WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

INSPIRATIE

Elsa Peretti, Tiffany & Co....

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala,…

We like

NIKE: Form Follows Motion

Nike a fost dintotdeauna mai mult decat un brand de sport - pentru ca a sustinut miscarea atletilor, dar a determinat miscari si in societate si in cultura urbana. A provocat normele si a definit spiritul si vibe-ul unor generatii. Cu prima sa expozitie de muzeu la Vitra Design Museum, Nike deschide perspectiva dincolo de produs in sine, in istoria culturala a acestui brand si reface traseul influentei sale in sport, moda si activism din ultimii 50 de ani. Si totul a pornit de la primul pas. Adica de la primul lor pantof de atletism - "the moon shoe" creat de Bill Bowerman si Phil Knight. Astazi, sneakersii sunt omniprezenti in viata noastra, in peisajul comercial si cultural, si poate ca ne este aproape imposibil sa ne imaginam cum atunci erau o prezenta de nisa, fiind purtati doar de copii de liceu sau de atletii profesionisti. Asa ca povestea unui antrenor tehnic si a unui student atlet devenit antreprenor, care si-au improvizat drumul catre unul dintre cele mai de succes branduri din lume, pare scenariu de film. Si totusi… Si totusi, “moon shoe” este prototipul a ceea ce astazi numim "waffle trainer", adica binecunoscutii pantofi de sport cu talpa ca o clatita belgiana. Modelul a primit acest nume pentru ca urmele ca de "waffle" pe care le lasa erau foarte...

Inapoi Inainte
Docuart Fest 2016

Docuart Fest 2016

Peste 40 de filme documentare romanesti vor fi proiectate la Docuart Fest, intre 27 septembrie si 2 octombrie 2016. Cea de-a cincea editie a evenimentului este gazduita de Cinemateca Eforie si Cinema Muzeul Taranului – Studioul Horia Bernea din Bucuresti.

La cele trei sectiuni ale competitiei – principala, studenteasca si documentar de televiziune – participa, in acest an, 25 de documentare selectate din peste 70 de inscrieri. Printre ele se regasesc: Doar o rasuflare, regia: Monica Lazurean-Gorgan, Proiectionistul, regia: Norbert Fodor, Imagini din vis, regia: Sorin Luca, Ultimul caldarar, regia: Cosmin Bumbut si Elena Stancu, Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea, regia: Alex Pintica, Se vede tot? Tehnic, nu, stati linistiti, regia: Vera Suratel, Perfection Is Forever, regia: Mara Trifu, Lume, ia-ma in brate, eu vin, regia: Violeta Gorgos, Flotant pe strada Ibraileanu, regia Vasile Arhire.

 “Miscarea documentarista romaneasca devine o industrie in sine. Cele peste 70 de filme inscrise demonstreaza vitalitatea si diversitatea subiectelor abordate atat de regizorii debutanti, cat si de cei consacrati. Documentarul a devenit din «ruda saraca a fictiunii», un gen din ce in ce mai apreciat si mai popular”, spune Daniela Apostol, directorul festivalului.

“Stiam ca se fac multe documentare in Romania si, totusi, am fost surprinsa de numarul foarte mare de inscrieri. Am avut de unde alege si asta se reflecta si in alegerile finale – toate sectiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la sectiunile studentesti si la productiile de televiziune. Daca in alti ani, cele mai multe documentare inscrise au fost observationale, pana in punctul in care m-am declarat satula, anul acesta am vazut multe rockumentare, documentare hibrid, ancheta si esee inclasabile. Avem confirmari si revelatii. In tot cazul, cele 6 zile de proiectie ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen pana de curand pe nedrept neglijat pe aici”, adauga Anca Gradinariu, critic de film si membru al comisiei de preselectie.

Pe langa filmele din competitie, Docuart Fest include in programul sau si alte 20 de proiectii, dezbateri, sesiuni de master class si activitati care vor fi anuntate odata cu publicarea programului oficial al evenimentului.

Intrarea la festival este libera.

Lista filmelor selectate de comisia de preselectie si alte detalii despre festival, gasesti pe festival.docuart.ro.

Foto si info: Docuart Fest

 

PUBLISHED ON 14.09.2016

more in Newsroom