INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

RED CARPET

Met Gala 2025. Tailored for...

Tailored for You a fost codul vestimentar al editiei Met Gala…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
E/MOTION. Moda in tranzitie.
Inspiratie
Autor: Ioana Lovin

E/MOTION. Moda in tranzitie.

E/MOTION. Fashion in Transition (E/MOTION. Moda in tranzitie) este o expozitie gazduita din septembrie pana pe 23 ianuarie 2022, la MoMu – Fashion Museum Antwerp din Belgia. Mi-a atras atentia pentru ca exploreaza conceptul de moda ca expresie a emotiei, a fricii si a dorintei in societate. De aici si titlul care jongleaza cu cuvintele emotie si miscare. Moda in tranzitie reprezinta de altfel un subiect de actualitate. Din acest motiv, o cercetare care aduce la un loc mai multe puncte de vedere si mai multe momente de cotitura prin care a trecut societatea si, odata cu ea, moda ofera vizitatorilor o perspectiva ampla.


Imagine de coperta realizata de David Sims, The Face, January 1998, © David Sims / Art Partner, model: Bridget Hall, makeup: Linda Cantello

Cand am inceput sa inteleg vestimentatia ca moda, nu doar ca haine cu care ne imbracam zi de zi, am aflat inevitabil ca moda e ceva cu care trebuie sa tii pasul, dar si ca viteza cu care se misca industria poate fi covarsitoare.

Am aflat despre tendinte si despre cum acestea urmeaza dorintele oamenilor, chiar daca, nu de putine ori, am avut senzatia ca lucrurile se intampla invers. Asta poate si din cauza ca, atunci cand viata se desfasoara in ritmul ei firesc, oricat de rapid ar fi el, schimbarile nu se produc abrupt pentru toti, mai degraba se insinueaza in vietile noastre.

Pandemia a dat insa lumea peste cap cu totul. Imprevizibilul ne-a fortat sa ne adaptam aproape pe loc la ceea ce avea sa fie numita de multi noua normalitate. Din cauza ca ne-am confruntat, in acelasi timp, cu o criza generata de aceeasi situatie, experientele noastre, desi niciodata identice, au multe in comun: emotii, frici, dorinte. Si da, aceasta criza a afectat si mersul industriei modei, iar adaptarea ei la societatea actuala a fost poate mai vizibila ca niciodata pana acum.

“Prin intermediul unor teme precum corpul femeii, 9/11, identitate si supraveghere, expozitia analizeaza felul in care moda poate semnala si chiar anticipa diferitele emotii traite de societate. Moda se situeaza in centrul vietii contemporane, iar artistii si designerii joaca roluri principale in conturarea unor imagini si a unui sens in perioade de schimbari fundamentale si sistemice. Moda a avut un dialog constant cu – si chiar a prezis – diferite crize si tranzitii. Moda poate augmenta, ca niciun alt mediu, emotiile pure ale societatii. Intelegerea modei reprezinta o cale de a intelege si chiar de a articula atat adevarurile pline de speranta ale lumii, cat si pe cele incomode.” Acesta este un fragment din descrierea expozitiei.


Delphine Desane, coperta Vogue Italia, ianuarie 2020, Model: Assa Baradji, © Photo: Laurence Prat. Condé Nast Italia

Curatoriata de Kaat Debo si Elisa De Wyngaert, ea nu se concentreaza pe contextul actual, desi este legata inevitabil si de provocarile cauzate de pandemie. Proiectul analizeaza mai multe evenimente petrecute in ultimele trei decenii si chestioneaza cum se poate reinventa moda ca industrie. Totodata, isi concentreaza atentia si asupra rolului pe care il vor juca designerii in viitor.

Expozitia E/MOTION. Fashion in Transition este impartita pe capitole. Fiecare dintre ele reprezinta un portal catre o perioada marcata de schimbari sociale, politice sau psihologice, ilustrata prin tinute vestimentare, lucrari de arta, fotografie, materiale video sau alte forme de documentare a temelor respective. Acestea sunt semnate de nume ca: Alexander McQueen, Barbara Kruger, Cindy Sherman, David Sims, Demna Gvasalia, Helmut Lang, Jenny Holzer, Juergen Teller, Martin Margiela, Minju Kim, Nick Knight, Phoebe Philo, Raf Simons, Sho Shibuya, Simone Rocha, Steven Meisel sau Walter Van Beirendonck.

Chiar daca nu voi ajunge la Antwerp pentru a vedea expozitia live, apreciez ca online-ul imi ofera ocazia de a descoperi mici fragmente. Pe langa forma unei expozitii, conceptul este transpus si intr-o carte cu acelasi nume. E/MOTION. Fashion in Transition reprezinta unul dintre proiectele care marcheaza redeschiderea MoMu, dupa o perioada de trei ani in care muzeul a fost renovat.


Helmut Lang Spring-Summer 2000, editorial ‘The Next Way’, Vogue Italia, Martie 2000, Model: Amber Vailetta © Photo: Peter Lindbergh
Campania Vivienne Westwood Spring-Summer 1999, © Photo: Gian Paolo Barbieri

Raf Simons Spring-Summer 2002, © Photo: Catwalkpictures
Ester Manas Autumn-Winter 2019-20, © Photo: Jacq Harriet

Campania Prada Autumn-Winter 1998-99, Model: Angela Lindvall, © Photo: Norbert Schoerner

Sursa foto si info: MoMu

PUBLISHED ON 08.09.2021

more in Fashion Etc