CATWALK

De pe catwalk pe covorul...

Saptamana Modei de la Paris, dedicata colectiilor haute couture toamna-iarna 2025,…

WE LIKE

Iris van Herpen. Designul prinde...

Designul prinde viata, la propriu, in Sympoiesis, colectia Iris van Herpen…

INSPIRATIE

Vara, anotimpul contrastelor vestimentare

Vara este anotimpul contrastelor din punct de vedere vestimentar. Ea aduce…

WE LIKE

Hands that Hold the Silence

Pentru Andreea Macri, zona de “backstage” ramane un spatiu magic. Intr-o…

WE LIKE

Magazinele de moda, spatii de...

Arta reprezinta una dintre resursele explorate astazi de brandurile din industria…

EDITOR'S CHOICE

Detalii transparente & jocuri de...

Transparentele sunt atemporale in vestimentatie, dar rolul lor pe scena tendintelor…

WE LIKE

Simon Mattisson. Granland.

Formele curbate, textura materialului, povestea din spate asaza piesele proiectului Granland,…

Inspiratie

Elsa Peretti, Tiffany & Co. si bijuteriile de colectie

Cea mai cunoscuta piesa creata de Elsa Peretti este, fara indoiala, "The Bone Cuff". O bijuterie statement, care imbraca incheietura mainii, ca un semnal din argint masiv pentru delicatetea feminina. Liza Minnelli, Catherine Deneuve sau Margot Robbie iubesc aceasta bratara. Si noi la fel. Aceasta piesa a fost creata pentru Tiffany la inceputul anilor '70 si a marcat inceputul unei revolutii pentru creatia de bijuterii. In primul rand, a fost remarcata pentru designul foarte simplu si de impact: fara dantelarii sau pietre pretioase, pur si simplu, o sculptura in metal. Ea avea sa ignore orice conventie legata de materialul de bijuterii, intrucat argintul era foarte rar folosit la acel moment. "Stilul e intotdeauna ceva simplu," spunea Peretti, in timp ce reusea sa impuna argintul in lumea bijuteriilor de lux. Creatiile Elsei Peretti au intrat in portofoliul Tiffany & Co. datorita presedintelui de la acea vreme, Walter Hoving, care a cunoscut-o datorita lui Halston, prietenul lor comun. Tanara designer de bijuterii a adus pentru prima data argintul in portofoliul Tiffany, desi ei nu il comercializasera niciodata timp de 25 de ani. "Regulile bunului gust nu au nicio legatura cu pretul", spunea atunci Hoving. "Un articol cu un pret mai mic poate fi la fel de a...

Inapoi Inainte
Despre parfumeria culinara cu Michele Gay

Despre parfumeria culinara cu Michele Gay

Parfumeria culinara reprezinta arta de a crea parfumuri, nu pentru a le purta, ci pentru a le gusta. In cadrul Festivalului Pasarela, Michele Gay, specialist in Parfumerie Culinara, a creat cinci acorduri ce pun in valoare gustul a cinci branzeturi tipic romanesti si a dezvaluit cateva lucruri despre pasiunea ei pentru parfumuri si despre placerea de a manca rafinat.

“Parfumeria culinara nu consta in unicitatea esentelor, ci in asamblarea tuturor notelor: note de varf, de mijloc si de baza. Aromateca mea adaposteste astazi mai mult de 150 de uleiuri esentiale, iar fiecare dintre compozitiile mele integreaza cel putin 10, daca nu mai multe arome. Ca si pictura, parfumeria culinara se inscrie  intr-o lume subiectiva: imi place sau nu-mi place, ma impresioneaza, ma emotioneaza sau nu ma emotioneaza. Ea nu incearca sa atinga un anumit gust sau un asa zis gust universal. Parfumeria culinara da caracter, sens si stil unei bucatarii, trezeste obiceiurile noastre alimentare si reveleaza gustul. Hraneste atat spiritul, cat si corpul nostru” poveste Michele Gay.

Nascuta la Lyon, Michele Gay si-a inceput cariera profesionala ca stilist de moda. A facut parte din echipele de la La Potiniere, L’Ecureuil et Lenotre Paris. Apoi, a descoperit scoala de parfumieri  ISIPCA si conservatorul de parfumuri Osmotheque, pentru a deveni mai degraba parfumier decat bucatar. Lucreaza in prezent pentru marile case de lux Chanel, Boucheron, Clarins, dar si pentru Campbell si Sodeb’o. Este recunoscuta de catre profesionistii din domeniul parfumurilor si al gastronomiei drept un adevarat pionier in materie de Parfumerie Culinara.

“Nu spun ca parfumeria culinara este indispensabila, dar aduce o valoare adaugata esentiala. Un parfum este esential, aduce gust, este o sursa de emotii. Nu este indispensabil in sensul functional al termenului, este un must la fel cum este parfumul pe piele. Putem sa traim fara el, dar odata ce l-am cunoscut, cautam sa ne simtim bine si sa ne punem sub lumina lui” continua ea.

Din aromateca ei, Michele Gay a ales esentele care sa puna in valoare cele cinci branzeturi romanesti, a caror aroma naturala exprima rusticitate si traditional: branza de burduf in coaja de brad, casul afumat, cascavalul afumat, telemeaua de oaie, telemeaua de capra. A imbinat acorduri dulci de lavanda, iasomie, note proaspete de fructe de padure si alte arome ce au invaluit savoarea sarata a branzeturilor. Rezultatul: o exaltare dubla a simturilor, prin gust si miros.

 

Foto:  Michele Gay (mainphoto), PeTocuri

PUBLISHED ON 16.05.2011

more in Newsroom