INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) gazduieste, pana pe 17 aprilie 2016, expozitia “EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”. O selectie de picturi si sculpturi semnate de 21 de artiste ilustreaza un capitol din istoria artei romanesti prea putin explorat pana acum.

egal arta si feminist in romania moderna 4Cecilia Cutescu-Storck

Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrascu, Merica Ramniceanu, Magdalena Radulescu, Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp se regasesc printre femeile care au reusit sa-si faca auzite ideile artistice pe un taram dominat de voci masculine. Totodata, ele si-au sustinut ideile dincolo de universul artei si au militat pentru drepturi si sanse egale in societate.

Inainte de vernisajul expozitiei din 16 decembrie, curatoarea Valentina Iancu a povestit pe pagina ei de Facebook despre oportunitatile si limitarile acestui proiect: “Saptamana viitoare se deschide, in sfarsit, o expozitie care mi-e draga, de care m-am apucat convinsa fiind ca feminismul pentru mine nu este o cauza, ci o identitate. Am descoperit o istorie fascinanta, foarte putin cunoscuta si foarte greu de inchegat din fragmetele pastrate. Primul val feminist, afirmat in Romania secolului XIX, a reusit prin lupte sustinute sa deschida drumul femeilor spre viata publica. In acest context s-au afirmat primele artiste, multe dintre ele cu o puternica identitate feminista. Bineinteles, intre proiectul ideal si expozitia <Egal. Arta si feminism in Romania moderna> se afla o prapastie de neajunsuri despre care o sa vorbesc pe larg, cu alta ocazie.”

egal arta si feminist in romania moderna (2)Nutzi Acontz

egal arta si feminist in romania moderna (5)Cecilia Cutescu-Storck

Pe langa lucrarile din patrimoniul MNAR, fac parte din expozitie si cateva piese necunoscute publicului, imprumutate de la familiile artistelor Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp. Selectia este completata de picturi si sculpturi aduse din alte muzee, precum: Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul “Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, Muzeul de Arta Constanta si Muzeul de Arta Vizuala Galati.

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 21.12.2015

more in Mood Board