INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Emotion in Motion

Digitalul a schimbat mult felul in care interactionam cu fotografia. Pe de-o parte, ne-a adus-o mai aproape, iar multi am integrat-o in rutina de zi cu zi. Un smartphone si, daca vrem, putem imortaliza orice si oricat. Pe de alta parte, a stabilit o granita intre noi si imaginile realizate. Ecranul impune un fel de relatie la distanta.

In acest context, un proiect fotografic ce reduce la zero distanta dintre privitor si imagine devine un generator de emotii… instant. Gazduita de Kube Musette, pana 22 iulie, expozitia Emotion in Motion reuneste perspectivele a 12 artisti romani si internationali asupra uneia dintre cele mai oneste, dinamice si imprevizibile formate de fotografie: polaroidul. El limiteaza incercarile pe care le ai la dispozitie pentru a surprinde un anumit cadru si nu ofera posibilitatea de a retusa detalii in Photoshop si nici de a multiplica momentul.

Emotion in Motion este prima expozitie Romanian Polaroid Photographers (RPP) din Bucuresti, dupa ce proiectul fondat Ioana Cristina Casapu si Dragos Malaescu a debutat anul trecut la Barcelona. “Multi dintre romanii care fotografiaza Polaroid nu mai locuiesc in tara, asa ca a fost destul de dificil sa ii vanam si sa inchegam acest proiect cu alti fotografi decat in editiile precedente. Show-ul din Bucuresti este la prima editie de sine statatoare si respecta formula din Barcelona: un produs complex, la intalnirea dintre arta fotografica, design si instalatie in spațiul expozitional, aducand impreuna oameni din jurnalism, fotografie, design, arhitectura si prelucrare lemn,” povesteste Ioana.

Cele aproximativ 100 de fotografii instant semnate de Matei Branea, Anton Roland Laub, Ioana Cristina Casapu, Cosmin Bumbut, Ina Ionescu, Barna Nemethi, Andrei Nico, Horia Brebeneanu, Irina Magurean, Sven Van Driessche, Andres Aguilar Caro si Rachel Frank sunt prezentate sub forma unei instalatii concepute de Ana Teodorescu si Irina Constantin de la MOFT. “Cand RPP au luat legatura cu studioul de design MOFT, au agreat ca aceasta emotie in miscare este sintagma care descrie cel mai fidel nasterea unei imagini pe Polaroid, si de aici MOFT a propus ideea cu instalatia interactiva care sustine contextul show-ului.”

Am vazut imagini care documenteaza Mineriada din luna iunie a lui 1990, cateva lucrari obtinute prin dubla expunere, portrete, fotografii care exploreaza relatia cu trupul si ilustratii realizate peste polaroid. Instalatia permite vizitatorilor sa interationeze cu o parte dintre fotografii. Prinse cu fire transparente de tavanul incaperii, ele par a fi suspendate in aer. Publicul poate nu doar sa le priveasca, ci si sa le atinga, sa le intoarca pe toate partile, sa le fotografieze. “Proiectul MOFT pentru expozitia RPP in spatiul KUBE Musette transpune in concret trasaturile principale ale unui polaroid: miscarea, efemeritatea si dinamismul, caracterisitici pe care le urmareste pana in detaliile compozitiei. Privitorul este implicat activ in spatiu. Invitat central la contemplare in lumea Emotion in Motion a celor 12 autori, acesta este mai apoi ghidat catre fiecare dintre ei, prin traseul circular al instalatiei,” completeaza Ioana Casapu.

Vernisajul a avut loc pe 17 august, iar expozitia ramane pe Calea Victoriei si zilele urmatoare. Poate fi vizitata vineri, 19 august, intre orele 19.00 – 22.00, iar in weekend, 20-21 august, intre orele 15.00 – 22.00. Pentru mai multe detalii si fotografii, intra pe pagina evenimentului Emotion in Motion.

Imagini cu instalatia: Ioana Casapu si Ana Teodorescu
Imagini de la vernisaj: Arhiva personala

PUBLISHED ON 19.08.2016

more in Mood Board