INSPIRATIE

Denimul pe podiumul haute couture...

Denimul a parut, mult timp, aproape evitat in colectiile haute couture,…

INSPIRATIE

LOEWE & Jonathan Anderson, 11...

Zilele trecute, Jonathan Anderson si-a anuntat plecarea de la LOEWE, casa…

WE LIKE

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport…

INSPIRATIE

ADN-ul caselor de moda

Retragerea unei persoane din rolul de director de creatie demareaza in…

INSPIRATIE

Moda secolelor trecute, regandita la...

Moda din prezent se creioneaza cu ajutorul reperelor din trecut, chiar…

WE LIKE

Firul rosu al artei semnate...

Chiharu Shiota construieste instalatii impresionante din fire textile, puse adesea impreuna…

INSPIRATIE

O canapea, mai multe mese...

Trendul de a aseza mai multe mese de cafea in fata…

Femei care ne inspira

Stefana Maior. ARTICLE TEN.

Stefana Maior a lansat recent ARTICLE TEN, un brand vestimentar descris in perechi de atribute contrastante, aduse impreuna de acelasi fir rosu: libertatea de exprimare. Privind cariera ei din perspectiva contrastelor, nu pare deloc intamplator ca studiile si experienta ei profesionala de pana acum acopera atat partea creativa a modei, cat si cea de business. Odata cu ARTICLE TEN, am realizat ca, in ciuda anilor care au trecut din 2012 pana in prezent, memoria mea a pastrat intr-un sertar al ei colectia cu care Stefana Maior a absolvit design vestimentar la UNArte. S-au schimbat multe lucruri de atunci, asa cum spune ea in acest interviu, dar sunt si lucruri care s-au pastrat. Despre acestea, precum si despre noul drum pe care a pornit, despre provocari, curaj si inspiratie, te invit sa citesti in randurile care urmeaza. Intre nou si vechi, opulent si simplu, edgy si elegant, rebel si romantic, ARTICLE TEN se situeaza la intersectia unor zone creative, aflate in contrast. Care sunt atuurile si provocarile acestui loc ales de tine? Cred ca in zona asta de contraste ma simt cu adevarat libera sa creez ceva special si cu care rezonez profund. Nu doar in moda ma regasesc in acest joc al contrastelor, ci si in alte aspecte ale vietii: design interior, mancare, chiar si i...

Arta & Design
Autor: Ioana Lovin

Emotion in Motion

Digitalul a schimbat mult felul in care interactionam cu fotografia. Pe de-o parte, ne-a adus-o mai aproape, iar multi am integrat-o in rutina de zi cu zi. Un smartphone si, daca vrem, putem imortaliza orice si oricat. Pe de alta parte, a stabilit o granita intre noi si imaginile realizate. Ecranul impune un fel de relatie la distanta.

In acest context, un proiect fotografic ce reduce la zero distanta dintre privitor si imagine devine un generator de emotii… instant. Gazduita de Kube Musette, pana 22 iulie, expozitia Emotion in Motion reuneste perspectivele a 12 artisti romani si internationali asupra uneia dintre cele mai oneste, dinamice si imprevizibile formate de fotografie: polaroidul. El limiteaza incercarile pe care le ai la dispozitie pentru a surprinde un anumit cadru si nu ofera posibilitatea de a retusa detalii in Photoshop si nici de a multiplica momentul.

Emotion in Motion este prima expozitie Romanian Polaroid Photographers (RPP) din Bucuresti, dupa ce proiectul fondat Ioana Cristina Casapu si Dragos Malaescu a debutat anul trecut la Barcelona. “Multi dintre romanii care fotografiaza Polaroid nu mai locuiesc in tara, asa ca a fost destul de dificil sa ii vanam si sa inchegam acest proiect cu alti fotografi decat in editiile precedente. Show-ul din Bucuresti este la prima editie de sine statatoare si respecta formula din Barcelona: un produs complex, la intalnirea dintre arta fotografica, design si instalatie in spațiul expozitional, aducand impreuna oameni din jurnalism, fotografie, design, arhitectura si prelucrare lemn,” povesteste Ioana.

Cele aproximativ 100 de fotografii instant semnate de Matei Branea, Anton Roland Laub, Ioana Cristina Casapu, Cosmin Bumbut, Ina Ionescu, Barna Nemethi, Andrei Nico, Horia Brebeneanu, Irina Magurean, Sven Van Driessche, Andres Aguilar Caro si Rachel Frank sunt prezentate sub forma unei instalatii concepute de Ana Teodorescu si Irina Constantin de la MOFT. “Cand RPP au luat legatura cu studioul de design MOFT, au agreat ca aceasta emotie in miscare este sintagma care descrie cel mai fidel nasterea unei imagini pe Polaroid, si de aici MOFT a propus ideea cu instalatia interactiva care sustine contextul show-ului.”

Am vazut imagini care documenteaza Mineriada din luna iunie a lui 1990, cateva lucrari obtinute prin dubla expunere, portrete, fotografii care exploreaza relatia cu trupul si ilustratii realizate peste polaroid. Instalatia permite vizitatorilor sa interationeze cu o parte dintre fotografii. Prinse cu fire transparente de tavanul incaperii, ele par a fi suspendate in aer. Publicul poate nu doar sa le priveasca, ci si sa le atinga, sa le intoarca pe toate partile, sa le fotografieze. “Proiectul MOFT pentru expozitia RPP in spatiul KUBE Musette transpune in concret trasaturile principale ale unui polaroid: miscarea, efemeritatea si dinamismul, caracterisitici pe care le urmareste pana in detaliile compozitiei. Privitorul este implicat activ in spatiu. Invitat central la contemplare in lumea Emotion in Motion a celor 12 autori, acesta este mai apoi ghidat catre fiecare dintre ei, prin traseul circular al instalatiei,” completeaza Ioana Casapu.

Vernisajul a avut loc pe 17 august, iar expozitia ramane pe Calea Victoriei si zilele urmatoare. Poate fi vizitata vineri, 19 august, intre orele 19.00 – 22.00, iar in weekend, 20-21 august, intre orele 15.00 – 22.00. Pentru mai multe detalii si fotografii, intra pe pagina evenimentului Emotion in Motion.

Imagini cu instalatia: Ioana Casapu si Ana Teodorescu
Imagini de la vernisaj: Arhiva personala

PUBLISHED ON 19.08.2016

more in Mood Board