EDITOR'S CHOICE

Bretonul scurt. De la Audrey...

Bretonul reprezinta una dintre cele mai simple variante de a obtine…

EDITOR'S CHOICE

Culorile. Mic glosar de interpretari...

O culoare poate lua forma unui obiect sau numele unui designer,…

EDITOR'S CHOICE

Wrapped Around Your Finger

Inelele sunt cele mai fotografiate bijuterii din telefonul meu. Am observat…

INSPIRATIE

Pulover sau cardigan?

Pulover sau cardigan? Este intrebarea care mi-a venit in minte zilele…

EDITOR'S CHOICE

Acasa. “Work in progress”.

Acasa ramane “work in progress”, indiferent cat timp a trecut de…

PARTENERIAT MEDIA

Castigatorii Digital Divas Awards 2024

Cea de-a 12-a editie Digital Divas Awards a avut loc, pe…

INSPIRATIE

I am: Celine Dion. O...

Celine Dion e printre putinii artisti care se regasesc pe coloana…

Editor's Choice

Puzzle-uri de tot felul

Puzzle-urile se afla in topul cadourilor mele din ultima perioada, oferite si primite deopotriva. Cele clasice ma conecteaza instant la momente dragi din copilarie, iar asta le garanteaza un loc special pe viata. Printre cele din amintirile recente, unele au primit inca o dimensiune, chiar si lumini led, si au devenit fragmente in miniatura din lumea inconjuratoare. Doua imagini compuse din sute de piese din carton stau si azi agatate de un perete in apartamentul in care am crescut. Au fost munca in echipa daca punem la socoteala sprijinul moral oferit. Altfel, contributia mea n-a fost una semnificativa - eram prea mica si nerabdatoare, dar mi s-a intiparit in minte perioada in care au fost facute si bucuria starnita de lungile cautari incheiate cu cate o reusita. De curand, am construit un puzzle 3D, primit cadou de ziua mea. O sera cu o atmosfera calda, la care visez, de mult timp, in viata reala si pe care o am, deocamdata, la o dimensiune care sa-i permita sa stea printre cartile din biblioteca. Mi-a luat cateva ore bune sa asez fiecare piesa la locul ei, intr-o ordine urmata cu atentie si rabdare. Pe masura ce dadeam paginile manualului de instructiuni, sera mea capata o forma din ce in ce mai clara. O scara serpuita, un dulapior, o ladita cu flori, o carte, dou...

Inapoi Inainte
E/MOTION. Moda in tranzitie.
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

E/MOTION. Moda in tranzitie.

E/MOTION. Fashion in Transition (E/MOTION. Moda in tranzitie) este o expozitie gazduita din septembrie pana pe 23 ianuarie 2022, la MoMu – Fashion Museum Antwerp din Belgia. Mi-a atras atentia pentru ca exploreaza conceptul de moda ca expresie a emotiei, a fricii si a dorintei in societate. De aici si titlul care jongleaza cu cuvintele emotie si miscare. Moda in tranzitie reprezinta de altfel un subiect de actualitate. Din acest motiv, o cercetare care aduce la un loc mai multe puncte de vedere si mai multe momente de cotitura prin care a trecut societatea si, odata cu ea, moda ofera vizitatorilor o perspectiva ampla.


Imagine de coperta realizata de David Sims, The Face, January 1998, © David Sims / Art Partner, model: Bridget Hall, makeup: Linda Cantello

Cand am inceput sa inteleg vestimentatia ca moda, nu doar ca haine cu care ne imbracam zi de zi, am aflat inevitabil ca moda e ceva cu care trebuie sa tii pasul, dar si ca viteza cu care se misca industria poate fi covarsitoare.

Am aflat despre tendinte si despre cum acestea urmeaza dorintele oamenilor, chiar daca, nu de putine ori, am avut senzatia ca lucrurile se intampla invers. Asta poate si din cauza ca, atunci cand viata se desfasoara in ritmul ei firesc, oricat de rapid ar fi el, schimbarile nu se produc abrupt pentru toti, mai degraba se insinueaza in vietile noastre.

