INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Eugenia Zoloto. Arta din hartie decupata.
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Eugenia Zoloto. Arta din hartie decupata.

Instagramul este pentru mine un fel de Tara Minunilor. Fiecare calatorie virtuala ma intampina cu ceva care ma impresioneaza si imi inspira ziua. Aici am descoperit-o pe Eugenia Zoloto, a carei activitate o urmaresc deja de ceva vreme. Ea realizeaza arta din hartie decupata, iar lucrarile ce ii poarta semnatura iau cele mai diverse forme. Unele seamana cu broderii pe cat de laborioase pe atat de delicate, altele devin sculpturi colorate sau ilustratii simpatice.

Eugenia Zoloto este din Ucraina si locuieste in prezent in Kiev. Arta a facut parte din viata ei inca din copilarie, cand parintii au incurajat-o sa ia parte la tot felul de cursuri. Alegerea hartiei ca mediu de expresie a creativitatii avea sa vina doar dupa ani de explorari insotite, deopotriva, de suisuri si coborasuri.

eugenia zoloto arta din hartie decupata
Mothers work

Spune-mi cateva cuvinte despre pregatirea ta in arta?

Bunicile mele erau creative. Brodau, coseau si tricotau, iar mie imi placea de mica sa le urmaresc cum lucreaza. Au urmat, apoi, scoala si cursurile de specialitate care m-au facut sa privesc arta cu dezamagire. Profesoara imi spunea mereu ca nu desenez bine, fara sa imi explice de ce. Fiind copil, credeam ca nu exista arta “gresita”, dar, dupa un an de desenat gresit, e de la sine inteles ca nu mi-am mai dorit sa urmez cursurile de arta. Am devenit cu adevarat libera abia la facultate (unde evident nu m-am specializat in arta). Desenam peste tot si am explorat diferite materiale. Am invatat experimentand si am detestat orice tinea de modul “corect” de a invata. Drumul a fost unul destul de dificil, dar totodata foarte interesant.

Cum ai inceput sa faci arta din hartie decupata?

Intr-o zi, am descoperit pe Internet lucrari de arta din hartie. Erau doar cateva imagini, dar m-au impresionat foarte tare. Asa ca am luat un cutter si un caiet de schite si am inceput sa decupez. Rezultatul a fost groaznic, dar procesul mi s-a parut foarte interesant si am inteles ca nu o sa ma opresc niciodata. Si acum sunt in acest proces. La cateva luni dupa, am gasit si ustensile speciale (cutting mat, hartie, cuttere x-acto). Se intampla in urma cu cinci ani si mi-a fost destul de greu pe atunci sa le gasesc in tara.

arta din hartie decupata eugenia zoloto
Paper heart

Cu ce te-a convins hartia sa o alegi ca mediu de expresie a creativitatii tale?

Timp de trei ani, hartia a fost doar un hobby pentru mine. Am descoperit ca are mult mai multe calitati decat mi-as fi putut imagina. Pot construi o lume 3D dintr-o coala imensa sau pot realiza o miniatura, folosind doar o bucata din ea. Acest lucru inca ma fascineaza in fiecare zi. Hartia nu este doar pentru desen, ea poate deveni o sculptura, o ilustratie, o decoratiune, arta, o rochie – orice doresti.

Cat dureaza realizarea unei lucrari?

Lucrarile sunt intotdeauna diferite ca dimensiuni sau ca grosime, astfel incat realizarea lor dureaza incepand de la doua ore, in cazul celor mici, si pana la doua saptamani in cazul celor foarte mari – doua saptamani insemnand intre 2 si 8 ore de munca in fiecare zi.

In cazul in care decupezi ceva gresit, exista moduri in care sa camuflezi rezultatul sau trebuie sa o iei de la inceput?

Cand fac o greseala, pot sa o folosesc ca pe o noua directie a lucrarii. De exemplu, in cazul unei mici taieturi mai dure, pot sa revin asupra ei si sa o transform intr-un fluture. Alteori, insa, daca tai mana fetei mele de hartie, trebuie sa accept ca am lucrat 20 de ore degeaba. Pot sa schimb conceptul lucrarii intr-un colaj si sa realizez o mana noua pe care sa o lipesc. Insa, daca ideea lucrarii era sa fie dintr-o singura piesa, atunci o pun deoparte intr-o cutie, cu gandul ca poate imi va fi de folos la un moment dat… insa nu in acel moment. Si toata magia dispare.:)

Ce te inspira?

Visele mele, cartile si melodiile preferate, ceea ce ma inconjoara, povestile oamenilor, expresiile pot sa imi inspire lucrarile. Factorii sunt intotdeauna diferiti. Cred ca ai observat ca ma inspira natura feminina si mai ales natura, in general. Moliciunea, tandretea, salbaticia naturii, lumina, contrastele ei ma atrag cel mai tare.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre universul creativ al Eugeniei Zoloto, ii poti urmari activitatea pe contul de Instagram sau pe Behance.net. Lucrarile ei poti fi achizitionate din magazinul intitulat de ea ArtHeartsShop si gazduit pe Etsy.com.

PUBLISHED ON 08.07.2016

more in Conversation Marks