Dermatita atopica si microbiomul pielii
Dermatita atopica afecteaza 50 de milioane de europeni si 20% dintre copii, reprezentand a doua cea mai intalnita cauza pentru care oamenii merg la dermatolog. Cercetarile recente arata ca refacerea barierei cutanate nu este suficienta pentru ameliorarea de lunga durata a atopiei, fiind necesara totodata si reechilibrarea microbiomului pielii.
Considerat al doilea genom al nostru, microbiomul reprezinta populatia de micro-organisme benefice de la nivelul pielii. Este caracteristic pentru fiecare persoana, insa mai usor de modulat decat genele. In conditii normale, microbiomul pielii este echilibrat si ne protejeaza organismul de infectii. In cazul dermatitei, vorbim despre un dezechilibru atat la nivelul barierei cutanate cat si la nivelul microbiomului. Atata timp cat echilibrul comunitatii de micro-organisme nu este restabilit, simptomele afectiunii – uscaciunea, iritatiile si mancarimile care evolueaza in puseuri – vor aparea in mod repetat, chiar daca bariera cutanata este refacuta. Vizita la medicul specialist este obligatorie pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Descoperirea importantei microbiomului a oferit o noua perspectiva in ceea ce priveste dezvoltarea produselor dedicate tratarii dermatitei atopice. La Roche-Posay a imbunatatit formula produsului Lipikar AP destinata pielii atopice si a lansat de curand Lipikar AP+ cu Aqua Posay Filiformis – descoperire exclusiva a Laboratoarelor La Roche-Posay – care actioneaza atat pentru refacerea barierei cutanate cat si pentru restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului pielii. Reduce frecventa puseurilor de atopie si pruritul si restabileste calmul pielii. Emolientul ofera eficienta unui balsam si lejeritatea unui lapte de corp. Se aplica usor si se absoarbe rapid fara a lasa o senzatie uleioasa pe piele.
Foto si info: La Roche Posay