Pandemia a dat insa lumea peste cap cu totul. Imprevizibilul ne-a fortat sa ne adaptam aproape pe loc la ceea ce avea sa fie numita de multi noua normalitate. Din cauza ca ne-am confruntat, in acelasi timp, cu o criza generata de aceeasi situatie, experientele noastre, desi niciodata identice, au multe in comun: emotii, frici, dorinte. Si da, aceasta criza a afectat si mersul industriei modei, iar adaptarea ei la societatea actuala a fost poate mai vizibila ca niciodata pana acum.

“Prin intermediul unor teme precum corpul femeii, 9/11, identitate si supraveghere, expozitia analizeaza felul in care moda poate semnala si chiar anticipa diferitele emotii traite de societate. Moda se situeaza in centrul vietii contemporane, iar artistii si designerii joaca roluri principale in conturarea unor imagini si a unui sens in perioade de schimbari fundamentale si sistemice. Moda a avut un dialog constant cu – si chiar a prezis – diferite crize si tranzitii. Moda poate augmenta, ca niciun alt mediu, emotiile pure ale societatii. Intelegerea modei reprezinta o cale de a intelege si chiar de a articula atat adevarurile pline de speranta ale lumii, cat si pe cele incomode.” Acesta este un fragment din descrierea expozitiei.


Delphine Desane, coperta Vogue Italia, ianuarie 2020, Model: Assa Baradji, © Photo: Laurence Prat. Condé Nast Italia

Curatoriata de Kaat Debo si Elisa De Wyngaert, ea nu se concentreaza pe contextul actual, desi este legata inevitabil si de provocarile cauzate de pandemie. Proiectul analizeaza mai multe evenimente petrecute in ultimele trei decenii si chestioneaza cum se poate reinventa moda ca industrie. Totodata, isi concentreaza atentia si asupra rolului pe care il vor juca designerii in viitor.

Expozitia E/MOTION. Fashion in Transition este impartita pe capitole. Fiecare dintre ele reprezinta un portal catre o perioada marcata de schimbari sociale, politice sau psihologice, ilustrata prin tinute vestimentare, lucrari de arta, fotografie, materiale video sau alte forme de documentare a temelor respective. Acestea sunt semnate de nume ca: Alexander McQueen, Barbara Kruger, Cindy Sherman, David Sims, Demna Gvasalia, Helmut Lang, Jenny Holzer, Juergen Teller, Martin Margiela, Minju Kim, Nick Knight, Phoebe Philo, Raf Simons, Sho Shibuya, Simone Rocha, Steven Meisel sau Walter Van Beirendonck.

Chiar daca nu voi ajunge la Antwerp pentru a vedea expozitia live, apreciez ca online-ul imi ofera ocazia de a descoperi mici fragmente. Pe langa forma unei expozitii, conceptul este transpus si intr-o carte cu acelasi nume. E/MOTION. Fashion in Transition reprezinta unul dintre proiectele care marcheaza redeschiderea MoMu, dupa o perioada de trei ani in care muzeul a fost renovat.


Helmut Lang Spring-Summer 2000, editorial ‘The Next Way’, Vogue Italia, Martie 2000, Model: Amber Vailetta © Photo: Peter Lindbergh
Campania Vivienne Westwood Spring-Summer 1999, © Photo: Gian Paolo Barbieri

Raf Simons Spring-Summer 2002, © Photo: Catwalkpictures
Ester Manas Autumn-Winter 2019-20, © Photo: Jacq Harriet

Campania Prada Autumn-Winter 1998-99, Model: Angela Lindvall, © Photo: Norbert Schoerner

Sursa foto si info: MoMu

PUBLISHED ON 08.09.2021

more in Fashion Etc