ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Expozitia Daniel Djamo / items @ Anca Poterasu Gallery

Expozitia Daniel Djamo / items @ Anca Poterasu Gallery

Incarcate cu cele mai dragi amintiri, unele obiecte, oricat ar parea de banale, capata pentru noi valori supradimensionate. Adesea, se transforma intr-un fel de masina a timpului personala, care ne conduce din prezent pana in trecutul de care ne este dor. Pornind de la astfel de obiecte cu povesti, Daniel Djamo a conturat conceptul expozitiei 'items', deschisa la Anca Poterasu Gallery din Bucuresti, pana pe 21 martie 2014.

Un medalion-fard al bunicii paterne, care gazduieste acum, in locul pudrei, doua fotografii ale mamei, un diafilm din copilarie, un papion purtat in prima zi de scoala sau o batista, ultimul lucru primit de la bunicul din partea tatalui, se regasesc printre cele 9 obiecte prezentate de artist in cadrul expozitiei. Pentru a descrie importanta pe care o au pentru el, Djamo a alaturat cateva cuvinte despre istoria fiecaruia, impreuna cu o serie de fotografii ce reproduc detalii ale obiectelor, la o scara mai mare decat dimensiunea lor reala.

items (articole) aduna obiectele la care tin cel mai mult. Cu toate ca sunt marunte si poate neatragatoare, acestea au o valoare istorica. Am fost mereu interesat de jurnale, de povesti si de transformarea banalului in arta, folosind fotografia si videoul ca mijloace de documentare. In items, incerc sa conturez o imagine a dezvoltarii mele, trecuta prin filtrul lucrurilor primite de la cei apropiati. Alegerea fotografierii macro a venit din dorința de a le face grandioase, marete, de a le transforma in posibile obiecte de cult. Imaginile sunt puse in directa legatura cu palpabilul, obiectele fiind prezentate intr-o nota muzeala, sub forma unei instalatii”, spune Daniel Djamo despre conceptul expozitiei sale – conform Anca Poterasu Gallery.

Considerat unul dintre cei mai promitatori tineri artisti romani, Daniel Djamo (n. 1987) traieste, lucreaza si studiaza la Bucuresti, in prezent fiind doctorand al Universitatii Nationale de Arta. Prin intermediul lucrarilor sale care imbina instalatia cu arta video si fotografia, Djamo exploreaza universul captivant oferit de istoriile personale si de grup.

Talentul sau a fost recompensat deja cu premii importante precum: ESSL, Henkel Art.Award. Young artist’s prize CEE, Startpoint Prize Romania si premiul Universitatii Nationale de Arta. Lucrarile sale au fost prezentate in expozitii din tara, dar si din Germania, Italia, Canada, Olanda, SUA, Portugalia sau Anglia, iar proiectele video ce-i poarta semnatura au rulat in numeroase festivaluri de film si de arta video.

Anca Poterasu Gallery, str. Plantelor, nr. 56, Bucuresti

Foto: Alexandra Diaconu (Das Sasha)

PUBLISHED ON 25.02.2014

more in Mood Board