WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Expozitia Daniel Djamo / items @ Anca Poterasu Gallery

Expozitia Daniel Djamo / items @ Anca Poterasu Gallery

Incarcate cu cele mai dragi amintiri, unele obiecte, oricat ar parea de banale, capata pentru noi valori supradimensionate. Adesea, se transforma intr-un fel de masina a timpului personala, care ne conduce din prezent pana in trecutul de care ne este dor. Pornind de la astfel de obiecte cu povesti, Daniel Djamo a conturat conceptul expozitiei 'items', deschisa la Anca Poterasu Gallery din Bucuresti, pana pe 21 martie 2014.

Un medalion-fard al bunicii paterne, care gazduieste acum, in locul pudrei, doua fotografii ale mamei, un diafilm din copilarie, un papion purtat in prima zi de scoala sau o batista, ultimul lucru primit de la bunicul din partea tatalui, se regasesc printre cele 9 obiecte prezentate de artist in cadrul expozitiei. Pentru a descrie importanta pe care o au pentru el, Djamo a alaturat cateva cuvinte despre istoria fiecaruia, impreuna cu o serie de fotografii ce reproduc detalii ale obiectelor, la o scara mai mare decat dimensiunea lor reala.

items (articole) aduna obiectele la care tin cel mai mult. Cu toate ca sunt marunte si poate neatragatoare, acestea au o valoare istorica. Am fost mereu interesat de jurnale, de povesti si de transformarea banalului in arta, folosind fotografia si videoul ca mijloace de documentare. In items, incerc sa conturez o imagine a dezvoltarii mele, trecuta prin filtrul lucrurilor primite de la cei apropiati. Alegerea fotografierii macro a venit din dorința de a le face grandioase, marete, de a le transforma in posibile obiecte de cult. Imaginile sunt puse in directa legatura cu palpabilul, obiectele fiind prezentate intr-o nota muzeala, sub forma unei instalatii”, spune Daniel Djamo despre conceptul expozitiei sale – conform Anca Poterasu Gallery.

Considerat unul dintre cei mai promitatori tineri artisti romani, Daniel Djamo (n. 1987) traieste, lucreaza si studiaza la Bucuresti, in prezent fiind doctorand al Universitatii Nationale de Arta. Prin intermediul lucrarilor sale care imbina instalatia cu arta video si fotografia, Djamo exploreaza universul captivant oferit de istoriile personale si de grup.

Talentul sau a fost recompensat deja cu premii importante precum: ESSL, Henkel Art.Award. Young artist’s prize CEE, Startpoint Prize Romania si premiul Universitatii Nationale de Arta. Lucrarile sale au fost prezentate in expozitii din tara, dar si din Germania, Italia, Canada, Olanda, SUA, Portugalia sau Anglia, iar proiectele video ce-i poarta semnatura au rulat in numeroase festivaluri de film si de arta video.

Anca Poterasu Gallery, str. Plantelor, nr. 56, Bucuresti

Foto: Alexandra Diaconu (Das Sasha)

PUBLISHED ON 25.02.2014

more in Mood Board