ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Dinu Bodiciu, designerul care a imbracat-o pe Lady Gaga

Dinu Bodiciu, designerul care a imbracat-o pe Lady Gaga

Despre Dinu Bodiciu am auzit prima oara acum cativa ani. Avea un blog intesat de agende, jurnale si caiete imbracate in cele mai nastrusnice coperti. Dinu a mai tinut ateliere de bookbinding si a scos si o colectie de genti intitulata 3RROR, dupa care n-am mai stiut nimic despre el. Am aflat, cu mare surprindere si entuziasm, anul acesta, cum a absolvit scoala de moda de la Londra, si, mai ales, cum o tinuta de-a lui a ajuns la Lady Gaga. Asa ca i-am scris...

PeTocuri: Te stiam de la atelierele de bookbinding, de pe blogul cu agende si caiete fashionable si de la gentile pe care le-am tot vazut prin oras si pe net. Apoi am aflat ca ai plecat la Londra pentru un master in design. Cum ai luat aceasta decizie?

Dinu Bodiciu: Deoarece intodeauna mi-a placut sa realizez obiecte, iar aceste obiecte sa isi aiba utilitatea. Am incercat de fiecare data sa ma apropii cat mai mult de corpul uman, astfel dupa genti am ales hainele deoarece ele sunt o “extensie” a corpului avand rolul de a il proteja dar si de a il infrumuseta. Am ales Londra deoarece este renumita pentru traditia in croitorie, pentru scolile de design si pentru strazile pline de “victime” ale modei.

PT: Vorbeste-mi despre prima ta colectie. Unde va fi ea promovata, comercializata? Intentionezi sa continui aceasta directie?

DB: Colectia lansata in Februarie este “examenul” meu de absolvire al masteratului si a fost prezentata alaturi de colectiile intregului an la Victoria & Albert Museum. In urma acestui eveniment diferite agentii de presa, reviste de moda sau fotografi independenti m-au contactat pentru sesiuni foto unde doreau sa includa si elemente din colectia mea. In momentul de fata discut cu cateva concept-store-uri on-site si on-line despre a oferi spre vanzare parti din colectie.

PT: Cum ai descrie per total experienta studiului intr-o alta tara? Insights, parti rele, parti bune?

DB: Pentru mine acest program de master a avut un rol foarte important in descoperirea identitatii ca si designer si conturarea sistemului individual de lucru. Am fost surprins de cat de multa libertate i se acorda studentului din punct de vedere al orarului iar modul idividual de lucru te face sa iti modelezi propriile mecanisme astfel incat sa evoluezi independent.

“Am ramas putin blocat cand am vazut fotografiile cu hainele mele pe Lady Gaga, dar coplesit de bucurie in acelasi timp.”

PT: Una dintre tinutele tale a fost purtata de Lady Gaga – iata o stire care a facut inconjurul Romaniei. Cum s-a intamplat aceasta “aliniere” fericita de astre si cat de mult are de beneficiat un designer roman la debut de pe urma unei astfel de propagande?

DB: La cateva zile dupa lansarea colectiei am fost contactat prin biroul de PR al Universitatii de catre stilistul lui Lady Gaga cu rugamintea de a le trimite 5 tinute din colectie. Dintre aceste tinute era probabil ca ea sa poarte una la evenimentele la care urma sa ia parte in saptamanile urmatoare. Am ramas putin blocat cand am vazut fotografiile cu hainele mele pe ea, dar coplesit de bucurie in acelasi timp.



PT: Cum crezi ca este privit exportul de design romanesc pe piata internationala si de ce crezi ca tinerii designeri de la noi se bucura de recunoastere mai mult in afara tarii?

DB: Eu cred ca piata designului romanesc nu a fost inca explorata atat de mult de catre atentia media internationala. In utimul timp, dupa cum ai amintit si tu, aceasta atentie incepe sa se indrepte din ce in ce mai mult spre noi si datorita faptului ca tinerii designeri produc colectii cu un aer „fresh” dar si calitative.

PT: Multi critica invatamantul romanesc din zona de arta pentru inchistarea in teoretic si in canoane ce nu mai evoca cerintele si directiile pietei mondiale. Putem spera ca scoala de moda din Romania se va alinia la standardele internationale?

DB: Deoarece specializarea urmata de mine in tara a fost pe Graphic Design si primul meu contact cu un curs de Moda s-a intamplat la Londra nu pot sa compar aceste doua lumi.



PT: Ce sfat i-ai da unui tanar designer care intentioneaza sa studieze intr-o alta tara? Cum poate fi sustinuta o astfel de experienta didactica si care sunt avantajele pe termen lung?

DB: Cred ca in primul rand trebuie sa gaseasca scoala cea mai potrivita pentru ceeace doreste sa faca, fiecare scoala purtand propria ei amprenta care poate fi vazuta in colectiile de absolvire. Apoi cred ca e important de aflat care sunt sursele de finantare care pot fi abordate legate de cursul respectiv. Despre avantaje pe termen lung insa cred ca am putea vorbi peste cativa ani…

PUBLISHED ON 07.03.2011

more in Newsroom