat o fac pentru a prezenta expozitia, un omagiu emotionant adus lui Audrey Hepburn in tara ei natala si in marele Gemeentemuseum. Sunt convins ca Audrey ar fi fost foarte fericita si mandra de acest proiect. Te iubim, Audrey,” a declarat Givenchy care a implinit de curand 90 de ani.
(Audrey Hepburn s-a nascut in Belgia, pe 4 mai 1929, dar a locuit si in Olanda, tara natala a mamei, si in Anglia, tara de origine a tatalui ei.)
O schita realizata de Hubert de Givenchy, care o infatiseaza pe Audrey Hepburn intr-o tinuta din “Breakfast at Tiffany’s” (1961). Prin amabilitatea lui Hubert de Givenchy
Tinuta Givenchy din colectia toamna-iarna 1960, purtata de Audrey Hepburn in “Breakfast at Tiffany’s” (1961). Parte din colectia Gemeentemuseum Den Haag
Audrey Hepburn intr-o tinuta creata de Hubert de Givenchy, in “Breakfast at Tiffany’s” (1961)
Fotografie: Mondadori Portfolio; Prin amabilitatea lui Hubert de Givenchy
Dezvoltata impreuna cu marele couturier, expozitia propune o incursiune in universul impresionant al casei de moda, de la deschiderea ei in 1952 si pana in 1995, an in care fondatorul a decis sa se retraga din industrie. Sunt prezentate o mare parte dintre piesele lui favorite, unele aduse pentru prima oara in fata publicului larg. Nu lipsesc nici tinutele purtate de Hepburn in filme ca “Breakfast at Tiffany’s” (1961) sau “How to steal a Million” (1966). Mai mult decat atat, piesele vestimentare sunt insotite de schite si desene, de cadre de film si de fotografii. “Hainele lui Givenchy sunt singurele in care ma simt cu adevarat eu insami. El este mai mult decat un couturier, este un creator de personalitate,” a afirmat la un moment dat Audrey Hepburn. Actrita i-a purtat tinutele atat pe platourile de filmare, cat si in viata de zi cu zi.
Simplitatea si eleganta sunt doua dintre cuvintele asezate deseori alaturi de creatiile atemporale ale lui Givenchy. Couturierul s-a declarat intotdeauna fascinat de abordarea lui Cristobal Balenciaga asupra modei. Aceasta a reprezentat si unul dintre reperele cheie de la care a pornit in conturarea propriei viziuni, una atat de inovatoare incat s-a facut imediat remarcata. Lansata in 1952, pe cand Givenchy avea doar 24 de ani, prima colectie “Separates” cuprindea bluze elegante si fuste lungi, care puteau fi combinate diferit si care au fost adoptate ca alternativa chic a rochiei. Doi ani mai tarziu, couturierul avea sa marcheze un alt pas important, devenind primul couturier care a prezentat o colectie pret-a-porter de lux, intitulata Givenchy Universite. Lansarea parfumului L’interdit din 1958 a stabilit si ea o premiera. A fost pentru prima oara cand un star a devenit imaginea unui parfum. Si da, a fost vorba despre Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn ca imagine a campaniei pentru parfumul L’Interdit, 1958,
Fotografie prin amabilitatea lui Hubert de Givenchy
Audrey Hepburn si Hubert de Givenchy in Paris, 1982,
Fotografie: Jacques Scandelari; Prin amabilitatea lui Hubert de Givenchy
Audrey Hepburn (Breakfast at Tiffany’s)
Fotografie: Ullstein Bild/Getty
Expozitia “To Audrey with Love” nu o infatiseaza pe Hepburn doar din ipostazele de actrita, fashion icon si prietena, ci isi indreapta atentia si spre activitatea ei ca ambasadoare UNICEF. O intreaga galerie a muzeului documenteaza munca umanitara depusa de ea si sprijinul acordat initiativelor dezvoltate cu scopul de a imbunatati conditiile de viata ale copiilor din tari defavorizate. Expozitia are la randul ei si o componenta umanitara de strangere de fonduri ce vor fi donate catre UNICEF.
Etiopia, 1988
Audrey Hepburn, Ambasadoare a Bunavointei UNICEF, impreuna cu un copil in Mehal Meda. Imaginea a fost realizata in timpul unei vizite la un centru de distribuire de priduse alimentare.
Fotografie: John Isaac © UNICEF / ONU
Vietnam, 1990
Audrey Hepburn impreuna cu localnicii din Hoang Lien Son Province din Vietnam.
Ea poarta o bluza si o fusta traditionale, primite cadou in timpul vizitei.
Fotografie: Peter Charlesworth
Daca ajungi la Haga in perioada urmatoare sau doar iti doresti sa afli mai multe despre expozitie, intra pe site-ul muzeului gemeentemuseum.nl. Numele expozitiei coincide cu titlul cartii de schite recreate si dedicate de Givenchy muzei sale, in urma cu cativa ani.
Poti vizualiza un scurt video de la expozitie aici.
Fotografii prin amabilitatea Gemeentemuseum Den Haag