EDITOR'S CHOICE

Comète, un nou parfum in...

Comète de la CHANEL demonstreaza ca un parfum poate fi purtat…

AMINTIRI

Moda anilor ’90, din copilarie...

Moda anilor ’90 a revenit in trend de cateva sezoane si…

ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Docuart Fest 2016

Docuart Fest 2016

Peste 40 de filme documentare romanesti vor fi proiectate la Docuart Fest, intre 27 septembrie si 2 octombrie 2016. Cea de-a cincea editie a evenimentului este gazduita de Cinemateca Eforie si Cinema Muzeul Taranului – Studioul Horia Bernea din Bucuresti.

La cele trei sectiuni ale competitiei – principala, studenteasca si documentar de televiziune – participa, in acest an, 25 de documentare selectate din peste 70 de inscrieri. Printre ele se regasesc: Doar o rasuflare, regia: Monica Lazurean-Gorgan, Proiectionistul, regia: Norbert Fodor, Imagini din vis, regia: Sorin Luca, Ultimul caldarar, regia: Cosmin Bumbut si Elena Stancu, Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea, regia: Alex Pintica, Se vede tot? Tehnic, nu, stati linistiti, regia: Vera Suratel, Perfection Is Forever, regia: Mara Trifu, Lume, ia-ma in brate, eu vin, regia: Violeta Gorgos, Flotant pe strada Ibraileanu, regia Vasile Arhire.

 “Miscarea documentarista romaneasca devine o industrie in sine. Cele peste 70 de filme inscrise demonstreaza vitalitatea si diversitatea subiectelor abordate atat de regizorii debutanti, cat si de cei consacrati. Documentarul a devenit din «ruda saraca a fictiunii», un gen din ce in ce mai apreciat si mai popular”, spune Daniela Apostol, directorul festivalului.

“Stiam ca se fac multe documentare in Romania si, totusi, am fost surprinsa de numarul foarte mare de inscrieri. Am avut de unde alege si asta se reflecta si in alegerile finale – toate sectiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la sectiunile studentesti si la productiile de televiziune. Daca in alti ani, cele mai multe documentare inscrise au fost observationale, pana in punctul in care m-am declarat satula, anul acesta am vazut multe rockumentare, documentare hibrid, ancheta si esee inclasabile. Avem confirmari si revelatii. In tot cazul, cele 6 zile de proiectie ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen pana de curand pe nedrept neglijat pe aici”, adauga Anca Gradinariu, critic de film si membru al comisiei de preselectie.

Pe langa filmele din competitie, Docuart Fest include in programul sau si alte 20 de proiectii, dezbateri, sesiuni de master class si activitati care vor fi anuntate odata cu publicarea programului oficial al evenimentului.

Intrarea la festival este libera.

Lista filmelor selectate de comisia de preselectie si alte detalii despre festival, gasesti pe festival.docuart.ro.

Foto si info: Docuart Fest

 

PUBLISHED ON 14.09.2016

more in Newsroom