EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) gazduieste, pana pe 17 aprilie 2016, expozitia “EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”. O selectie de picturi si sculpturi semnate de 21 de artiste ilustreaza un capitol din istoria artei romanesti prea putin explorat pana acum.

egal arta si feminist in romania moderna 4Cecilia Cutescu-Storck

Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrascu, Merica Ramniceanu, Magdalena Radulescu, Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp se regasesc printre femeile care au reusit sa-si faca auzite ideile artistice pe un taram dominat de voci masculine. Totodata, ele si-au sustinut ideile dincolo de universul artei si au militat pentru drepturi si sanse egale in societate.

Inainte de vernisajul expozitiei din 16 decembrie, curatoarea Valentina Iancu a povestit pe pagina ei de Facebook despre oportunitatile si limitarile acestui proiect: “Saptamana viitoare se deschide, in sfarsit, o expozitie care mi-e draga, de care m-am apucat convinsa fiind ca feminismul pentru mine nu este o cauza, ci o identitate. Am descoperit o istorie fascinanta, foarte putin cunoscuta si foarte greu de inchegat din fragmetele pastrate. Primul val feminist, afirmat in Romania secolului XIX, a reusit prin lupte sustinute sa deschida drumul femeilor spre viata publica. In acest context s-au afirmat primele artiste, multe dintre ele cu o puternica identitate feminista. Bineinteles, intre proiectul ideal si expozitia <Egal. Arta si feminism in Romania moderna> se afla o prapastie de neajunsuri despre care o sa vorbesc pe larg, cu alta ocazie.”

egal arta si feminist in romania moderna (2)Nutzi Acontz

egal arta si feminist in romania moderna (5)Cecilia Cutescu-Storck

Pe langa lucrarile din patrimoniul MNAR, fac parte din expozitie si cateva piese necunoscute publicului, imprumutate de la familiile artistelor Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp. Selectia este completata de picturi si sculpturi aduse din alte muzee, precum: Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul “Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, Muzeul de Arta Constanta si Muzeul de Arta Vizuala Galati.

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 21.12.2015

more in Mood Board